Хто купує та орендує комунальне й державне майно на Хмельниччині

Хто купує та орендує комунальне й державне майно на Хмельниччині
Будинок побуту «Південний Буг» — комунальна власність міста Хмельницького
  • Будь-хто може придбати чи орендувати майно публічної власності.

  • Ми перевірили, хто найчастіше робить це на Хмельниччині.

Продаж та оренда більшості майна держави та місцевих громад в Україні відбувається через систему електронних торгів «Prozorro. Продажі». Нею ж можуть користуватися й приватні фірми, однак найчастіше нею послуговуються все ж публічні установи.

Система дає змогу продавати чи здавати в оренду майно через аукціони. Таким чином держава чи громади можуть отримувати на цьому більший дохід. Платформа також дає змогу переглядати, яке саме майно здається чи продається, ким та кому.

Журналіст vsim.ua проаналізував дані торгів від 2020 року, у яких принаймні попередньо був визначений переможець. Загалом таких було 1 838. У частині з них, а саме 272, переможець невідомий. Це пов’язано з тим, що на період воєнного стану замовники можуть засекречувати дані учасників торгів.

Відео дня

За тими даними, які відомі, журналіст склав рейтинг фірм та ФОПів, які найчастіше перемагали у торгах, при цьому робили це принаймні сім разів за вказаний період.

Як з’ясувалося, лідером за кількістю перемог є ФОП з Ярмолинців Бицюк Павло Михайлович. Від вдало взяв участь у 32 процедурах, витративши майже 49 тисяч гривень. Серед придбаного майна — дрібна сільськогосподарська техніка. Однак продавцем були приватна фірма, ТОВ «Агрохолдинг 2012». Оскільки про комунальне чи державне майно не йдеться, підприємець у рейтинг не включений.

Якщо ж брати до уваги тільки комунальне та державне майно, то лідером з торгів є «ПриватБанк». Про нього та решту дізнавайтеся нижче.

Комерційний банк «ПриватБанк», АТ

У всіх випадках ідеться про оренду невеликої площі під розміщення банкомата чи термінала. Серед орендодавців — різні установи як у Хмельницькому, так і в області.

Кроноспан УА, ТОВ

Компанія скуповувала деревину у Славутському, Ізяславському, Ярмолинецькому, Летичівському та Шепетівському лісництвах. Підприємство займається, згідно з основним видом діяльності, виробництвом фанери, дерев'яних плит і панелей, шпону. Зареєстроване у Нововолинську Волинської області, кінцевими власниками є громадяни Кіпру, Ліхтенштейну, Болгарії та Німеччини.

Верба-ВВ, ТОВ

Компанія скуповувала деревину у Славутському, Ізяславському та Шепетівському лісництвах. Підприємство займається, згідно з основним видом діяльності, лісопильним та стругальним виробництвом. Зареєстроване у Ковелі Волинської області.

Свісс Кроно, ТОВ

Компанія скуповувала деревину у Славутському, Ізяславському, Ярмолинецькому та Летичівському лісництвах. Підприємство займається, згідно з основним видом діяльності, виробництвом фанери, дерев'яних плит і панелей, шпону. Зареєстроване у Кам’янці-Бузькій Львівської області, кінцевим власником є громадянин Австрії Інес Каіндль-Бенес, який мешкає у Швейцарії.

Арт Пак, ТОВ

Компанія скуповувала деревину у Славутському та Ізяславському лісництвах. Підприємство зареєстроване у Понінці на Шепетівщині, основним видом діяльності є неспеціалізована оптова торгівля, серед додаткових є ті, що пов’язані з обробкою деревини.

Укрбрухт, ТОВ

Підприємство купувало металобрухт та сталеву стружку, зокрема, й старі списані вантажівки, автобуси та тролейбуси. Продавцями були ДП «Новатор», КП «Електротранс» та комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту. Підприємство зареєстроване у Києві, основним видом діяльності є оптова торгівля відходами та брухтом.

Славута Брикет, ТОВ

Компанія скуповувала деревину у Славутському та Ізяславському лісництвах. Підприємство зареєстроване у Славуті, основним видом діяльності є лісопильне та стругальне виробництво.

Укртелеком, АТ

  • Кількість перемог — 9

Підприємство орендувало приміщення площею від 7 до 78 квадратних метрів переважно на території Хмельницької ОТГ.

Віта, селянське (фермерське) господарство

  • Кількість перемог — 9

Господарство вісім разів вигравало аукціон на оренду сільськогосподарської землі Зіньківської сільської ради, і ще один раз орендувало землю зі ставком у Розсошнанської сільради. Фірма зареєстрована у Михайлівці Розсошанської ОТГ, основним видом діяльності є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Кінцевим власником є Мендрик Анатолій Анатолійович. Додамо, що одним із підприємців у нашому рейтингу є людина на ім’я Мендрик Ярослав Анатолійович (про нього нижче).

Колесник Андрій Антонійович, ФОП

  • Кількість перемог — 8

Підприємець орендував невеликі площі, 1 або 2 квадратних метрів, під розміщення торгових автоматів у закладах медичного та освітнього спрямування. Зареєстрований у Хмельницькому, основним видом діяльності вказано інші види роздрібної торгівлі поза магазинами.

Мендрик Ярослав Анатолійович, ФОП

Підприємець придбав вісім земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Цікаво, що у всіх випадках продавцями були виконавча служба або приватні виконавці. Ділянки розташовані у різних частинах Хмельницького та Кам’янець-Подільського району. Сам підприємець зареєстрований у Маниківцях Деражнянської ОТГ, основний вид — допоміжна діяльність у рослинництві.

Теплогенеруюча компанія «Флагман», ТОВ

Компанія орендує котельні в медичних та освітніх закладах у Красилівській ОТГ та Старій Синяві. При цьому заробляє на наданні послуг опалення цих закладів. Зареєстрована фірма у Хмельницькому, основним видом діяльності є постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Київстар, ПАТ

  • Кількість перемог — 7

Мобільний оператор орендує місця для розміщення свого обладнання, зокрема, для базових станцій. Серед орендодавців як установи Хмельницького, так і області.

Остапчук Дмитро Ілліч, фізична особа

Хмельничанин скуповує земельні ділянки сільськогосподарського призначення у Хмельницькому та Шепетівському районах. У всіх випадках продавцями є виконавча служба або приватні виконавці. Хмельничанин не зареєстрований як ФОП, однак у минулому він був пов’язаний з чотирма фірмами, три з яких своєю чергою пов’язані з нардепом Сергієм Лабазюком.

Глухенький Олексій Олександрович, ФОП

  • Кількість перемог — 7

Підприємець орендує невеликі площі, 1-1,5 квадратного метра, для розміщення торгових автоматів. Всі вони — у медичних закладах Хмельницького та Ружичанки (госпіталь). ФОП зареєстрований у Хмельницькому, основний вид діяльності — роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах.

ГВВ Поділля, ТОВ

  • Кількість перемог — 7

Компанія орендує приміщення у медзакладах Хмельницького, а також в університеті управління та права. При цьому п’ять із семи об’єктів оренди розміщені на території Хмельницької міської лікарні. Фірма зареєстрована у Хмельницькому, основний вид діяльності — оптова торгівля фармацевтичними товарами, перебуває у стані припинення. Засновником є теперішній директор Хмельницької міської лікарні Валерій Гарбузюк. Аукціони з оренди відбувалися під час його керівництва.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up