Гереги увійшли до ТОП-20 найбагатших українців. Скільки мають грошей?

Гереги увійшли до ТОП-20 найбагатших українців. Скільки мають грошей?
  • Доходи українських олігархів за час війни скоротилися більш ніж на 20 мільярдів доларів.

  • Днями всесвітньо відомий Forbes склав рейтинг 20 найбагатших українців. 

  • До ТОП-5 багатіїв увійшли Ахметов, Литвин, Шевченко, Пінчук та Жеваго.

  • А до “десятки” потрапило подружжя бізнесменів з Хмельниччини. 

  • Дізнавайтесь які в кого статки. 

Повномасштабна війна росії проти України підірвала позиції великого бізнесу. Чимало активів багатих українців нині зруйновано, окуповано чи пошкоджено. На часі релокація, розбудова нових логістичних ланцюгів, вихід на іноземні ринки, пошук постачальників, підрядників та споживачів. Ну а поки всесвітньо відомий Forbes склав рейтинг 20 найбагатших людей в Україні. До нього увійшли і вихідці з Хмельниччини. Розповідаємо хто ще потрапив у рейтинг та в кого які доходи. 

20 найбагатших українців за рейтингом Forbes 

У Forbes зазначають, що цьогоріч оцінили лише двадцятку найбагатших людей в країні. Зазначають, що їхні статки порівняно з початком лютого 2022-го впали більш як на 20 мільярдів доларів – до 22,5 мільярдів.

Відео дня

Загалом проаналізували стан справ у 129 українських бізнесменів, які потрапляли до рейтингу найбагатших у минулі два роки.

— Forbes зробив цей проект не для того, щоб рейтингувати чи порівняти найбільших українських підприємців, а щоб зрозуміти, як у них справи, як вони пережили 10 місяців великої війни, — пояснюють у виданні. 

Такий огляд, кажуть,  дає хорошу проекцію на стан всього українського бізнесу, всієї економіки. А ще чітко показує основний тренд – часи бізнесменів старої школи минають. Їхні втрати непропорційно більші за розмір активів. 

Також у ТОП-20 потрапили шестеро підприємців, які заробили свої статки в «економіці знань», майже взагалі не перетинаючись з українською державою.

Серед багатіїв є й подружжя з Хмельниччини - Олександр та Галина Гереги.

Є й ті, хто під час війни став багатшим. Це голова "Укрнафтобуріння" Хомутиннік (стан збільшився з 465 до 490 мільйонів) та голова IT-компанії SoftServe Кіцмей (зі 190 до 360 мільйонів).

Отож, хто потрапив до двадцятки найбагатших за даними Forbes:

Як Гереги працювали під час війни

Вихідці із Хмельниччини Олександр та Галина Гереги, які тримають всеукраїнську мережу гіпермаркетів “Епіцентр К” увійшли до ТОП-10 найбагатших українців. Їхні статки оцінюють в 1,2 мільярди доларів. Згідно даних Forbes до війни вони мали на 600 мільйонів більше — 1,8 мільярди доларів. 

На сайті йдеться, що в березні 2022 року співвласниця «Епіцентр К» Галина Герега зателефонувала меру Харкова Ігорю Терехову та запропонувала безплатно брати в гіпермаркетах що треба для міста. У той час мережа була не в найкращій формі: три її гіпермаркети (в Чернігові, Маріуполі та Бучі) було зруйновано, ще два істотно пошкоджено. Загалом не працювало 15% мережі.

Успіхи ЗСУ і деокупація Чернігівщини та Київщини допомогли ритейлеру відновитися. Вже у травні у Бучі запрацював центр видачі інтернет-покупок. У вересні компанія відкрила два нових гіпермаркети у Києві та Львові на 30 000 квадратів та 90 000 відповідно.

Виторг мережі за перше півріччя скоротився на 6,8%, до 28 мільярдів гривень. У другому півріччі обсяги продажів перевищили довоєнні показники. Крім того, ритейлер продовжує працювати над покращенням клієнтського досвіду. Так, компанія не зупинила рестайлінг торгівельних залів, який розпочала ще до війни.

Крім цього, «Епіцентр К» відкрив в одному зі своїх ТЦ безкоштовний коворкінг з електрикою та інтернетом для всіх бажаючих. 

Вторгнення рф не критично вплинуло і на агробізнес Герег, компанію «Епіцентр Агро». Більша частина земельного банку на 160 000 гектарів розміщена в областях, які не перебували в зоні воєнних дій. У компанії прогнозували, що врожай цього року сягне 1,5 мільйони тонн зернових. 

Війна не змусила Герег зупинити інвестиції: «Епіцентр Агро» залучив 50 мільйонів доларів кредиту від Ощадбанку на будівництво елеваторів для зберігання зерна та олійних культур. Також Гереги хочуть побудувати кілька заводів із виробництва біоетанолу.

До слова, у тому ж таки Forbes є рейтинг багатіїв станом на 14 березня. У ньому також є Гереги і він виглядав так:

Як Forbes складали свій рейтинг

Forbes оцінює статки найбагатших людей за методикою, що вдосконалюється з 1987 року. Статки – це оцінка вартості активів: акцій, нерухомості, транспортних засобів, предметів мистецтва, рахунків у банках і готівки. Публічні компанії оцінюють за ринковою вартістю, але не нижче ліквідаційної вартості активів.

Приватні компанії оцінюють на підставі фінпоказників та інформації про обсяги продажів за останній доступний період шляхом порівняння із вартістю аналогічних українських і глобальних компаній, а також компаній, які були об’єктами M&A.

Дисконти через війну узгоджують з американським Forbes. Дисконт для компаній, що працюють у регіонах України, віддалених від лінії фронту — 50%, для компаній у безпосередній близькості до бойових дій – 80%, на тимчасово окупованих територіях – 100%. Дисконти для окремих компаній відрізняються залежно від галузі, динаміки фінпоказників, руйнувань та інших показників.

Вартість IT-компаній розраховують на підставі оцінок учасників ринку, інформації про фінрезультати і залучення капіталу. До списку внесли виключно громадян України. Вік учасників списку вказали станом на 1 січня 2023 року.

Читайте також: ЗСУ, Зеленський та Симчишин: кому довіряють хмельничани (СОЦОПИТУВАННЯ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Володимир Яківчук

    Переглянув, ваші дописи, гарно пишете, а де ж хазяї Хмельниччини?подумайте.
  • Алла Вовк

    На початку війни було інтерв'ю з пані Герегою.Коресподент поставив запитання чи
    вважає вона росію агресором ?запитання було поставлене  пору раз Відповідь  пані:,,Я проти війни,,Вона не назвала росію агресором То як ????
  • Олександр Ковальчук

    Ніхто не вічний і мільйони не допоможуть
  • Любов Лісневська

    А скільки ті топ найбагатші зробили придбали для ЗСУ?

keyboard_arrow_up