Чи буде у хмельничан влітку гаряча вода? Запитали у Симчишина

Чи буде у хмельничан влітку гаряча вода? Запитали у Симчишина
Ілюстративне фото
  • Постачання гарячої води в міжопалювальний період може бути припинене.

  • У міськраді нарікають на вартість газу та електроенергії.

  • Тим часом тариф на воду вирішили залишити тогорічний.

  • Дізнавайтеся деталі.

Гаряча вода для хмельничан наступного року під питанням. На міжопалювальний сезон її постачання для споживачів можуть припинити. Про це в ефірі телеканалу «Місто» розповів заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок.

Причиною є підвищення цін на енергоносії. При цьому тарифи на тепло та гарячу воду хмельницькі чиновники вирішили залишити на рівні 2018 року. Для «Хмельницьктеплокомуненерго» це 1480,92 гривні за гігакалорію та 87,59 гривні за кубометр, для «Південно-Західних тепломереж» — 1499,51 гривні за гігакалорію, 79,56 гривні за кубометр без рушникосушильника та 86,08 гривні за кубометр з рушникосушильником.

Чи зможуть наші теплопостачальні підприємства влітку подавати воду, я не впевнений. Чому? Тому що зазвичай влітку вода подавалася завдяки акумулюванню коштів за опалювальний період. Якщо за опалювальний період ми не маємо можливості акумулювати й ми, по суті, розуміємо, що йдемо на збитки, то яким чином подати воду влітку? Поки що дуже б не хотілося, але зараз не найбільш райдужні картинки нам малюються, — розповів Василь Новачок.

Відео дня

За словами заступника міського голови, вимкнення гарячої води в міжопалювальний період погіршуватиме стан мереж. Крім того, це змушуватиме людей відключатися від централізованого постачання та переходити на бойлери. А зі зменшенням кількості абонентів зростатиме собівартість кубічного метра води.

Ми намагалися дізнатися деталі щодо цього у Василя Новачка, однак поспілкуватися з ним не вдалося. Тому з питаннями щодо можливого відключення гарячої води ми звернулися до міського голови Олександра Симчишина.

— Зараз про це ще дуже рано говорити. На жаль, в силу складних і дуже критичних цін на енергоносії ми вибилися зі свого традиційного планування, тому що в попередні роки 20 грудня я чітко знав, чи ми з гарячою водою, чи без гарячої води. Зараз я не можу це сказати, тому що зараз стоїть, умовно кажучи, планова крайня дата — це завершення опалювального сезону. Завдання стоїть пройти опалювальний сезон, — розповів міський голова.

Він пояснив, що обсяг природного газу, який постачається за пільговою ціною, а це 7,42 гривні за кубометр, вираховується за споживанням минулого опалювального сезону. Минулий грудень був теплим, тим часом як найближчими днями прогнозують похолодання до -14 градусів. У разі підтримання нормальної температури є ризик вийти за пільгові ліміти, а в такому випадку теплопостачальники повинні будуть купувати газ по 36-40 гривень за кубометр.

Чи матимуть хмельничани гарячу воду в міжопалювальний сезон, залежатиме від заборгованості теплопостачальників за газ станом на березень. У разі виходу за ліміти та наявності боргів блакитного палива на міжопалювальний період можуть не дати.

— Технічно однозначно ми будемо до того готові, зупинятися треба тільки на два тижні за різними адресами для профілактики й для ремонтів, це об’єктивна реальність. Технічно жодних проблем не буде, наші підприємства будуть готові давати гарячу воду без проблем. І ми однозначно хочемо це робити, бо якщо ти зупиняєшся на міжопалювальний період, тоді запуститися на початку опалювального дуже важко. Корозія починає працювати в мережах, де немає води, де труби порожні, складніше набагато процес налагоджувати. Тому ми себе зараз спрямовуємо на те, щоб бути з гарячою водою однозначно. Але гарантувати зараз, на відміну від всіх попередніх років, я не можу, — сказав Олександр Симчишин.

Як розповів міський голова, економічно обґрунтована вартість гарячої води у Хмельницькому зараз складає близько 130 гривень за кубометр. Чому ж для хмельничан вона коштує на рівні від 79 до 88 гривень, тобто менше вартості витрат на неї? Олександр Симчишин назвав дві причини, чому тариф не встановлюють на економічно обґрунтованому рівні або більшим за поточний:

Останнє пов’язано з коливаннями цін на інші комунальні послуги.

Розв'язанням проблеми постачання гарячої води можуть бути підвищення тарифу та дофінансування теплопостачальників з міського бюджету для покриття різниці між фактичним та економічно обґрунтованим тарифами. Останнє, до слова, є типовою дією міської влади. Тільки на грудень цього року йдеться про 18 мільйонів гривень. Проблема також у тому, що газу станом на кінець опалювального сезону може просто не бути.

— Питання в тому, чи постачальник дасть нам газ. З тим насправді після закінчення опалювального сезону можуть бути проблеми. Це буде залежати від загальної ціни на газ у світі, від наявності газу в постачальника на той момент. Ми ж спостерігаємо заяви «Нафтогазу», вони всі зараз там з пересторогою лютого чекають. Тобто може бути так, умовно кажучи, що ми 15 квітня закінчуємо опалювальний сезон, а нам кажуть — газу немає, або газ беріть купуйте там по 50 гривень за куб, — розповів Олександр Симчишин.

На думку міського голови, якщо така ціна дійсно буде, заплатити за гарячу воду не зможуть ані хмельничани, ані міський бюджет.

Читайте також: «Хмельницьктеплокомуненерго» не хоче повідомляти обсяги виробленого тепла. Це законно?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Елена Риба

    Зараз я вам авторижуюсь...., задовбали, дайте людям жити...
  • Valentina Roman

    Прийдётся в речке мыться,пока бесплатно.
  • Андрей Кузнецов

    Нэ тра нам води
  • Олександр Яткевич

    І давно...

keyboard_arrow_up