Кабмін схвалив законопроєкт про добудову Хмельницької АЕС

Кабмін схвалив законопроєкт про добудову Хмельницької АЕС
Недобудований енергоблок Хмельницької АЕС
  • Планують збудувати ще два блоки на додачу до двох працюючих.

Кабінет міністрів погодив законопроєкт, який стосується будівництво двох нових блоків Хмельницької АЕС. Про це повідомили на сайті уряду. Документ має назву «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Надалі законопроєкт розглядатимуть у парламенті.

Документ визначає розташування блоків, кількість реакторів, їхні типи та загальні характеристики, а також загальні вимоги до проєктування та будівництва. В уряді зазначають, що атомна генерація дає понад половину електроенергії в Україні. Будівництво нових блоків Хмельницької АЕС збільшить виробництво електрики на понад 16,2 мільярда кВт-год на рік, а відпуск — на понад 15,4 мільярда кВт-год на рік. Фінансуватиме будівництво блоків «Енергоатом» з залученням кредитних грошей.

Нагадаємо, що будівництво третього та четвертого блоків ХАЕС почали за радянських часів, але так і не закінчили. Влада планує не тільки добудувати, спорудивши реактори типу ВВЕР-1000. Це той же тип, що і в діючих блоках.

Відео дня

Також хочуть будувати ще два блоки — п'ятий та шостий. При цьому мають використати американські реактори AP-1000. Внаслідок цього ХАЕС має стати найпотужнішою у Європі. Її потужність складатиме до 6400 мегаватів. До російського вторгнення найпотужнішою була Запорізька АЕС з шістьма блоками загальною потужністю 6000 мегаватів.

Читайте такожДобудова енергоблоків на Хмельницькій АЕС: для чого це потрібно і що каже експерт

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Константин

    Кабмін??? А в людей що запитувати і погоджувати не треба? Бардак був і є...

    Group reply Константин

    Все дуже просто
    Є вибори
    Там люди обирають владу
    І тим самим наділяють її приймати такі рішення
    Тому Вас вже питали

    Bogdan reply Group

    Ну вибирали нових людей, бо були невдоволені політикою, що проводили старі правителі. А нові люди це завжди кіт у мішку, може бути, що будуть краще старатись, а можуть і гірше керувати. Але якщо нічого не міняти, то нічого і не буде змінюватись в державі.
    Але до чого це я веду. Терміни в 5 років це дуууже багато. Особливо для нашої держави, коли реформи у всіх галузях і боротьба з корупцією прям вже перезріли. Потрібно максимум на один рік вибирати керманичів, бо за рік буде видно, чи щось покращилось для народу при новій владі, чи все по старому. А новим керівникам завжди буде стимул для виконання своїх передвиборчих обіцянок. Бо за пять років всі вже і забувають, що вони наобіцювали, щоб їх вибрали. А так півроку пройшло - публічний звіт скільки виконано, якщо не виконано, то чому і на якому етапі виконання. Через ще півроку знову звіт і вибори. І для влади цей звіт кожні півроку буде дуже хорошим стимулом дійсно дотримуватись своїх конкретних передвиборчих програм. А виьори кожного року змусять дійсно працювати, а не тільки займатись видимістю роботи. От тоді і можна буде казати, що типу люди самі винні, бо самі вибрали такого лідера і значить все їм подобається.

    Тетяна reply Bogdan

    А де ж тих коштів набратися, що б кожного року вибори проводити. Ви шановний хоч думайте про що пишете. Це тільки на дивані лежачи, можна так собі пофантазувати. А в реалії це зовсім інше.

    Bogdan reply Тетяна

    Якраз я дуже думаю, перед тим, як щось писати.є, на відміну від вас, шановна.
    Втрати коштів від того, що політики і влада неефективно керують протягом п'яти років набагато більші, ніж ті кошти, які держава витратить на вибори щороку.

    Urum reply Bogdan

    Так тут може бути ще гірше, якщо всього на один рік - то буде хитра і проста схема: вкради і втечи якомога швидше. І плинність влади подібна проблему не вирішить. Навпаки потрібно, щоб попит був з влади. А поки йде попит з народу - буде все гірше і гірше. І те що вибори взагалі скасували, не запитавши у населення - це один з подібних прикладів.

    Bogdan reply Urum

    А для чого нам купа всіх антикорупційних органів тоді? І яка різниця чи влада буде 1 рік красти, чи 5 років? За один рік хочаб у народу чисто математично, методом перебору буде шанс виграти ту владу, яка не буде красти.

    Urum reply Bogdan

    Антикорупційні органи завжди поруч з владою. Це як ластик на олівці, так би мовити один одному не заважають і більше допомагають.

    Bogdan reply Urum

    Так який зміст на 5 років їх вибирати, якщо всерівно крадуть??

    Urum reply Bogdan

    Щоб не було тоталітарного режиму в одних тільки руках і були хоч якісь зміни.

    Bogdan reply Urum

    Так якраз для того і потрібно пришвидшувати зміну режимів. Бо за 5 років у влади ж купа часу, щоб домовитись, чи силою підімяти під себе всю опозицію, суди та антикорупційні органі і правити вічно. За рік просто фізично не вицде з усіма розібратись і треба буде дюпрацювати та демонструвати результат роботи, щоб їх знову вибрали

    Раиса reply Bogdan

    Дякую, згідна🙏🇺🇦🙏✌️
  • Санитар

    А ресурси під це він знайшов? Будувати будуть іноземці напевне бо своїх загребуть дурники з тцк?
  • Alex Varmint

    Одно но, оно будет под москальское топливо. Ну никак не могут наши руководители от москаля уйти, всё тянет их и тянет туда.

keyboard_arrow_up