Де дешевше? Порівняли ціни на молочку в Хмельницькому

Де дешевше? Порівняли ціни на молочку в Хмельницькому
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Розповідаємо, за скільки продають домашню молочку.

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Щомісяця ми моніторимо ціни на м’ясо і сало, а також аналізуємо вартість яєць і соціально важливих продуктів. Минулого тижня ми розповідали, за скільки у Хмельницькому продають молоду картоплю і полуницю. 

Цього разу проаналізуємо вартість молочної продукції, яка складає частину раціону українців.
У травні знову спостерігаємо здорожчання продуктів. Молочні вироби - не виключення. 

За прогнозами експертів, ціни на молочку в Україні в 2023 році зростуть на 20-25%. Передбачається, що основними факторами здорожчання будуть зростання сировини та енергоносіїв. 

Відео дня

У Хмельницькому за свіжою молочкою покупці прямують переважно на продовольчий ринок. Тут торговці дають скуштувати кисломолочний сир або ж сметану. Асортимент широкий, ціни - на будь-який гаманець. 

Ми відвідали продуктовий ринок в центрі, а також “Ранковий” на Кам’янецькій. Запитали також ціни у бабусь, які продають "з рук" біля входу до ринків. Для порівняння поцікавились й цінниками у молочних магазинах. Обрали основний перелік домашньої молочки - кисломолочний сир, сметану, молоко, масло і вершки. Переглядайте ціни в інфографіці. Найнижчу ціну на товар ми підкреслили лінією. 

Отож, на "Ранковому" кисломолочний сир можна знайти від 60 гривень за кілограм, сметану - від 50 гривень за пів літра. Фермерське масло пропонують в середньому за 120 гривень. 

Ціни на центральному ринку різняться. Якась продукція дорожча, скажімо, як кисломолочний сир, а щось - дешевше. Літр збираної сметани пропонують за 110 гривень, а сепараторної - за 160. Вершки - 160 гривень, топлене масло - 600 гривень за кілограм. 

Майже біля кожного ринку є "алейка", де торговці пропонують товар "з рук". Є там і молочна продукція. Купувати в таких місцях чи ні - вибір кожного. До прикладу, на Кам'янецькій, кілограм кисломолочного сиру продають за 40 гривень, "півторашку" домашнього молока - за 30.  Сметана сепараторна - 130 гривень. 

Що прогнозують експерти?

Експертка Асоціації виробників молока Олена Жупінаc:

  • Впродовж 2023 року молочна продукція буде дорожчати. На це є чотири основні причини: проблеми з енергопостачанням, інфляція в Україні, ріст собівартості виробництва та залежність від цінової тенденції на глобальному ринку. Зниження ставки ПДВ на сире молоко та молочні продукти могло б підтримати купівельну спроможність українців і тим самим підтримати галузь в цілому.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Галина Петельчук Базай

    Забула ще й те,що людям за 1л молока плотять 7 грн. Збирачі продукції, біля корови тяжка робота круглий  рік .

    Max Forosov reply Галина Петельчук Базай

    А ці продавці на ринку продають фермерське молоко і молочні продукти, там стоять кожен день одні ті ж самі. Тих шо я знаю, то в них непогана продукція, без запаху, але теж буває халтурять. Сметана може бути низької жирності.

    Max Forosov reply Галина Петельчук Базай

    Щоб молоко коштувало дорожче, воно повинно бути екстра класу. Для цього треба мати доїльний апарат, щоб молоко не мало стороннього запаху. Треба мати охолоджуючу установку, щоб молоко було свіжим. А наші люди надоять з вечора, розільють за навозом разом по бутилках з мусорки, проквасять те молоко до ранку, потім в автобусі і нарешті привезли продавати в місто ... а там ... не беруть, бо таке молоко не можливо вживати. За таке молоко і 7 гривень це дорого, бачив навіть на смітнику бутилка стояла. Люди купили і викинули - можна було безкоштовно взяти і ніхто не брав.
  • Галина Петельчук Базай

    А ще суттєве зменшення корів,немає пасовищ і.т.д.
  • Max Forosov

    Дуже полюбляю такі матеріали, дякую журналістці Анастасії за огляд молочної продукції. Не завжди є час збігати на базар, а ціни цікавлять.
  • Людмила Швец

    Сегодня 1,5 литра молока на базаре "Ранковий" стоило 25 грн.

    Max Forosov reply Людмила Швец

    Цена хорошая, но у не проверенных продавцов опасно брать. Не моют корове вымя и не стирают цидилку - молоко пить не возможно, потому что оно воняет навозом после кипячения и привкус промозглый. А не кипятить нельзя - риск сальмонелеза.

keyboard_arrow_up