Хто стоїть за найбільшими будівельними компаніями Хмельницького

Хто стоїть за найбільшими будівельними компаніями Хмельницького
Фото ілюстративне
  • Будівельні компанії у Хмельницькому публічно не афішують реальних власників 

  • Вони часто належать або ж тісно пов'язані з депутатами міської та обласної рад.

  • Певні забудовники міста регулярно перемагають у найбільших будівельних тендерах, інші взагалі не беруть участі в них

Хмельницький один з небагатьох обласних центрів України, в котрому темпи житлового будівництва постійно зростають. Лише у 2019 році, за інформацією Головного управління статистики в Хмельницькій області, темпи житлового будівництва у порівнянні з попереднім роком зросли на 15%.

В поточному році, попри загальний спад економіки на тлі пандемії коронавірусної інфекції, темпи житлового будівництва в місті скоротились лише на 2,6%.

Відтак будівельний ринок міста виглядає досить динамічним та привабливим. Тому не дивно, що численні депутати міської та обласної рад є власниками або ж пов'язані із будівельними компаніями, що активно забудовують райони міста.

Відео дня

UBC

“Ukraine building capital” один із найбільших забудовників у Хмельницькому. На сьогодні компанія будує два великих житлових комплекси ЖК "Ранкове Family" та ЖК "Срібні Озера", а також продовжує продаж нерухомості у вже зданому будинку на набережній Південного Бугу - ЖК "Paradise".

Згідно інформації аналітичного порталу YouControl компанія зареєстрована у 2004 році та належить Івану та Володимиру Шкодяк. Втім, засновником компанії був депутат Хмельницької міської ради, заступник голови Комісії з питань містобудування Олександр Скочеляс, котрий лише у 2017 році вийшов з переліку засновників компанії.

Варто зазначити, попри вихід Олександра Скочеляс із переліку засновників ТОВ "Український будівельний капітал" він аж ніяк не розірвав свої бізнес зв'язки із Володимиром та Іваном Шкодяк. Так, Олександр Скочеляс та Володимир Шкодяк є власниками компанії ТОВ "Хмельницька будівельна компанія "Поділля".

При цьому, Володимир Шкодяк фігурує серед засновників численних компаній, зокрема будівельних компаній ТОВ "Глобалбуд" та ТОВ "Каскад-Д", агентства нерухомості "Атлант буд трейд", компанії котра спеціалізується на добуванні сирої нафти ТОВ "Глобал оіл консалтинг", компанії з виробництва гумових виробів ТОВ "Раббі холдінг", ТОВ ресторан "Заріччя" та інших.

SK Group

Компанія ТОВ "СК ГРУПА" за кількістю будівельних проєктів в роботі один із найбільший забудовників міста. На сьогодні, компанією завершено два проєкти, а саме ТЦ "Офіс центр", та ЖК "Гагаріно", та триває будівництво 4 житлових комплексів таких як ЖК "Sport city", ЖК "Львівський", ЖК "Проскурів", та ЖК "Олімпійський-2".

Згідно з інформацією порталу YouControl керівник та засновник ТОВ "СК Група" Олександр Лапуцький зареєстрував компанію у 2015 році із статутним капіталом в 900 тисяч гривень.

Окрім того, Олександру Лапуцькому належать компанії ТОВ "Поділля-автосервіс", ТОВ "Медіаторс", ТОВ "Спорт-сіті", ТОВ "Рівненський олімп", та інші.

Варто зазначити, адреса реєстрації будівельної компанії SK Group співпадає з адресою реєстрації Наталії Скочеляс, дружини депутата міської ради Олександра Скочеляса, пов'язаного із компанією UBC. Вона ж фігурує серед засновників ТОВ "Хмельницький квартал", що зареєстрована за адресою однойменного ТЦ "Квартал".

Такий зв'язок може свідчити про спільний бізнес, що пов'язує власника ТОВ "СК Група" із заступником керівника містобудівної комісії Хмельницької міської ради Олександром Скочелясом.

Dita

Компанія “Dita” одночасно зводить у Хмельницькому шість об'єктів, серед котрих ЖК "Левада Нова", ЖК "Прованс", ЖК "Щасливий", ЖК "Бристоль" та інші.

Будівельну компанію було створено у 1995 році. Станом на 1998 рік, згідно з даними реєстру, її засновниками були Андрій та Олег Дремлюга, Наталія Уткіна та Михайло Кіперман, котрий з 2016 року є єдиним кінцевим бенефіціарним власником компанії.

Варто зазначити, власник компанії Михайло Кіперман у 2010 році був обраний депутатом до Хмельницької міської ради від ВО "Батьківщина", де одним з його помічників був Олег Дремлюга.

Окрім житлового будівництва, компанія ексдепутата міської ради активно бере участь у тендерах. Загальна сума контрактів, що були укладені з Приватною фірмою "Діта" за результатами тендерних закупівель, сягнула 231,6 мільйона гривень. При цьому, серед найбільших її замовників були управління культури і туризму Хмельницької міської ради та КП архітектурно-будівельного проєктування Хмельницької обласної ради.

Втім, участь у тендерах не обійшлась без гучних скандалів. Зокрема Антимонопольний комітет України оштрафував ПФ "Діта" за змову у тендері на 136 тисяч гривень.

Варто зазначити, пов'язані з Михайлом Кіперманом компанії продовжують перемагати у тендерах на чималі суми. Зокрема, в листопаді 2019 року, компанія ПП "Будремпроект-Стандарт" здобула перемогу у тендері щодо будівництва боксерського комплексу на території спортивного комплексу "Поділля" за понад 100 мільйонів гривень.

При цьому, компанія ексдепутата ПП "Будремпроект-Стандарт" лише за три роки свого існування здобула перемогу в тендерах на суму понад 210 мільйонів гривень. Серед її замовників Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, Хмельницький апеляційний суд, Хмельницька обласна рада та інші.

Avila Building Group

Будівельну компанію "Авіла", згідно з інформацією YouControl, створили у 2016 році, втім вона встигла стати одним із найбільших забудовників в місті. Наразі компанія будує відразу шість об'єктів, серед котрих ЖК "Avila Line", ЖК "Avila Gold", ЖК "Avila Lux", ЖК "Avila comfort 2" та інші.

Власник та керівник компанії Віктор Ящук, протягом 2006-2010 року був депутатом Красилівської райради. Окрім того, він володіє численними фермерськими господарствами, зокрема ФГ "Надія Поділля", ТОВ "Красилівзаготзерно", ТОВ "Красилівський комбікормовий завод", а також був власником ФГ "Тракт", що на сьогодні належить Галині Герезі та входить у групу компаній "Епіцентр".

Саме із фермерським господарством "Тракт", свого часу, Віктор Ящук потрапив до гучного скандалу. У 2009 році було виявлено факт незаконної передачі фермерському господарству в користування 237 гектарів паїв, що належали померлим громадянам.

Варто зазначити, серед засновників ТОВ "Будівельна компанія "Авіла" істотною часткою володіє ТОВ "Компанія з управління активами "Актив", серед засновників котрої є Іван Коцьо та Богдан Куспісь. Вони, за інформацією руху “Чесно”, через належну їм компанію "Агроче плюс", були одними з п’яти найбільших донорів передвиборчого фонду на той час іще кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Будівельний Альянс Груп

Чимало в місті будує заснований у 2009 році ТОВ «Будівельний Альянс груп», що належить Івану Крутилко. Він має зв'язок із депутатом Хмельницької міської ради Андрієм Кветко.

Зокрема, Андрій Кветко та Іван Крутилко є співвласниками ТОВ "Енергопарк Поділля",  компанії, що збудувала сонячну електростанцію в околицях міста Хмельницького. Окрім того, вони є співвласниками іншої будівельної компанії ТОВ "Заріччя Центр".

Варто наголосити, пов'язана із депутатом міської ради компанія, активно освоює тендери кошти. Загальна сума переможних тендерів компанії сягає 941 мільйона гривень. Зокрема, ТОВ "Будівельний альянс груп" будує навчально-виховний комплекс на Озерній за понад 110 мільйонів гривень, зводить Палац спорту за 275 мільйонів гривень, будує лікувально-діагностичний корпус Хмельницької обласної дитячої лікарні за 170 мільйонів гривень. Чимало контрактів за результатами тендерних закупівель компанія підписала з МКП "Хмельницькводоканал".

На сьогодні компанія зводить будинок на вул. Панаса Мирного, 24, будує таунхауси "Мікрорайон Дендропарковий", ЖК Вінницький, та інші.

БК Лідер

Будівельна компанія “Лідер” зводить у місті одночасно три житлових комплекси, серед котрих ЖК "Злагода", ЖК "Dream Tower" та ЖК "Сагайдачний".

Компанія, згідно з інформацією порталу YouControl, була створена у 1995 році, та належить Богдану Сенчуку, котрий активно пробує свої сили на політичній арені міста. Так у 1998 році він балотувався до Хмельницької міської ради за списками "Української республіканської партії", згодом були іще чотири провальні спроби потрапити у депутатське крісло. Зокрема у 2010 році за списками партії "Команда Андрія Балоги", та у 2015 році за списками "Радикальної партії Олега Ляшка".

Варто сказати, невдачі Богдана Сенчука у політиці не стали на заваді його компанії МБП "Лідер" перемагати у тендерах Хмельницької міської ради. Зокрема, у 2018 році компанія перемогла у тендері щодо реконструкції з надбудовою НВК №10 за понад 27 мільйонів гривень. Загалом, за результатами тендерних закупівель, компанія уклала договорів на суму понад 62 мільйони гривень.

Будівельна компанія ВТМ

Забудовник “ВТМ” будує в Хмельницькому два житлових будинки ЖК "Авіатор" та ЖК "Свобода", іще один житловий комплекс компанія зводить у Кам'янець-Подільському.

Згідно з аналітичною системи YouControl у місті є відразу дві компанії з однойменною назвою. ТОВ "Будівельна компанія "ВТМ" зареєстрована у 2015 році та належить Вячеславу Майор, натомість інша ТОВ "БК ВТМ" зареєстрована у 2017 році та належить Тетяні Майор. Керівник обох компаній Олександр Пилипчук, також є керівником будівельної компанії у Вінниці ТОВ "Аркосбудпроект".

Варто зазначити, керівником двох вищезгаданих компаній у 2018 році був Валентин Заболотний, котрий на сьогодні є власником ТОВ "Рембуд-транс", котру в свою чергу на нього перереєстрував Сергій Мандзій, народний депутат України від партії "Слуга Народу". Їх також пов'язує іще одна компанія, ТОВ "Рембуд-проект" єдиним  керівником та засновником котрої до вересня 2019 року був Сергій Мандзій, та котра сьогодні належить Валентину Заболотному.

Варто зазначити, що будівельна компанія “ВТМ", котра належить Тетяні Майор, у травні 2020 року перемогла у тендері управління капітального будівництва Хмельницької міської ради щодо будівництва Льодового палацу за майже 280 мільйонів гривень. При цьому, раніше компанія лише один раз брала участь у тендерах. Тоді компанія продала АТ "Хмельницькгаз" бетоні блоки за 49 тисяч гривень.

Comfort Build Plus

Київська компанія “КомфортБудПлюс” позиціонує себе як компанія, що стрімко розвивається на українському ринку. Дійсно компанія, окрім будівництва житла у Хмельницькому, зводить нерухомість на Львівщині у місті Золочів, у Чернігові та Миколаєві.

Варто зазначити, компанію зареєстровано на Київщині, у селі Білогородка в 2015 році. Втім її власниками є двоє хмельничан Ірина Домбровська та Зіновій Базюта. Окрім того, за адресою реєстрації компанії, також зареєстрована інша будкомпанія ТОВ "ЗВС" власником котрої є депутат Хмельницької обласної ради від політичної партії "За конкретні справи" Володимир Поворозник.

На сьогодні компанія КомфортБудПлюс зводить 10 будинків у 7 житлових комплексах. У Хмельницькому компанія зводить ЖК "Dream Park" в центрі міста неподалік парку ім. Чекмана.

Еталон Буд

Інвестиційно-будівельна компанія “Еталон Буд” створена лише в серпні 2019 року, втім на своєму сайті зазначає, що нею збудовано уже чотири житлових комплекси. Іще один ЖК "Комфорт" компанія планує завершити та здати в експлуатацію у першому кварталі 2021 року.

Керівником та власником компанії є Віктор Рутківський. Втім першим власником компанії був Олексій Кейдун з Донецької області. Він же створив ряд інших будівельних компаній. Зокрема, ТОВ "Будівельна група Новобуд", ТОВ "Буджитлопроект", ТОВ "Будівельна група Майстербуд", ТОВ "Будівельна фірма Базисвисотбуд" та інші. Втім, згодом вийшов із переліку засновників цих компаній.

ПРБП "Комунбуд"

Іще одна компанія, що активно забудовує Хмельницький, була заснована у 1995 році Валентином Рауш. Також він, разом із Вікторією Рейман є власником ТОВ «Фінансова компанія – лістинг» керівником котрої зазначена Тетяна Рауш.

Варто зазначити, компанія має спільний номер телефону з іншими будівельними компаніями, зокрема ТОВ "Платінум-Буд" керівником котрої зазначений Ігор Швидюк та ТОВ "Еліт Мега Траст Буд" керівником котрої є Сергій Музичук. Тай же номер телефону належить компанії, спеціалізується на вантажному автомобільному транспорті ТОВ "Аверс Транзит".


Варто зазначити, найбільші забудовники міста переважно належать чинним або колишнім депутатам Хмельницкої міської чи обласної рад. Й у більшості великих будівельних тендерах перемагають наближені до чиновників компанії. При цьому більшість забудовників воліють публічно не говорити про такий зв'язок з владою та всіляко намагаються його приховати, реєструючи безліч компаній з різними власниками та керівниками мало не для кожного із будівництв у місті.

Автор - Сергій Бобра.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Микола Прокофєв

    Кіперман дурить людей
  • Надежда Веремеенко

    А  коли буде генеральний план забудови міста? Бо забудовують береги річки, а в центрі стоять страшні будинки.  Хто має нести відповідальність за таку хаотичну забудову?
  • Читач36

    Ну ви ще забули про пана Курятника! Цей теж не пасе задніх , забудовуючи одномоментно колишній автодром ДОСААФ! Але одно цікаво - як довго ці будинки стіна в цеглину та фасад пінопластовий, вистоять на хмельницьких пагорбах з плавуном та замулених берегах річок та боліт?
  • Віталій Українець

    Хмельницький росте в глиб ,а не в ширину!
    для невеликого міста кожен день пробки це недолуга політика в розбудові міста-яка його перетворює на Сан Паоло чи Мумбаї!

keyboard_arrow_up