«Хмельницьктеплокомуненерго» не хоче повідомляти обсяги виробленого тепла. Це законно?

«Хмельницьктеплокомуненерго» не хоче повідомляти обсяги виробленого тепла. Це законно?
Ремонтні роботи, які проводить «Хмельницьктеплокомуненерго». Фото з сайту Хмельницької міської ради
  • У відповідь на запит журналіста підприємство повідомило про відмову в наданні інформації.

  • Юрист вважає це незаконним.

Минулого тижня ми вирішили підготувати для вас матеріал щодо обсягів виробленої теплової енергії хмельницькими теплопостачальними підприємствами за попередній місяць. Директор «Південно-Західних тепломереж» Павло Возборський у коментарі журналісту vsim.ua розповів, що підприємство виробило 10 001 гігакалорію тепла, в тому числі:

  • Відео дня
    /li>

Тим часом із «Хмельницьктеплокомуненерго» все виявилося значно складніше. Спроби отримати інформацію телефоном виявилися невдалими, оскільки за номерами, вказаними на сайті підприємства, ніхто не відповідав. Намагання отримати дані через пресслужбу міської ради також виявилися безуспішними.

Лише після дзвінка заступнику міського голови Василю Новачку вдалося зв’язатися з заступницею директора «Хмельницьктеплокомуненерго» Світланою Остапюк. Спершу вона сказала, що дані по обсягах виробництва формуються, а згодом відмовилася їх надавати, попросивши написати запит. Журналіст vsim.ua його підготував і надіслав.

У відповіді, яка надійшла нам від директора «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимира Скалія, йдеться, що у наданні інформації відмовляється. У документі зазначено, що підприємство належить до суб’єктів господарювання, які займають домінуюче становище на ринку, наділені спеціальними чи виключними правами або є природними монополіями.

Також там сказано, що, згідно з підпунктом 4 пункту 1 статті 13 закону «Про доступ до публічної інформації», підприємство може надавати інформацію щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них. А відомості щодо обсягів виробництва енергії до таких не належать.

Така відмова комунального підприємства у наданні інформації є протизаконною. Про це розповів юрист громадської інформації «Інститут масової інформації» Алі Сафаров. За його словами, обсяг наданих послуг є однією з умов договору. Відповідно, запитувана інформація стосується умов постачання товарів, послуг та цін на них. Це передбачено положеннями Цивільного та Господарського кодексів України.

— Відповідно до частини другої статті 22 закону України «Про доступ до публічної інформації», відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Неправомірна відмова в наданні публічної інформації тягне за собою адміністративну відповідальність винних осіб відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, — йдеться у роз’ясненні Алі Сафарова.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юлия Савка

    Все це здирство жех.
  • Рита Титаренко

    Гроші платимо " скажені"! За жовтень суми величезні, хоча батареї гріли, від сили, як кажуть, кілька днів набереться! Навідь, зараз, коли вже листопад, батареї ледве теплі, на день зовсім холодні, а платіжки прийдуть такі, що за голову схопишся! Не один рік ми це все проходимо! І ніхто з ними нічого зробити не може! Куди наші гроші діваються, хотілось би знати! Така моя думка!
  • Елена Ланкевич

    Результат тих реформ, які приймав Порошенко, а Зеленський продовжує втілювати з завзятістю. Розвалили ЖЕКи, приватні компанії не виконують свою роботу, тільки гроші збирають, ліквідували комунальну інспекцію, до якої можна було поскаржитись, тепер якщо щось не влаштовує, йди до суду. Хто з громадян може з ними судитись??? Одним словом бардак
  • Читач01

    Вони зовсім згахабніли. 6500 грв за Гкал - це грабіж. Просто тупий і нахабний ГРАБІЖ. Поки грабують підприємців, а далі і до населення дійде, можна не сумніватися. Люди, треба щось робити! Якщо мовчатимемо - усіх передушать поодинці..

keyboard_arrow_up