На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно

На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно
  • У цих промислових зонах бізнес зможе працювати на особливих умовах. 

  • Громади отримуватимуть додаткові кошти зі сплати податків з індустріальних парків.  

  • Всього на теренах області в майбутньому їх буде сім.

Зведення індустріальних парків — це перспектива для бізнесу та додаткові кошти для громад. Наразі на Хмельниччині зареєстровано 4 індустріальні парки. Та їх має бути сім. Як їх розвиватимуть та звідки братимуть кошти — обговорили на нарадах, які днями відбулися стінах міської ради та обласної військової адміністрації. До обговорення залучили керівництво міста, області, а також народних депутатів України від Хмельниччини та представника Міністерства економіки. 

— Розвиток індустріальних парків є складовою політики «Зроблено в Україні», мета якої — стимулювання виробництва, залучення інвестицій у реальний сектор та збільшення обсягів несировинного експорту. Це потужний крок з боку держави в плані допомоги бізнесу з виходом на нові закордонні ринки, а також можливість покращення бізнес-клімату в Україні, — розповів під час наради начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін. 

Відео дня

Що таке індустріальний парк 

Індустріальний парк — це особлива промислова зона, яка вирізняється спеціальними умовами роботи для підприємств, які там працюють. Ці умови можуть полягати в простішому створенні та роботі, як от у «знижках» на податки та мита. Інтерес для бізнесу в цьому — більш вигідні умови, для влади — розвиток громади, створення робочих місць та в перспективі більші суми податкових надходжень до бюджету.

Індустріальні парки на Хмельниччині 

Наразі на теренах області вже зареєстровано 4 індустріальні парки: «Славута», «Хмельницький», «Поділля Городок» та «КРАСИЛІВ ТЕХНОПОРТ». Останні два Кабінет міністрів України заснував наприкінці 2023-го. 

У Хмельницькому вже проводять комунікації

Вперше за будівництво індустріального парку в Хмельницькому заговорили в 2013-му. За 4 роки виділили земельну ділянку розміром майже 91 гектар, а до реальних робіт приступили в 2021-му. Він має розташовуватися неподалік мікрорайону Лезневе. В перспективі там займатимуться виробництвом текстильних виробів, електричного устаткування (генераторів, трансформаторів, батарей, акумуляторів, побутових приладів) та проводитимуть агропереробку (виробництво харчових продуктів, консервування овочів та фруктів й інше) 

— Враховуючи що до нас в Хмельницький переїхало багато релокованого бізнесу, запити йдуть постійно. Враховуючи й ті законодавчі ініціативи в законі, які були прийняті в 2021-му році, де вже надані конкретні преференції учасникам індустріального парку, там передбачено, що обладнання, яке ввозиться із за кордону не підлягає митному оподаткуванню і 10 років не сплати податку на прибуток. Також держава дозволила місту на сьогоднішній день зменшувати податок на землю: наразі він складає 0,01%, — розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

За минулий рік в індустріальному парку вже провели газ, частково зробили дорогу, завершують прокладання першої черги мережі водопостачання. Розробили проєктно-кошторисну документацію на каналізаційні мережі та електрифікації. 

— Фактично газ місто зробило за власні кошти, велику частину будівництва дороги вже зроблено, але зараз ми зупинилися через війну. Фактично своїми силами місту вдалося й провести воду до індустріального парку. Як тільки мережі електрифікації та каналізації з'являться на ділянці індустріального парку — інвестори, які вже цікавляться цими місцями, зможуть плановувати собі щось і заходити на якийсь час і працювати, — розповів заступник мера міста Микола Ваврищук. 

Заразом посадовець повідомив: цьогоріч в державний бюджет на розвиток індустріальних парків України закладено понад мільярд гривень. Тому міська рада планує подавати свою заявку, щоб отримати частину з цих коштів і продовжувати роботи. За оптимістичними прогнозами, якщо з держказни виділяти гроші й допоможуть інвестори, то будівництво парку в Хмельницькому завершать в 2025-му. Однак через війну жодних гарантій немає. 

 

Читайте також:

У Хмельницькому хочуть створити індустріальний парк: що це таке і для чого потрібно

Чому затримується створення індустріального парку в Хмельницькому. Пояснення влади

Найдорожчі закупівлі 2023 року (РЕЙТИНГ)


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Читач11

    Ви ще координати напишіть Путіну, хвастуни. Навіщо зараз про це писати, щоб у раші заклинило на Хмельниччині? Дивовижний ідиотизм
  • Oleksandr

    Розвитолк це завжди добре. Але було б добре на територіях занедбаних заводів де вже є комунікації, щоб ті території гарно серед міста виглядали
  • Корман

    А де будують хто знає?

    Бадовська reply Корман

    Перейдіть за посиланням - Славута, Красилів , Чемерівці, Хмельницький
  • Люда

    Якщо би бізнес чесно сплачував до бюджету кошти, то можна було би озолотити  громади, а так ні для кого не секрет, куди йдуть кошти.

    Юрій Гудок reply Люда

    Чим більше бізнес заплатить податків тим більші зарплати в можновладців. Тому вибачте хай затягують паски!

keyboard_arrow_up