На тепло і воду: хмельничани мають поставити загальнобудинкові лічильники за свої гроші

На тепло і воду: хмельничани мають поставити загальнобудинкові лічильники за свої гроші
  • Маєш чи не маєш лічильника у квартирі, мусиш скинутись на загальнобудинковий.
  • Лічильник на тепло треба поставити протягом року, а на воду - за два роки.
  • Експерти кажуть, добросовісні споживачі платитимуть не тільки за себе, а й за сусідів.

У найближчі два роки мешканці мають поставити у своїй багатоповерхівці загальнобудинковий лічильник на воду і тепло. Відповідний закон про комерційний облік комунальних послуг почав діяти з 2 серпня. Ставити загальнобудинковий лічильник мешканці мають за свої гроші. Скидатись на такий прилад обліку будуть і ті, у кого є лічильник в квартирі. Як будуть платити хмельничани та що про це кажуть у комунальних підприємствах міста, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Готуйте гроші на лічильник

Встановлювати загальнобудинкові лічильники будуть постачальники послуг. У Хмельницькому це “Хмельницькводоканал”, “Теплокомуненерго” і “Південно-Західні тепломережі”. Платити за лічильник будуть споживачі. Про встановлення приладу обліку підприємства мають повідомити мешканців не менше ніж за два місяці. Якщо вони не погоджуються на встановлення або ж хочуть самостійно купити лічильник, то мають про це повідомити постачальників послуг протягом двох місяців з моменту отримання повідомлення.

Коли треба поставити лічильник

Відео дня
  • лічильник на тепло - до 2 серпня 2018 року,

  • лічильники на воду у житлових будинках - до 2 серпня 2019 року,

  • лічильник на воду у нежитлових будинках – до 2 серпня 2018 року.

Читайте також: Відчиняйте двері! Газовики перевірятимуть лічильники

Як планують рахувати воду

Розрахунок плати за холодну воду залежатиме від того, чи обладнані квартири індивідуальними лічильниками. Таким чином є 3 можливих варіанти:

  • Якщо всі квартири у будинку мають індивідуальні лічильники

Спочатку збиратимуться показники квартирних приладів обліку. Потім визначатиметься різниця між показниками квартирних і загальнобудинкового лічильників. Цю різницю платитимуть мешканці будинку пропорційно до частки споживання. Тобто якщо весь будинок за місяць використав 10 кубометрів води, а один споживач - лише 1 куб. То його частка становитиме 0,1.

  • Якщо в будинку частина квартир не має лічильників

Може бути ситуація, що половина мешканців має лічильник у квартирі, а половина - немає. То в цьому разі різницю між показниками квартирних лічильників і загальнобудинкового сплачуватимуть мешканці без лічильника. А ті, у кого є квартирний прилад обліку будуть сплачувати за його показниками.

  • Якщо в будинку ні в кого з мешканців немає лічильників

У цьому випадку загальний обсяг спожитої в будинку води за показниками загальнобудинкового лічильника розподіляється між мешканцями пропорційно до кількості осіб, які зареєстровані у будинку

Як будуть рахувати тепло

Що стосується тепла, то окрім лічильників на будинок, у квартирах мають бути встановлені розподілювачі теплової енергії, пропорційно до яких має здійснюватися оплата. Якщо є індивідуальні лічильники тепла, то за їхніми показниками, а якщо немає – до відповідно до квадратури помешкання.

Читайте також: Нова програма субсидій: кому повернуть гроші за опалення

Комунальники не знають, як рахувати

У комунальних підприємствах Хмельницького ще не отримали роз’яснення від Кабміну. Поки про те, як рахуватимуть спожите тепло і воду не знають.

Начальник контрольно-сервісного центру МКП “Хмельницькводоканал” Степан Кушлак пояснює, що відтепер не будуть заключатись договори з самими споживачами, а лише з власниками цілих будинків. А встановити загальнобудинковий лічильник для хмельничан коштуватиме від 3 до 5 тисяч гривень.

Легше буде тепловикам. І в “Теплокомуненерго”, і у “Південні-Західні тепломережі” кажуть, що їхні споживачі вже мають загальнобудинкові лічильники на опалення.

“Тепер добросовісні споживачі платитимуть за недобросовісних”

Олександр Сергієнко,
директор аналітично-дослідницького
центру «Інститут міста»

- Закон про комерційний облік вигідний монополістам і нерадивим господарям. У нас до цього діяв закон, за яким усі споживачі укладали прямі договори і платили по своїх квартирних лічильниках. Скільки спожили тепла і води, стільки й платили.

Тепер лягає відповідальність дбайливих та добросовісних господарів за недбайливих і недобросовісних. Тепер будуть нараховувати плату по загальнобудинковому лічильнику. Хтось краде воду, хтось невчасно подасть показник і його розкинуть на інші квартири. Ще до попереднього закону всі втрати води по будинку розкидали на усі квартири. Це було незаконно, бо на людину мали виставляти не більше норматива. Тепер ми до цього повертаємося знову. Якщо в частині квартир нема лічильників, а у частині є. То одні платять за показниками квартирного лічильника, а решта розкидається між усіма, у кого його нема. Тобто цю несправедливу ситуацію тепер узаконили.

Було б добре, якби у кожну квартиру встановили індивідуальний лічильник, але закон не дав такого механізму. Але монополістам тепер буде вигідно. Вони не будуть хвилюватись про утримання мереж, хай вода протікає, хай крадуть. А чесні споживачі заплатять за безсовісних.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анна Островська

    як тільки не здирають з людей гроші
  • Roman Shelest

    Після цього зобов'яжуть встановлювати лічильники на повітря, може хтось сумнівається.
  • IGOR

    Сколько живу - такого бреда не слышал!

    То есть если у всех в подъезде стоят счётчики на воду, но кто-то ворует, ставя магниты, почему я должен за них оплачивать (разница по квартирным и общим счётчиком - согласно статьи будет раскидываться на всех согласно уровню потребления)?

    Это бред! Ставьте на счётчики антимагнитные пломбы и все!

    В противном случае - это фарс!

    “Тепер добросовісні споживачі платитимуть за недобросовісних”

    НА КАКОМ ОСНОВАНИИ?!
  • Олекса Шумейко

    Встановлення будинкового лічильника внесе бардак.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up