На ремонт однієї кімнати замку Острозьких треба майже мільйон гривень - адміністрація

На ремонт однієї кімнати замку Острозьких треба майже мільйон гривень - адміністрація
  • Резиденція князів Острозьких у Старокостянтинові роками чекає на реконструкцію.
  • Грошей влада не виділяє, а спонсори не завжди щедрі на допомогу. 

 

"Вперше у Старокостянтинові проходить триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна побачити, як оживає історія. Якщо дуже хочеться на фест, але немає можливості приїхати цими вихідними, vsim.ua розкаже вам про всі події.

Замок князів Острозьких зараз у занедбаному стані. Його збудували ще у 1561 році. Він один з наймолодших замків, які збереглись на західній України. Та все, що лишилось від архітектурної пам’ятки – це стіни і башта. Востаннє реконструкцію тут проводили до початку 2000-х років. Потім були спроби відновити замок у 2010. Про це журналістам vsim.ua розповідає директор історико-культурного центру-музею Острозьких Олена Журавльова. 

- Тоді ми поставили вікна, двері. Це була не реконструкція, а ремонтно-реставраційні роботи. Все за пожертви з екскурсій і частину грошей виділила міська влада. Зараз ми відновлюємо сходи на другий поверх за гроші спонсорів. 

Відео дня

Загалом тут є етнічна каплиця, музей зброї і козацьких люльок, портретна кімната, спальня і кілька залів.

- Аби відремонтувати лише одну кімнату-склепіння потрібно до мільйона гривень, -заявила директриса.

Хочуть також відновити бенкетний зал і стрілецьку кімнату. Мають проектно-кошторисну документацію і план реставрації. Але все впирається в гроші. Та до середини вересня планують закінчити хоча б східці. «Старкон фест» - це перший подібний фестиваль, який проводиться на території замку. Працівники сподіваються, що дійство дозволить привернути більшу увагу туристів. Минулого року їх тут було близько чотирьох тисяч. Говорять, що є серед них і туристи. Більше поляків та американців. Директор музею жартує, приїжджають подивитись не стільки на замок, скільки на літаки. 

Читайте також: Перший день «Старкон фесту». Хто поселився у наметовому містечку

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up