Не заробляєш, але плати: як «вдарили» нові податки по підприємцям Хмельницького

Не заробляєш, але плати: як «вдарили» нові податки по підприємцям Хмельницького
  • У новий рік –  з новими податками. З 1 січня ринкарі Хмельницького почали згортати свій бізнес.
  • Підприємці, які не хотіли платити обов’язковий соцвнесок у 704 гривні, мали лише три дні, аби закрити ФОП або змінити групу.
  • ФОПів, які торгують на місцевих ринках, з кожним роком потрохи меншає. 

Через підвищення мінімалки з 1 січня зросли і податки для підприємців. Найбільше постраждали платники другої групи. Їм доведеться платити вдвічі більше. Відповідні зміни до законодавства щодо роботи ФОПів Президент підписав 27 грудня. Окремі підприємці одразу ж почали перескакувати із однієї групи на іншу, аби сплачувати менший податок. 

- Щойно Верховна Рада прийняла закон про соцвнески, деякі ФОПи змінили групи, - зазначає завідувач сектору комунікацій ДФС у Хмельницькій області Віктор Чиж. - Приватні підприємці, які не мають доходів, щоб покривати суму ЄСВ та єдиного податку, почали переводитися з однієї групи на іншу. На це вони мали три дні. Але такий перехід відбувався не масово.

«Сильніші – платять, а слабші – закриваються»

Відео дня

Відтепер підприємці другої та третьої групи змушені сплачувати єдиний соцвнесок у розмірі 704 гривні на місяць. Перша група спрощенців має можливість платити половину мінімального страхового внеску у розмірі 352 гривні. Сплачувати податки треба буде і тим підприємцям, які не отримують прибутків.

Такі нововедення призвели до того, що ФОПи почали масово закриватися. У грудні 1684 хмельничанина припинили займатися підприємницькою діяльністю. Чимало з них закрились якраз тоді, коли офіційно оприлюднили нові податки, тобто за 3 дні до Нового року.

- Ситуація зараз склалась не дуже добра. Підприємці у нас розшарувалися: сильніші платять і мовчать, а слабші поздавали патенти, бо іншого виходу у них нема. Міська рада пішла назустріч другій групі і знизила на 5% єдиний податок для них. А для першої податок прив’язали до мінімального прожиткового мінімуму, - розповідає vsim.ua голова ради профспілки захисту підприємництва міста Хмельницького Надія Кнець.

Кіоски на речовому ринку пустуютьПокупців стає менше

Зміни торкнулись і підприємців, які торгують на речовому ринку. Їхні прибутки суттєво знизилися. Журналісти vsim.ua поцікавились у ФОПів, що вони думають про нові податки. Говорити на камеру базарники не хочуть, але поза цим розповідають, що торгувати стає дедалі важче. Постійні стрибки долара, низький попит і нові податки – не повний перелік того, що заважає підприємцям нормально заробляти.

Старий ринок закритий приблизно на 50%. Закупитись на Новому ринку можна лише 2-3 дні на тиждень. У решту днів більшість кіосків пустує. А от оптові ринки, такі як «Бартер-сервіс» та «Пако», працюють лише у вівторок, середу та п’ятницю, оскільки саме у цей час приїжджають оптові покупці.

- Зараз ще трохи ворушаться ринки оптовиків, а решта просто очікують, що буде після змін. Рівень купівельної спроможності у покупців набагато впав і підприємці це розуміють. Кожен виживає і пристосовується як може. Бажання проводити акції протесту у підприємців немає. Пропозиції до податкового кодексу ми давали, дещо таки врахували. Зараз всі завмерли і чогось чекають, - пояснює Надія Кнець.

Базарники кажуть, що працюють собі у збиток. Але поки іншого виходу не бачать. Скаржаться і на те, що раніше у зимові місяці могли не платити податки, адже не мали доходів. Зараз же сплачувати ЄСВ та єдиний податок доведеться незалежно від прибутків.

"Речовий ринок звужується, а товари продають в інтернеті"

Юрій Ярина, член секретаріату регіональної ради підприємців Хмельницької області

- Ситуація на ринку складна. В зимовий період за товаром приїжджають мало. І взагалі перестали скуплятись білоруси через те, що інфляція сильно підскочила. Не їздять із Західної України. Зараз спад дуже серйозний. Велика кількість ринків наполовину закриті. І хоча ринок розрісся до 21 тисячі точок, там числиться лише 4000 підприємців першої групи та 7200 -  другої групи. Тому зараз він починає звужуватись ближче до Старого та Нового ринку. Зменшився попит через те, що багато товару продається в інтернеті. З 1 січня зросли податки.

Обов’язковим став єдиний соцвнесок, навіть якщо нема прибутків. Але у «мертвий» сезон платити важко. А в старі часи, коли тільки з’являвся ринок, взагалі нічого не платили, торгували з машин і лотків. Тоді рахували, що добре, що людина сама себе забезпечує. Всі ризики люди брали на себе. Для підприємців, які торгують на ринку, зросла орендна плата за земельну ділянку. Електрична енергія колись коштувала трохи більше однієї гривні, а тепер доходить до 2,5 гривень.

Охорона кіосків теж покладається на підприємця. Мінімалка зросла і охоронна служба підняла ставку з 20 гривень з одного кіоску до 40 гривень. Раніше були обороти, тому люди тримали ціну, а зараз через те, що зростає навантаження, підприємець збільшує вартість товару.

Велика кількість товару йде по імпорту, там треба платити митний збір, а він в доларах. Якщо навіть люди шиють самі, то матеріали закупляють за кордоном, це або Турція, або Китай. Також зараз Польща забрала велику кількість підприємців до себе. Умови для праці там більш чіткі, аніж у нас.

Підприємець може все прорахувати на перспективу. Туди він і товар привозить або і шиють вже там. Тобто все, що було у Хмельницькому, вони використовують там. А у нас що? Сьогодні намалювали одну перспективу, а завтра ввели мінімалку, а післязавтра вже введуть перевірки, а потім ще касові апарати. Нема гарантій, що буде за півроку, чи знову не буде змін у податковому кодексі. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Мирослав Федирчик

    До цього І група 980 грн. в квартал соц. внесок. 450 грн. патент. Зараз 2112 грн. соц. і 500 грн.патент в квартал. Різниця в 394 грн. в місяць за все разом!!!. Чи є проблемою закрити приватну справу за 394 грн. в місяць. Проблема звісно не в цьому, а тільки причина для критики, проблема в тому що потрібно сплачувати обовязково навіть при 0 декларації 704 грн. в місяць жителям Отрадного та іншим підприємцям малогабаритних будинків. РЕКОМЕНДУЮ для економії 394 грн. їздити на базар тролейбусом, а не Тойотою 5,0 літра. Тоді ви навіть в + вийдете.
  • Христя Лиса

    да, ринок погибає вже

    Мастер Автополив reply Христя Лиса

    И хрен с ним! Прийдет инвестор и йеной, долларом, фунтом... ))

    Слухайте пана Президента, он не обманет
  • Діана Граділь

    З січня місяця цього року підприємці 2 групи мають платити єдиний податок-480грн, та пенсійний-704грн, це нормально?! Куди підуть ці баснословні суми, у бюджет?! Не дивно, що тисячі підприємців позакривали свою підприємницьку діяльність і пішли у тінь.що розумного зробив уряд!? Хочуть задавити малий бізнес, залишити людей без роботи!? На Україні мають зилишитись тільки гіпермаркети:Епіцентри, Сільпо,Таврії!?!?
  • нашатырь

    А як тоді  уряд, прокурори, менти, судді і др. наволоч підніме собі зарплату??? Тільки за рахунок таких як ми усі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up