Цього року на Хмельницькій АЕС почнуть будувати нові енергоблоки

Цього року на Хмельницькій АЕС почнуть будувати нові енергоблоки
Третій енергоблок Хмельницької АЕС
  • У випадку завершення будівництва електростанція стане найбільшою у Європі.

Цього року, влітку або восени, на Хмельницькій АЕС планують розпочати будівництво чотирьох нових енергоблоків на додачу до двох, які вже працюють. Два нових блоки третій та четвертий, будуть радянського типу ВВЕР-1000. Реактори для них куплять у Болгарії. Ще два блоки, п'ятий та шостий, будуть американського типу АР1000. Реакторні установки для них планують придбати у компанії «Westinghouse». Про це з посиланням на міністра енергетики Германа Галущенка повідомляє «Українська правда».

Нагадаємо що перші два блоки Хмельницької АЕС мають потужність 1000 мегаватів. Їхній тип — ВВЕР-1000. Їх запустили 1987 та 2004 року відповідно. Ще два блоки почали будувати у 1980-х роках. Нині вони готові на 75% та 25% відповідно. Передбачається що вони також будуть типу ВВЕР-1000 та матимуть потужність 1000 мегаватів.

Блоки типу АР1000 матимуть потужність до 1200 мегаватів. У випадку завершення будівництва Хмельницька АЕС матиме потужність до 6400 мегаватів, що зробить її найпотужнішою у Європі. До російського вторгнення такою була Запорізька АЕС з шістьма блоками загальною потужністю 6000 мегаватів.

Відео дня

Виконувач обов'язки голови правління «Енергоатому» Петро Котін раніше розповідав, що у світі є тільки п'ять енергоблоків АР1000. Вони працюють у США та Китаї, тобто в Європі їх поки що немає. В Україні таких блоків хочуть збудувати загалом дев'ять, перші два будуть саме на Хмельницькій АЕС. Під час будівництва на ній створять 9000 нових робочих місць.

Вартість обладнання, яке отримає «Енергоатом», складає 437 мільйонів доларів США, але поточна ринкова ціна на нього є вдвічі вищою, це лише 50% від неї. Загальна вартість будівництва одного блоку становитиме близько 5 мільярдів доларів США.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Ковальчук

    Вибачте люди які мали колись з'явитися на цей світ.  ТакоЇ можливості у вас не буде. Ваші родичі йоб. ....ся і все роблять щоб знищити себе та разом планету.
  • Іван Геращенко

    Нераби хочуть обслуговувати єс електрикою?)))) Гроші від неї всеодно не побачите бо по рабському договору "інвестицій" всі прибудки підуть рабовласнику "інвесторві"
  • Pasha Vezdenetsky

    В парку немає чоловіків щоб на тракторі їздили, бо мобілізували майже всіх, електрика, стантехніка днем з вогнем не знайти... Де трудові ресурси на такі проекти? Манікюрщиць направлять бетон заливати і зварювати трубопроводи?

    Pasha Vezdenetsky reply Pasha Vezdenetsky

    Olesia Kovalova ну то один реактор будуватимуть 30 років

    Olesia Kovalova reply Pasha Vezdenetsky

    Pasha Vezdenetsky будуть набирати працівників з Молдавії
  • Ivan Petrov

    Нагадайте скільки реакторів у Німеччині?

    6 реакторів, а охолодження звідки???

    У Запоріжжі поруч повно води БУЛО, а у нас хоч би на 2-3 реактора вистачило, але ж не на 6!

keyboard_arrow_up