Хмарочос на Кам’янецькій: забудовник хоче стягнути з міськради понад 150 мільйонів гривень

Хмарочос на Кам’янецькій: забудовник хоче стягнути з міськради понад 150 мільйонів гривень
Візуалізація хмарочосу на Кам'янецькій, 2А
  • Ця сума — витрати на незавершене будівництво та упущена вигода.

  • Тим часом чиновники через суд вимагають звільнити земельну ділянку.

Понад 150 мільйонів гривень хоче отримати фірма «Буд Кепітал Менеджмент», яка планувала збудувати хмарочос на вулиці Кам’янецькій. Така сума вказана у позовній заяві підприємства до управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради. Тим часом сама міськрада вимагає звільнити земельну ділянку, і знову ж таки через суд. Розповідаємо про все детальніше.

Що відомо про хмарочос на Кам’янецькій?

У Хмельницькому мав би з’явитися будинок на 26 поверхів. Звести його планували на Кам’янецькій, 2А, біля Південного Бугу. У ньому мали бути квартири, торгові та офісні приміщення, а також паркінг. Будівництво комплексу під назвою «Olimp Tower» розпочали 2017 року. Замовило його приватне мале підприємство «Фінмаркет», а забудовником було приватне підприємство «Буд Кепітал Менеджмент».

Але ще до початку робіт між міською владою та замовником назрів конфлікт. У міськраді виступили проти будівництва, основною причиною чого була занадто мала площа ділянки. Чиновники вважали, що при будівництві хмарочосу займуть сусідню земельну ділянку, яка є комунальною власністю. Детальніше про все це можна дізнатися в окремому матеріалі.

Відео дня

Будівельники встигли лише почати влаштування фундаменту. У грудні 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція зупинила дію містобудівних умов та обмежень, у в травні 2019 взагалі їх скасувала. З цим не погодився замовник будівництва, ПМП «Фінмаркет», а тому звернувся до суду. На сторону замовника став Хмельницький окружний адміністративний суд. Але іншу думку мали судді Сьомого апеляційного адміністративного суду — там підтримали ДАБІ. Це сталося у березні 2020 року.

Після цього міськрада написала у ДАБІ лист з проханням анулювати дозвіл на будівництво. У відповідь там повідомили, що дозвіл анульовано. Втім, поки ця історія не завершена.

Чому з міськради вимагають понад 150 мільйонів?

«Буд Кепітал Менеджмент» подав до суду на управління архітектури та містобудування. Про це йдеться у документах, розміщених у реєстрі судових рішень. Фірма вимагає стягнути збитки на суму 151 988 675 гривень. Позовна заява надійшла 3 серпня. Інших деталей щодо позову в реєстрі немає. Заяву прийняв до розгляду Господарський суд Хмельницької області.

Однак дещо можна дізнатися з документів, опублікованих у Facebook. Зокрема, там ідеться про те, що «Буд Кепітал Менеджмент» зазнав збитків через рішення чиновників. Йдеться і про фактичні витрати на будівництво, і про упущену вигоду.

— Внаслідок неправомірних дій та рішення органу місцевого самоврядування Позивач зазнав численних збитків, що складаються з витрат щодо здійснення будівництва (усіх вкладених коштів в будівництво), що включає в себе не лише вартість усіх матеріалів, робіт, та наданих послуг при здійсненні будівництва (усі реальні збитки, вартість втраченого майна та додаткові витрати), а також неодержаний Позивачем прибуток (упущена вигода), — йдеться у документі з підписом директора підприємства Юрія Рибака.

У документі також вказано, що земельну ділянку на Кам’янецькій, 2А, надавали у строкове користування фірмі «Фінмаркет». Оприлюднені документи є лише частиною позовної заяви, тому з них неможливо зрозуміти, яким чином позивач обґрунтовує свої вимоги. Ми намагалися зв’язатися з представниками позивача, проте нам це не вдалося. Ми опублікуємо їхню позицію, якщо вони все ж таки вийдуть з нами на зв’язок.

Начальник управління правового забезпечення та представництва міської ради Лілія Демчук підтвердила журналістам vsim.ua, що позов «Буд Кепітал Менеджменту» дійсно стосується будівництва на Кам’янецькій. Вона також розповіла, що управління архітектури міськради хоче залучити Хмельницьку міську раду як третю сторону.

Про що йдеться у позові міськради до «Фінмаркету»?

Тим часом Хмельницька міська рада подала до суду на замовника будівництва — ПМП «Фінмаркет». Чиновники вимагають звільнити земельну ділянку — прибрати збудовані елементи споруди, будівельні матеріали та техніку. Про це йдеться у реєстрі судових рішень. Позовну заяву розглядатиме Господарський суд Хмельницької області.

Читайте також: Хмарочосу на Кам’янецькій не буде: ДАБІ скасувала дозвіл на будівництво

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Михайло Хабаль

    правильно зробить...але якщо ми разом збанкрутуємо міську раду то доведеться вводити пряме державне управління...
  • Михайло Заклецький

    Гарний був би будинок.
  • Юрій Рибак

    Всім добрий вечір. Аби пояснити ситуацію, мушу написати пару слів. Ніякі журналісти ні до мене особисто, ні до адміністрації підприємства не дзвонили і нічого не виясняли. Фінмаркет тут, на даний момент, також нідочого, вони в свій час надали земельну ділянку, на певних умовах, під будівництво. Міський голова так захопився, з незрозумілих причин, боротьбою з Фінмаркетом , за земельну ділянку, що аж через суд домігся скасування документу, який сам і видав. І всеб нічого, але на основі того документу був розроблений проект, проведені експертизи і отримано дозвіл на будівництво, ну і зрозуміло , що було побудовано певну частину споруди. Рішення про скасування МУО, потягнуло за собою , скасування всіх дозволів і зупинку будівництва. Відповідно наше підприємство і певна кількість фізичних осіб отримали збитки і відповідно не отримали, чого бажали. Тому ми змушені були подати позов про компенсацію всіх витрат, та збитків. Откати, чи щось ще в цьому роді, я нікому не даю, в мене відкати можливі виключно в дитячі будинки, та допомога хлопцям, що знаходяться в окопах, або вже відвоювали. Ось такі справи.
  • ttt435

    «Фінмаркет» - старая жадная контора. Маленькая, а домики строит, и может еще что то
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up