Хмарочосу на Кам’янецькій не буде: ДАБІ скасувала дозвіл на будівництво

Хмарочосу на Кам’янецькій не буде: ДАБІ скасувала дозвіл на будівництво
Візуалізація хмарочосу на Кам'янецькій, 2А
  • Фундамент для 26-поверхового будинку на березі Південного Бугу заклали 2017 року.

  • Але далі справа не пішла — ДАБІ скасувала містобудівні умови.

  • Замовник будівництва пішов до суду та виграв справу в перші інстанції.

  • ДАБІ та міськрада з цим не погодилися та подали апеляцію.

2017 року в Хмельницькому розпочали будівництво житлового будинку на 26 поверхів. Фундамент заклали на Кам’янецькій, 2А, поряд із набережною Південного Бугу. Окрім квартир, у будинку мали би бути торгові та офісні приміщення, а також багаторівневий паркінг на 42 місця. Комплекс отримав назву «Olimp Tower». Замовником будівництва було приватне мале підприємство «Фінмаркет».

Містобудівні умови та обмеження на будівлю видало управління архітектури та містобудування міськради на початку 2016 року. Тоді його керівником був Віктор Дунаєвський. Та вже під кінець 2016 року між замовником та міськрадою назрів конфлікт. Чиновники виступали проти будівництва, а основним приводом для цього була надзвичайно мала площа земельної ділянки, яку забудовник планував відвести для потреб благоустрою. Сама споруда мала займати 90% земельної ділянки. Через це у міськраді вважали, що замовник «вилізе» на землю комунальної власності.

Замовнику будівництва пропонували викупити землю у приватних власників, ділянки яких розташовані поруч. Та він на це не погодився. Незадоволеними планами були й у ДСНС. Рятувальники розповідали, що у них немає техніки для гасіння займань у будинках такої висоти. Тоді головний архітектор Хмельницького Олексій Панасюк не виключав скасування містобудівних умов, якщо із замовником будівництва не знайдуть порозуміння.

Відео дня

2017 року на ділянці розпочали будівництво. Тоді у травні ми розповідали вам про те, як «свободівці» та комунальники на чолі з заступником міського голови Володимиром Гончаруком прийшли демонтувати паркан навколо земельної ділянки. Причиною було те, що забудовник «відхопив» землю поза межами ділянки, та обгородив її парканом. Його знесли, але на цьому все не закінчилося.

Тривало будівництво не довго — його згорнули, а зараз на будмайданчику можна побачити лише окремі елементи фундаменту. Все через те, що Державна архітектурно-будівельна інспекція зупинила дію містобудівних умов та обмежень. За даними реєстру судових рішень, це сталося 3 грудня 2018 року. Пізніше, 15 травня 2019, умови та обмеження скасували взагалі.

Замовник будівництва, ПМП «Фінмаркет», звернувся до суду, аби скасувати рішення і все ж таки продовжити будівництво. Позов розглядав Хмельницький окружний адміністративний суд. Він став на сторону замовника та вирішив, що ДАБІ не мала права скасовувати містобудівні умови та обмеження. Таке рішення суд прийняв 23 вересня 2019 року.

На цьому історія могла би бути завершеною, а забудовник міг би продовжити зведення хмарочосу. Та у цьому випадку сталося інакше. Хмельницьке управління ДАБІ та управління архітектури міськради з рішенням суду не погодилися. Тому звернулися до суду апеляційної інстанції. 5 березня 2020 року Сьомий апеляційний адміністративний суд у Вінниці завершив розгляд справи. Судді вирішили, що дії ДАБІ є законними, тому будівництво на Кам’янецькій, 2А, не повинно продовжуватися.

Після цього міськрада подала до ДАБІ лист про анулювання дозволу на проведення будівельних робіт. Він датується 10 березня. У відповідь ДАБІ повідомила, що дозвіл анульовано. Про це йдеться у листі від 14 квітня. Його надала прес-служба мерії.

Що відомо про замовника будівництва

Як згадувалося вище, замовником хмарочосу є приватне мале підприємство «Фінмаркет». За даними сервісу YouControl, фірма зареєстрована у вересні 2000 року в Хмельницькому. Статутний капітал підприємства — 5,5 мільйона гривень. Основний вид діяльності — надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Керівником підприємства є Сергій Пенкаль.

Що відомо про забудовника

Фірмою, яка взялася будувати хмарочос на Кам’янецькій, є приватне підприємство «Буд Кепітал Менеджмент». Воно зареєстроване у Хмельницькому у вересні 2012 року. Керівником є Юрій Рибак. Основним видом зайнятості є діяльність у сфері архітектури.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Татьяна

    Вот это новость! У на. Ради денег  дут на все! Тут людей расстреляли. На этих местах дома и универмаги строят! Ничего человеческого! Спасибо за информацию! Даже не знали!

    Гридволд Хранзовки reply Татьяна

    нема таких місць, де не стріляли) а якщо на дорозі вбивають, то закривати її?))
  • Віталій Українець

    на тер-ї буд.майданчика в 80ті під час ремонту теплотраси було знайдено понад 100 одиниць людських кістяків з нашивками на одежі зірок Давида.Все вночі в листопаді було вивезено !
  • ttt432

    Финмаркет.... страшная фирма. Но Винница оказалась пока не позубам... па-па-паб...

    Гридволд Хранзовки reply ttt432

    чого? все пройшло по сценарію...ніхто і будувати не мав...залили на лям...порахують на 70...поділяться, та ще й собі пара десятків залишиться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up