«Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується

«Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується
Фото ілюстративне
  • До схем причетні лікарі та представники ГО.

  • Дізнавайтеся, скільки беруть за фіктивні документи і чим закінчуються подібні історії.

27 березня стало відомо про викриття корупційної схеми на Хмельниччині, яка стосувалася непридатності до військової служби. До неї причетна працівниця ТЦК та стоматолог приватної клініки. Лікар шукав клієнтів. За 10 тисяч доларів обіцяли вплинути на рішення уповноважених осіб та встановити «непридатність до військової служби». Працівницю ТЦК вже звільнили. Обом фігурантам повідомили підозру. Їх взяли під варту з правом внесення застави. 

У Хмельницькому міськрайонному суді вже не раз розглядали справи щодо фіктивних документів про непридатність людей до військової служби. Деталі таких історій зазначені в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Про дві з них розповідаємо далі. Дізнавайтеся, скільки коштує непридатність, хто фігурує в таких справах і чим все закінчується. 

Непридатність та виключення з військового обліку

Ці події сталися в червні 2023-го. Біля автостанції №1 зустрічаються двоє – засновник громадської організації «Об`єднання учасників та інвалідів бойових дій «Подільська Січ». А також військовослужбовець ЗСУ. 

Відео дня

Військовий заплатив йому 8 500 доларів. За ці гроші чоловіку пообіцяли вплинути на рішення голови та членів ВЛК Хмельницького госпіталю ветеранів війни щодо оформлення фіктивних документів. А саме – довідки про непридатність військового до служби з виключенням з військового обліку. 

У суді засновник ГО повністю визнав свою вину. Він щиро розкаявся та активно сприяв розкриттю злочину. Тож його судили за ч. 2  ст. 369-2 ККУ (Зловживання впливом).  Покарання – у виді штрафу 59 500 гривень. 

Згідно з даними сервісу YouControl, громадська організація «Об`єднання учасників та інвалідів бойових дій «Подільська Січ» зареєстрована у лютому 2017-го. Її керівником та одним із засновників є Олег Чорний. Інший засновник – Костянтин Рибак.

Визнання обмежено придатним до служби

Серпень, 2023 рік. Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни. Там зустрічаються двоє: виконуючий обов’язки начальника неврологічного відділення однієї з військових частин та військовослужбовець. Останній проходив лікування у вказаному медзакладі. 

Лейтенант запропонував йому за гроші встановити статус – обмежено придатний до служби. Ціна питання – тисяча доларів. На дану пропозицію чоловік погодився. Оскільки розумів, що у випадку відмови, його буде визнано придатним. 

Після того як військовослужбовця виписали з госпіталю, він відправився на медогляд ВЛК у військовій частині. Так, 16 серпня 2023-го без здійснення медогляду у картці обстеження зазначили, що чоловік є обмежено придатним до служби. Вказавши, що його захворювання пов’язане з проходженням військової служби.

Як зазначається в документах справи, згодом лейтенант зменшив раніше озвучену суму. Тож військовослужбовець заплатив йому 500 доларів. Лейтенант, не беручи їх в руки, вказав, куди покласти кошти. 

Обвинувачений в суді свою вину визнав частково. Він розповів, що був мобілізований в грудні 2022-го. І скерований на посаду лікаря й начальника неврологічного відділення військової частини.

За його словами, він вперше побачив військового, коли той звернувся до нього з загостренням. При цьому той скаржився медику на стан здоров’я й просив його направити до нейрохірурга.

Лейтенант розповів, що тоді інших неврологів у стаціонарному відділенні крім нього не було. Тому його було переведено в  госпіталь реабілітації ветеранів. Там встановили додатковий діагноз щодо поширеного остеохондрозу. У тому числі й шийного відділу. Тоді, зазначив лейтенант, підстав для визнання його обмежено придатним, не було.

Згодом вони обидвоє випадково зустрілися в госпіталі. Військовий скаржився лікарю на болі в попереку. Тому, пояснив лейтенант, він і порадив чоловіку зібрати відповідні документи і подати їх на ВЛК. 

- Надаючи рекомендації та проводячи лікування та огляд лейтенант не виступав стосовно останнього як начальник неврологічного відділення, а лише як лікар, – йдеться в реєстрі судових рішень. 

Обвинувачений визнав факт отримання від військовослужбовця 500 доларів. Проте отримання коштів він не пов’язує із записами, які з’явилися в його картці. Мовляв, гроші він отримав ні за що, просто спокусившись на них.

Хмельницький міськрайонний суд визнав лейтенант винним за частиною 4 статті 354 ККУ (Одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації). Йому призначили покарання у вигляді штрафу – 12 750 гривень. 

Читайте також: На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дмитро

    Вузів взятку 400000 грн, а штраф 85 тис , а інші я розумію Зе владі пішли, щоб цих підарасів не посадили
  • "Красиво жити не заборониш"
  • Ульяна

    Цікава арифметика… проста людина за встановлення непридатності до військової служби повинна дати хабаря в 10 000 доларів… питання- скільки коштує  встановлення непридатності  до військової служби та виключення з військового обліку головнокомандувачу?..

    George reply Ульяна

    а кому дати? Напишить кому?

keyboard_arrow_up