Олег Немчінов: за 2022 рік до держбюджету від гемблінгу надійшло понад мільярд гривень (новини компаній)

Олег Немчінов: за 2022 рік до держбюджету від гемблінгу надійшло понад мільярд гривень (новини компаній)

Міністр заявив, що вже відомо про понад мільярд гривень, які отримав державний бюджет від сфери азартних ігор. А це значить, що надходження від гемблінгу за 2022 рік майже досягли показників 2021.

Олег Немчінов розповів журналістам телемарафону «Єдині новини» про те, що вказана сума складає близько 90% планів довоєнних років. Такі дані були отримані ще до останнього засідання КРАІЛ, на якому під час підведення підсумків року могли оголосити трохи більшу суму. Та, незважаючи на це, вже зрозуміло, що протягом 2022 року гемблінг перерахував в бюджет не менше грошей, ніж в попередні роки.

Яким чином держава отримує кошти від гральної індустрії

2022 рік виявився надзвичайно важким для всіх сегментів бізнесу через вторгнення РФ і повномасштабну війну, яка тривала майже весь рік. Але гемблінг зміг вистояти та має намір розвивати онлайн-сектор і надалі. В рейтингу на ua1 можна побачити, що всі серйозні оператори азартних ігор продовжують працювати в Україні та допомагати їй іти до перемоги. А це означає, що в бюджет надходять сплати у вигляді податків.

КРАІЛ також не припиняє діяльність в сфері легалізації гемблінгу та виконання своїх прямих обов’язків. Восени відновили роботу з надання ліцензій, проводять перевірки операторів, відкликають дозвільні документи та накладають штрафи на порушників, викорінюють нелегалів з ринку тощо. Саме сплати за ліцензії становлять левову частку отриманого країною мільярду, адже через введення в квітні спрощеної системи оподаткування для деяких сегментів бізнесу гемблінг направив до бюджету значно менше, ніж очікувалося.

Багато коштів спрямовують оператори в якості благодійних внесків, адресної допомоги, перерахувань на спецрахунки для ЗСУ. Так, Favbet купують авто та амуніцію для фронту, Cosmolot підтримують ініціативи фонду «Повернись живим», БК Vbet співпрацюють з різними організаціями та частину прибутку витрачають на благодійність.

Зміни в оподаткуванні на 2023 рік

До початку легалізації було анонсовано надходження до державного бюджету в розмірі близько 12 мільярдів на рік – очікували, що після виходу компаній «з тіні» суми зростуть більш ніж в десять разів. І, якби не війна, цілком можливо, що ці прогнози справдилися б. Але через впровадження спрощеної системи оподаткування оператори азартних ігор протягом більшої частини 2022 року сплачували лише 2%.

На 2023 рік анонсують анулювання спеціального режиму оподаткування для грального бізнесу, що непокоїть деяких експертів. Адже гемблінг – одна з небагатьох сфер, яка не просто тримається, а розвивається та створює нові робочі місця, впроваджує інноваційні технології, має перспективи для інвестицій. І невідомо, як вплине на компанії збільшення ставки оподаткування.

keyboard_arrow_up