Оренда квартир у Хмельницькому: як змінились ціни і що прогнозують далі

Оренда квартир у Хмельницькому: як змінились ціни і що прогнозують далі
Ілюстративне фото
  • В перші місяці війни Хмельницький став лідером за орендою квартир.
  • Через великий попит власники житла різко підняли ціни. Чи стабілізувались вони зараз?
  • Дізнавались, яка ситуація з орендою нерухомості і що буде далі?

Перші місяці війни шалений попит спровокував різкий стрибок цін на житло. Суми шокували, адже були незвичними для Хмельницького. Однокімнатні квартири пропонували за 18-20 тисяч гривень. Тобто вдвічі, а то й втричі дорожче довоєнних. Та і знайти вільне житло виявилось ще тією “задачею із зірочкою” - житло розбирали за лічені години. 

Для порівняння, якщо у Хмельницькому і всіх західних областях вартість оренди суттєво подорожчала на кілька тисяч, то в столиці навпаки. Наприклад, на початку війни оренда однокімнатної квартири у Києві становила в середньому 8,5 тисяч гривень на місяць. Це пояснюють великим відтоком населення, цитує спеціалістів з нерухомості “Економічна правда”. А до кінця 2022 за вартістю оренди столицю перегнав Львів, а з лютого цього року лідером за цінами став Ужгород. 

За скільки пропонують житло у Хмельницькому?

Популярні сайти оголошень, соцмережі і спеціалізовані групи з пошуку нерухомості. Платформ, де щоденно пропонують вільне житло у Хмельницькому - безліч. 

Відео дня

Журналісти vsim.ua проаналізували близько 20 різноманітних оголошень. Також поспілкувались з фахівцями з нерухомості. Отож, за скільки можна орендувати квартиру й будинок у Хмельницькому?

Для кращого й ефективнішого пошуку можна скористатись фільтрами. До прикладу, на сайті “Olx.ua” є варіанти однокімнатних квартир за 5-6 тисяч гривень. Це переважно вторинне житло старого фонду. Ремонт - косметичний і є частина необхідних меблів і побутової техніки для проживання. 

Наприклад, “одиничку” площею 38 м² пропонують за 6 тисяч гривень. Автор зазначає, що це будинок так звана “сталінка”. Всередині зроблений косметичний ремонт і наявні всі меблі. Точне місцезнаходження не вказується, однак йдеться, що це тихий спальний район. 

Водночас натрапили на оголошення дешевше. Тут вже за 5 тисяч пропонують двокімнатну квартиру, повністю придатну для проживання. Загальна площа - 45 м². З необхідного є інтернет, пральна машинка, мікрохвильова піч і тому подібне. З переваг автор вказує хорошу інфраструктуру. 

  • Добре розвинена інфраструктура, поруч магазини, супермаркети, школи, садок, - йдеться в оголошенні. 

Вдвічі дорожчу двокімнатну квартиру пропонують вже з євроремонтом. 

Ціни за оренду трикімнатних квартир стартують від 8-10 тисяч. Практично у кожному такому оголошенні є фото, на якому видно косметичний ремонт і наявність меблів. До слова, фахівці з нерухомості додають, що саме три кімнати на оренду шукають найрідше. 

Якщо говорити про новобудови, то ціни на порядок вищі. Вони здебільшого стартують від 8 000 гривень за однокімнатну. А далі більша площа, комфортніше місце розташування, кращий ремонт - вища ціна. 

Квартира у новобудові

Наприклад, “одиничку” на Степана Бандери пропонують за 12 000. В квартирі є індивідуальне газове опалення, сучасний ремонт і закритий двір. Загальна площа - 46 квадратних метрів. 
За аналогічною ціною вдалось оголошення з квартирами у новобудовах на Старокостянтинівському, Зарічанській, Січових Стрільців, у ЖК на Молодіжній. Дешевше - на Довженка, Дмитра Васильєва (кол.Попова, - прим.авт). Двокімнатні з ремонтом в новобудовах пропонують в середньому за 15 тисяч. 

Щодо будинку, то наявних пропозицій з оренди менше. Ціни -  вищі. Наприклад, окремий будинок площею 70 “квадратів” на Нижній Береговій здають за 15 тисяч. Є також пропозиції орендувати котеджі й двоповерхові будинки. Ціни різні - 26,29, а то й 30 тисяч гривень. Також попитом користуються частини будинків. 

Ми поцікавились цінами й у місцевих фахівців з нерухомості. Ріелтор на ім'я Тетяна пояснює, що важко наразі виокремити рамки з конкретними цінами. Мовляв, вони дуже різняться і загалом вартість залежить від багатьох чинників. Та все ж найбільший попит у Хмельницькому саме на одно- і двокімнатні квартири. 

Що буде з цінами далі?

Запитали у фахівців про ситуацію на ринку нерухомості. Зокрема, чи змінився попит на оренду квартир і який прогноз вони роблять стосовно цін. 

Фахівець з нерухомості у Хмельницькому Юлія Трайнич розповідає, наразі попит знизився. А за рахунок зниження попиту і наявності великої пропозиції зараз зменшились і ціни

  • Ціни стабілізувалися. Звісно вони не будуть довоєнними та наразі, в порівняння із минулим роком, вони стабільні. Не думаю, що ціни зростуть, пропозиціі на ринку достатньо. Та і люди змінилися, ситуація змінилася, відношення до ситуації, - каже Юлія Трайнич.

Загалом за словами експертів, на вартість оренди впливають такі чинники, як попит, місце, будинок, ремонт і наповнення. 

Варто додати також, що більший попит на оренду квартир у Хмельницькому серед місцевих, менший - серед вимушено переміщених осіб. 

У Комітеті з інформаційних технологій Спілки фахівців з нерухомого майна прогнозують, що вартість оренди житла у столиці буде зростати.

Ціни можуть підскочити під кінець літа через низку факторів. Зокрема, у столицю повернуться студенти на продовження навчання, попит має зрости, чим скористаються власники квартир. Також можуть повернутися громадяни, які вимушено залишили країну через війну.

Як змінилась вартість оренди за рік повномасштабної війни

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up