«Дошка ганьби»: які обмеження поширюються на неплатників аліментів

«Дошка ганьби»: які обмеження поширюються на неплатників аліментів
Фото "Главком".
  • Із 6 лютого до Єдиного реєстру боржників вносять дані про злісних неплатників аліментів.
  • За тиждень список так званої «дошки ганьби» виріс вдвічі і нараховує 158 тисяч осіб.
  • Чому невигідно бути у списку боржників, дізнавалися журналісти vsim.ua.

«Дошка ганьби» - так називають у міністерстві юстиції України список неплатників аліментів. Із 6 лютого його зробили публічним і у вільному доступі є інформація про усіх, хто не сплачує кошти на утримання дітей після розлучення. Будь-хто може відшукати не лише прізвище, ім’я і по-батькові неплатника, а й дату його народження. За цими даними можна перевірити, чи не відкрили проти тієї чи іншої особи виконавчого провадження через несплату аліментів.

Обмеження для боржників

В міністерстві юстиції таким способом хочуть змусити злісних неплатників все ж погасити заборгованість по аліментах. Також, як зазначав міністр Павло Петренко, завдяки списку можна буде перевірити потенційних партнерів у різних ділових справах або й навіть майбутнього чоловіка. Мовляв, якщо людина є у списку, то варто задуматися про доцільність укладання з нею якихось договорів чи іншого. Та публічне внесення до «дошки ганьби» - не єдине, чого варто очікувати на платників.

  • Внесення до списку  - це є обмеження для боржника. Згідно законодавства, заборонено усім органам, які здійснюють реєстрацію чи переєстрацію майна, здійснювати будь-які правочини по відчуженню майна відносно осіб, яких внесено до реєстру боржників. Раніше даних по аліментах не було видно. Тепер вони відображаються. Тобто боржник уже не може піти до нотаріуса і переєструвати свою машину чи інше майно, - пояснює начальник Управління державної виконавчої служби у Хмельницькій області Роман Касянюк.

Список розширяється

У перший день, відколи запрацював Єдиний реєстр боржників стосовно неплатників аліментів, у ньому нараховувалося близько 75 тисяч записів. Менш, як за тиждень, їх кількість виросла вдвічі. Станом на 12 лютого у «дошці ганьби» вже є 158 тисяч осіб. Як пояснюють у виконавчій службі, система працює автоматизовано. Кажуть, що тільки відкривається виконавче провадження через заборгованість понад три місяці, відомості відразу потрапляють у реєстр. Слідкуйте за новинами Хмельницького і не тільки на vsim.ua.

Відео дня

Довідково: В Україні аліменти на дітей, у разі стягнення їх у судовому порядку, визначаються в розмірі однієї четвертої заробітку на одну дитину, однієї третини заробітку — на двох дітей, половини заробітку — на трьох та більше дітей, але в усіх випадках розмір аліментів не може бути меншим 30% прожиткового мінімуму на кожну дитину.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    А ще заборона на відчуження рухомого і нерухомого майна.
  • Анонім

    Виконавча служба має багато важелів впливу, але дієвим є блокування карткових рахунків і рахунків і банках. Діє миттєво.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up