«Мінімалка» у 3200: що зміниться після підвищення зарплати

«Мінімалка» у 3200: що зміниться після підвищення зарплати

Наступного року мінімальна зарплатня в Україні має зрости до 3200 гривень.  Експерти кажуть, що таке рішення вдарить по бізнесу, а на субсидію буде претендувати набагато менше хмельничан. Збільшаться і відрахування із зарплати. На руки отримуватимуть лише 2500 гривень. 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мінімальна зарплата в Україні може зрости вдвічі - до 3200 гривень. Зараз українці отримують мінімалку у 1450 гривень, а в грудні вона підвищиться ще на 150 гривень. Експерти у подвійному зростанні мінімальної зарплати бачать чимало підводних каменів, адже тоді у багатьох можуть зменшитись субсидії. Окрім того, це призведе до збільшення податкового навантаження. Що чекає на хмельничан, якщо уряд збільшить «мінімалку», дізнавались журналісти «ВСІМ».

Скільки отримуватимуть на руки

З кожної зарплати хмельничанам треба заплатити 41,5% податків. Це військовий збір, податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок. Відповідно, якщо люди отримували зарплату у 1450 гривень, то ці відрахування були меншими. Після підвищення «мінімалки» податків побільшає.

Відео дня

- Військовий збір складає 1,5%, податок на доходи фізосіб – 18% і єдиний соціальний внесок – 22%. Від своєї зарплати найманий працівник втрачає 19,5%. Єдиний соціальний внесок за працівника сплачує роботодавець. І якщо хтось думає, що підприємство зможе переоформити працівника на пів ставки і платити менше за нього, то це не так. Відрахування на єдиний соцвнесок робляться з мінімальної заробітної плати, навіть якщо людина отримуватиме лише 1000 гривень, - розповідає «ВСІМ» головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізосіб Головного управління ДФС у Хмельницькій області Сергій Капітула.

Таким чином, на руки хмельничани будуть отримували лише 2576 гривень.

Середня зарплата за 5 років зросла

Якщо підніметься "мінімалка", зросте і середня заробітна плата по області. Зараз вона складає 4078 гривень. Її обраховують в управлінні статистики. Щомісяця підприємства подають туди свою звітність.

- Інформацію про заробітну плату ми отримуємо з щомісячної форми «Звіт з праці», яку нам надають підприємства, установи та організації області, чисельність яких більше 50 працівників. На вибіркові основі подають і ті, у яких працює від 10 до 50 осіб. Цей «Звіт з праці» містить дані щодо фонду оплати праці та кількості найманих працівників на підприємстві. Поділивши загальний фонд на кількість працівників ми отримаємо середню заробітну плату. Але ця зарплата не є остаточною, адже з неї ще йдуть відрахування на військовий збір та податок на доходи фізосіб, - пояснює начальник відділу публікації та інформаційно-аналітичної роботи Головного управління статистики у Хмельницькій області Леся Лісова.

vsim.ua

Якщо ж мінімальну зарплату таки піднімуть, то теоретично має зрости і середня зарплата по області. Однак деякі підприємства можуть переоформити частину працівників на пів ставки, а ще пів ставки доплачувати «у конверті».

Субсидії можуть зменшитись

Розмір заробітної плати напряму впливає і на розмір субсидії, адже доходи мешканців беруться до уваги при її розрахунку. Таким чином, чим більшою буде зарплата, тим меншу субсидію отримають хмельничани. А деякі і взагалі можуть її не отримати.

- Звісно, що якщо зростуть доходи населення, то це напряму вплине на нарахування субсидій. Не можна стверджувати, що всі ті, хто отримують мінімальну зарплату, одразу позбудуться субсидій. Але сума нарахованої державної допомоги може скоротитися. Якщо зараз люди, які отримують "мінімалку", сплачують 8,5% на комуналку по субсидії, то зі зростанням будуть платити 17%, - каже заступник начальника управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради Євгенія Мельничук.

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Наталія Потапова, член Громадської Ради при ДФС України:

- Підняття заробітної плати - це недоцільно, не на часі і це вб’є економіку і малий та середній бізнес. Перш за все, потрібно міняти дуже багато законів і законодавчих актів, тому що у нас дуже багато речей прив’язані до мінімальної заробітної платні. По-друге, якщо ми піднімаємо мінімальну зарплату до 3200 гривень, то автоматично виростає єдиний соціальний внесок. І він виростає не лише в частині малого та середнього бізнесу, а і як додаткове навантаження на фонд оплати праці.

Якщо на великих підприємствах це 0,5% або навіть 2%, то на малих підприємствах цей показник доходить і до 10% від обігу.  Для бізнесу це істотне підвищення оподаткування, тому їм залишається або закриватись, або повністю виходити у тінь. Однозначно це вдарить і по пенсіонерах, тому що пенсії піднімаються всього на 10%. Підуть інфляційні процеси, з якими вони просто не зможуть впоратись і це буде геноцид всього народу. Коли піднімають мінімальну заробітну платню, тоді потрібно підтягувати тіньову економіку, а зараз не йдеться про жодні зміни до законодавства стосовно цієї сфери.

Тому навантаження лягає лише на працюючі підприємства, в тому числі і по перевірках, і по податках, і по підвищенню мінімальної зарплати. Дірку в бюджеті намагаються закрити за рахунок легально працюючого бізнесу, а він вже не потягне такого оподаткування. З нового року буде підніматись і нормативно-грошова оцінка землі, по Хмельницькій області це десь 600 гривень за квадратний метр. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Анонім

    Зарплата має зростати і це буде ефективно, якщо не почнуть роботодавці схеми своі  реалізовувати, щоб уникнути оподаткування.  На це в принципі і розрахунок влади - через підняття зарплат вивести бізнес з тіні в першу чергу. Але ж працівник заробить 20-30 тис. грн., а йому пожалкують лишню тисячу тільки б не сплатити у бюджет і не дати розвиватись економіці, а все собі у кишеню. І не потрібно забувати, що зарплата у конверті не буде враховуватись при розрахунку пенсії, при розрахунку лікарняних, вагітних, і т.д. соціальних виплат.

    Oleg Ukrainskyy reply Анонім

    Ти чим займаєшся "розумник"???? Може маєш власний бізнес і найманих працівників??? Як що так, то маєш знати, скільки потрібно сплатити державі податків на заробітну плату?????

    Для розвитку економіки потрібно податки зменьшувати  для малого та середньго бізнесу, а не "мінімалки" підвищувати!

    Анонім reply Oleg Ukrainskyy

    До нуля вам податки зменшувати? Ви і при цих податках не погано будете жити, враховуючи які націнки робите на свої товари і послуги.

    Oleg Ukrainskyy reply Анонім

    Податки потрібно зменшувати до європейського рівня (приблизно 40 коп. з 1-єї заробленої гривні). А не так як зараз (88 -92 копіїйки з заробленої гривні)

    А з приводу націнки , то в мене вона від 5% до 10%.

    При тому я даю роботу 12 найманим працівникам, сплачую їм достойну заробітну платню (звичайно за виконану роботу), сплачую податки та збори.на утримання таких як Ви  трутнів-держслужбовців.

    Я вклав в свій бізнес гроші, а зараз вкладаю свою працю та час, щоб зароботи своїй сім"ї, та дати заробити своїм працівникам!

    А Ви і такі як Ви тільки сидите і чекаєте, що б держава обдерла мене ще більше і віддала те що здерла з мене Вам!

    Я првільно Вас зрозумів????

    Анонім reply Oleg Ukrainskyy

    Я не чекаю щоб вас обдерли і віддали мені. Я також підприємець і чекаю щоб люди заробляли більше, бо це збільшить їх купівельну спроможність, вони будуть більше купувати і це вплине на зростання моїх доходів.  А стосовно найманих працівників, то якщо вам так важко із найманими працівниками, то може самі працюйте без найманих. Не ваше це бути роботодавцем.

    Oleg Ukrainskyy reply Анонім

    Шановний: по перше:

    Я Вас не ображав!

    По друге :

    З Вас такий же підприємець ,як з мене балерина!

    Бо, якби були підприємцем, то знали б що:

    Податок на прибуток 18%

    Податок на доходи фізичних осіб 18%

    Єдиний соціальний внесок 22%

    ПДВ 20%

    І того 78% (78 коп. з заробленої гривні)

    http://www.epravda.com.ua/publications/2016/01/11/575819/

    А крім цих податків є ще орендна плата,плата за землю, амортизаційні витрати, заробітна плата працівників і т.д.

    Анонім reply Oleg Ukrainskyy

    Так ти брехун, то чому я тебе образив правдою? Якщо так важко, то йди працювати у бюджетній сфері на мінімальній зарплаті 1200, а не 3200 грн. Ти ж не хочеш, щоб мінімалку підняли бюджетникам? А потім сюди напишеш коментар як тобі стало легше жити на мінімалку.

    А щодо того який з мене підприємець, то з мене нормальний підприємець, а вот з тебе підприємець такий самий як і математик. Всі ці доходи вираховуються не з однієї статті доходів, а різних. Одні більші, другі після вирахування інших менші і т.д. і тому сума оподаткування виходить від загального доходу (виручки) 30-40%, а не так як ти тут пишеш, що 78%. Не бреши і все. Було б тобі так погано давно б все покинув, а то тут такий страждалець знайшовся у крутій іномарці сам і родичі, і у хаті кількаповерховій.

    Oleg Ukrainskyy reply Анонім

    Виходячи з твоїх дебільних постів про податки та 100% націнку, ти з базарних бариг, які до бізнесу взвгалі не мають ніякого відношення.  Сплачуєш копійчанний єдинний податок а продаєш на міліони китайського непотрібу????

    Це називаєтся барижнічество , а не бізнес!

    Анонім reply Oleg Ukrainskyy

    Зізнався нарешті які податки насправді сплачуєш? Вірне рішення. А то розписав тут зі стелі повно податків, ще й базу опадаткування невірну вказав.

    Oleg Ukrainskyy reply Анонім

    Ти що дебіл????? Чи на базарі читати розівчився???

    Анонім reply Oleg Ukrainskyy

    Не бреши. Немає у нас таких податків як ти придумав майже 100%. Якраз приблизно десь 40% і є податки, навіть менше. І ти такий бідний, що дав роботу 12 працівникам при націнці 5-10%. Знову брешеш. Націнка у тебе 50-100%.  Так плати і далі достойну зарплату. Ти ж із неї платив полдатки чи із мінімальної, а різницю платив у конверті? Платиш достойну зарплату, то зроби ще так щоб люди отримували потім ще й достойну пенсію з цієї зарплати, а не з мінімальної.
  • Анонім

    А що тоді робити малому бізнесу!? Я підприємець, щомісяця сплачую 276грн.єдиний податок та 300грн.-пенсіоний фонд. Якщо піднімуть мінім.зарплату, то які податки вже буду сплачувати я!? А Хмельницький- це місто підприємців. Нам що всім закривати патенти і ховатись у тінь?  "Слава депутатам ! "

    Анонім reply Анонім

    Звісно тобі добре чим менша мінімальна зарплата. А як бути тим розмір зарплат яких залежить від мінімальної зарплати і вони не підприємці, хабарів не беруть і їм не дають їх? Тільки за свої шкури думаєте, скотиняки. І це не лише підприємців стосується. А всіх, хто тільки свої інтереси відстоює. і при цьому хоче як у Європі. Хоча в Європі також за себе кожен думає, просто там є гарний батіг у вигляді штрафів, який усіх майже змушує бути ввічливими, культурними і т.д. Тому і зарплати у них кращі, умови життя кращі, бо мало хто наважиться приховати від держави не сплатити у бюджет податки чи видати зарплату у конверті.

    Анонім reply Анонім

    Ти напиши ще скільки ти у місяць заробляєш, "бідний" підприємець? Платиш 600 грн., а заробляєш у 10-20, а може і більше разів.
  • PAL

    Если дупутаты в ВР не знают сколько стоит 1 киловатт. электороэнергии, куб холодной, горячей воды, и вообще, что такое прожить на 3200 гр. то это значит- им все пофиг. Ожидает нас еще большая ТЕНЬ и сокращения по бюджетным организациям. А это значит, что безработных станет еще больше. Мы начинаем пожинать плоды купленных дипломов и "кумовство" при принятии на работу и т.д. А у власти одна беда, после деклараций спасти наворованное.Пень гройсман, с пеньом порошенко начали предвыборную компанию. ( я так думаю )

    Анонім reply PAL

    Так йди у депутати і все зміниш на краще. Там вже є ті що знали по чому що коштує.Попали у Раду і забули.
  • .полінка

    Та це все обман

    Анонім reply .полінка

    Ти що, наркоманка? Гройсман, Порошенко про це заявили, а ти кажеш, що це обман.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up