Чому затримується створення індустріального парку в Хмельницькому. Пояснення влади

Чому затримується створення індустріального парку в Хмельницькому. Пояснення влади
Хмельницький індустріальний парк, ілюстрація міської ради
  • Про створення індустріального парку в місті говорять не один рік.

  • Порушили це питання й на бізнесфорумі сьогодні, 9 грудня.

У Хмельницькому відбувся форум «Можливості для бізнесу в умовах війни». Провели його сьогодні, 9 грудня, в артгалереї «Maslo», що на Старокостянтинівському шосе. На заході зібралися представники місцевої влади, зокрема й з інших регіонів України, вищих органів влади, бізнесу, українських та міжнародних неурядових організацій. Організатором форуму була Хмельницька міська рада.

Захід складався з трьох основних частин:

  • Відео дня
    /li>

На кожній із частин виступали декілька спікерів, після чого присутні ставили їм питання. Обговорювали ситуацію в економіці, роботу бізнесу в умовах війни, підтримку підприємництва з боку місцевої влади та держави.

Одним з основних питань, яке стосувалося безпосередньо Хмельницького, було створення індустріального парку. Спершу нагадаємо, про що йде мова.

Індустріальний парк — це особлива промислова зона, яка вирізняється спеціальними умовами роботи для підприємств, які там працюють. Ці умови можуть полягати в простішому створенні та роботі, як от у «знижках» на податки та мита. Інтерес для бізнесу в цьому — більш вигідні умови, для влади — розвиток громади, створення робочих місць та в перспективі більші суми податкових надходжень до бюджету.

Мова про створення індустріального парку йде вже не перший рік. Зокрема, вже обрали місце для розміщення — територія на східній околиці міста між Вінницьким шосе та Південним Бугом. Вона потребує прокладання комунікацій, а відтак вже й будівництва промислових об’єктів.

Для індустріального парку обрали компанію-оператора — ТОВ «Керуюча компанія „Міський індустріальний парк Хмельницького“». Вона, до слова, пов’язана з партією «Команда Симчишина», про що ми розповідали вам раніше. Ця фірма має залучати фінансування для розвитку індустріального парку, використовуючи різні джерела, як от міський бюджет та інвесторів.

З початком російського вторгнення питання створення індустріального парку хоч і загальмувалося, та актуальності не втратило. Адже підприємства зі східніших регіонів змушені переносити виробництва у західному напрямку. Обирають вони, зокрема, й Хмельницький, шукаючи при цьому місця для відновлення роботи.

Втім, як це часто й буває, проблема створення індустріального парку полягає у браку грошей. Про це розповів народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

— Вже сформований пакет законодавства по індустріальних парках, є фіскальні (податкові — прим. авт.) стимули, вони вже працюють, будь ласка, користуйтеся. Грошей на цей рік і на наступний рік немає, очікувати на них не треба. На 2024 рік подивимося, як швидко настане перемога і ми дійдемо до відновлення, але в найближчий рік на гроші з бюджету ми не розраховуємо. Якщо громада має таку змогу, то тоді громада й прийме відповідне рішення і буде робити це своїм коштом, як, наприклад, робить це, скажімо, міська влада Львова.

Дмитро Кисилевський також сказав, що теперішні часи є вдалими для пошуку іноземних донорів, оскільки ті лояльні до України, у світі індустріальні парки створюють вже давно, і Україна, можливо, однією з останніх серед розвинених країн до цього процесу долучилася.

Після виступу нардепа висловився заступник міського голови Микола Ваврищук. Він сказав, що міська влада готова виділяти гроші на прокладання комунікацій для Хмельницького індустріального парку, однак є й проблема, яку можна розв’язати тільки на рівні держави.

590-та постанова Кабінету міністрів не дозволяє нам виділяти гроші, тому що, якщо ми, умовно кажучи, 20-30 мільйонів гривень завтра виділимо на ці роботи, ми не можемо їх витрачати, або ж можемо наймати підрядника, який візьме ці гроші на бюджетний рахунок. А кому потрібні 30 мільйонів гривень на бюджетний рахунок на сплату податків? Жоден приватний підрядник не зможе цю суму взяти на бюджетний рахунок, — сказав Микола Ваврищук.

Чиновник також попросив ініціювати зміни до постанови Кабміну, аби розблокувати можливість фінансування будівництва інфраструктури для індустріальних парків. Дмитро Кисилевський погодився з доцільністю таких змін, а також закликав місцеву владу ініціювати відповідні звернення, і тоді, ймовірно, вдасться переконати Кабмін внести зміни до згаданої постанови.

Трансляцію форуму ви можете переглянути нижче або за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Читач79

    Коли державні люди налаштовані серйозно, то будують підприємства і у жителів міста є стабільна робота. А коли влада, така як у Хмельницькому, то робить вигляд, що будує підприємства і під це вибиває державні гроші для розкрадання. І це після десяти років керування найкращого. Він не знав, що людям треба робота, не у Польщі.
  • Михайло Гесаль

    Взагалі це крута штука. У всьому світі виробничі підприємства зосереджені в таких пром зонах. Але в наших реаліях, якщо цей парк і побудують, то:
    1. Його бюджет перевищить реальну вартість в кілька разів. Це шикарна можливість напиз..ти дуже багато коштів
    2. Право на діяльність в ньому отримають куми, брати, свати та інші прібліжоні до влади
  • Sergiy Budnik

    Ми вже сміттєпереробний завод побудували.
  • Дмитрий Шевчук

    Говорити в робити, це різні речі. Нажаль, наші можуть тільки говорити.

keyboard_arrow_up