У Хмельницькому хочуть створити індустріальний парк: що це таке і для чого потрібно

У Хмельницькому хочуть створити індустріальний парк: що це таке і для чого потрібно
Зображення управління економіки ХМР
  • Вже наступного року біля Лезневого може запрацювати індустріальний парк.

  • Міському бюджету він обійдеться в 250 мільйонів гривень.

  • Що таке індустріальний парк, для чого він потрібен та яким буде, розбиралися журналісти vsim.ua.

Про індустріальний парк у Хмельницькому говорять вже не перший рік. Вперше ідея його створення була озвучена у 2013-му. Минулого року місто стало ближчим до її реалізації, адже міська рада обрала місце для облаштування парку та затвердила концепцію. 5 лютого вже цього року міжвідомча комісія вирішила включити індустріальний парк «Хмельницький» до реєстру Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Парк має запрацювати вже у 2020-му. У ньому хочуть розмістити підприємства трьох галузей промисловості.

Що таке індустріальний парк

Індустріальний парк — це особлива територія, призначена для розміщення промислових підприємств переробної галузі. Вона має бути облаштована відповідною інфраструктурою, наприклад, електро-, газо- та водопостачанням. Підприємства індустріального парку також можуть здійснювати науково-дослідну діяльність та діяльність у сфері інформації та телекомунікацій. Створення, діяльність та ліквідація індустріальних парків визначаються законом, який прийняли у 2012 році. Обладнання та комплектуючі для індустріальних парків, які не виробляються в Україні та не є підакцизними товарами, ввозяться з-за кордону без сплати мита.

Що у Хмельницькому

У грудні минулого року на сесії Хмельницької міської ради депутати прийняли рішення про створення індустріального парку «Хмельницький» та затвердили його концепцію. Управлінню економіки доручили подати копію рішення та концепцію парку до Міністерства економічного розвитку і торгівлі. У рішенні зазначається, що індустріальний парк створюють з метою забезпечення економічного розвитку міста, активізації інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць та розвитку сучасної виробничої інфраструктури.

Відео дня

Яким має бути індустріальний парк «Хмельницький»

Концепція індустріального парку «Хмельницький» визначає, яким він буде, де його розмістять, з якою метою створюють та коли реалізують.

Для чого створюють

У документі зазначається, що індустріальний парк стимулюватиме промислове виробництво, залучатиме інвестиції, збільшуватиме зайнятість населення, зміцнюватиме економічний потенціал та збільшуватиме надходження до місцевого бюджету. Згідно з концепцією, учасники індустріального парку створять щонайменше 3 тисячі нових робочих місць. Передбачається, що в економіку міста залучать 50 мільйонів доларів прямих інвестицій, а надходження до місцевого бюджету зростуть щонайменше на 10%.

Де розмістять

Для створення парку відвели місце на східній окраїні Хмельницького. Земельна ділянка площею майже 91 гектар розташована за адресою Вінницьке шосе, 18, неподалік Давидковецького перехрестя. Від автовокзалу №1 їхати сюди близько п’яти хвилин. З двох сторін ділянка оточена адміністративною межею міста. Неподалік від неї протікає Південний Буг. У концепції зазначається, що на цій території планують збудувати водопровід та каналізаційну насосну станцію. Каналізаційні стоки відводитимуть на міські очисні споруди у Давидківцях. Також планують прокласти дві лінії електропередач та газопровід. Крім цього, хочуть прокласти під’їзні шляхи від Вінницького шосе. Також планують очистити Південний Буг від мосту траси М-12 до вулиці Трудової.

Коли запрацює

Індустріальний парк має запрацювати у 2020 році. Загалом план розвитку налічує 6 етапів:

  • вибір земельної ділянки — 2017 рік

  • затвердження концепції та прийняття рішення про створення — 2018 рік

  • подання до Мінекономрозвитку пакету документів для реєстрації — 2018 рік

  • отримання Хмельницькою міською радою витягу з Реєстру індустріальних парків — 2018 рік

  • проведення конкурсу з вибору керуючої компанії, укладення необхідних договорів та пошук підприємств учасників — 2019 рік

  • будівництво та запуск основних інфраструктурних та виробничих об’єктів — 2019–2020 роки.

Перші три пункти цього плану вже виконали. За словами начальника управління економіки Хмельницької міської ради Оксани Новодон, витяг з Реєстру індустріальних парків планують отримати найближчим часом. Конкурс із вибору керуючої компанії також планують провести цьогоріч вже у першому кварталі. Згідно з концепцією, діятиме індустріальний парк 50 років. Однак цей термін можуть продовжити, якщо робота індустріального парку матиме позитивний ефект.

Де візьмуть гроші на спорудження

Кошти на створення парку залучатимуть з різних джерел, а саме:

  • державного та місцевих бюджетів

  • приватних інвесторів

  • кредити банків та інших фінансових установ

  • інші джерела.

За словами Оксани Новодон, створення індустріального парку потребуватиме виділення 250 мільйонів гривень з міського бюджету.

Що буде в індустріальному парку

Пріоритетними напрямками діяльності підприємств індустріального парку є текстильне виробництво, виробництво електричного устаткування та агропереробка. Безпосередньо управлятиме індустріальним парком керуюча компанія. Діяльності підприємств сприятиме міська рада. За словами Оксани Новодон, для них знижуватимуть податки. Зокрема, планують до 3% знизити ставку оренди землі.

Підприємства, які хочуть працювати в індустріальному парку, повинні виконати ряд вимог:

  • створити юридичну особу або відокремлений підрозділ

  • зареєструватися на території Хмельницького

  • працювати у пріоритетних напрямах діяльності парку

  • працювати у парку щонайменше 5 років

  • мати стратегічний план розвитку щонайменше на 3 роки

  • наймати на роботу переважно громадян України, в першу чергу хмельничан та мешканців навколишніх населених пунктів.

Слідкуйте за найсвіжішими новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Oleh Matvieiev

    Гарна ідея, але спочатку треба розігнати теперішню місцеву владу, бо ці або ділянку поділять між собою або гроші з бюджету.
  • Letavica Nata

    А что с базаром на выезде на Камянец делать будут? Может лучше там спасти тереторию и людей которые туда в своё  время вложили деньги. Чем опять с нуля отстаивать коммуникации и благоустройство?
  • Супрун Руслан

    Гончарук буде головою парку а Сiдлецька помiчниця  !
  • Александр Кораблев

    Я за!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up