Оренда квартир у Хмельницькому: які умови пропонують і чому ціни ростуть

Оренда квартир у Хмельницькому: які умови пропонують і чому ціни ростуть
  • Винайняти однокімнатну квартиру можна як за 1500, так і за 7000 гривень на місяць. 
  • Вартість залежить від розташування, ремонту та наявності меблів.
  • За останні місяці ціни на житло зросли. Експерти кажуть - через збільшення "мінімалки".
  • Які квартири здають і за скільки дізнавалися журналісти vsim.ua.

Щоб дізнатися, за скільки і де можна зняти житло, журналіст vsim.ua переглянула оголошення на сайті DOM.RIA. Для дослідження обирали однокімнатні квартири у нормальному житловому стані в багатоповерхівках. 

Орендарі виставляють ціни від 1500 до 7000 тисяч гривень за однокімнатну квартиру. Виявилося, що найдорожчі однокімнатні квартири - на Виставці. Трохи менше ціни у центрі. Дешеве житло можна знайти у Гречанах. Дорогі квартири з дизайнерським ремонтом можна винайняти через ріелторів.

Вартість орендної плати на квартиру формує попит і залежить вона від наступних факторів: мікрорайон міста, тип будинку (новобудова чи вторинне житло), якість ремонту (євроремонт, косметичний чи житловий стан) та наявність меблів і техніки. Найбільш дороговартісним житлом на оренду є квартири у новобудовах з дизайнерським ремонтом у центрі міста. 

Відео дня
blockquote>

Приблизна вартість оренди в місті складає:

  • однокімнатні (2000 - 3000) без комунальних

  • двокімнатні (2500-3500) без комунальних

  • трикімнатні  (3000-4500) без комунальних

  • будинок чи велику квартиру можна орендувати за 5000-6000 гривень без плати за комунальні послуги.

*Ціна залежить від багатьох факторів: типу будинку, якості ремонту, наявності меблів та техніки.

Журналісти vsim.ua проаналізували вартість помісячної оренди однокімнатного помешкання в Хмельницькому. Дивились на дешевші та дорожчі варіанти. З’ясувалося, що дороговартісні квартири з євроремонтом здають у новобудовах Виставки. 

“Ціни на орендовані квартири зросли невиправдано”

Катерина Пунда, спеціаліст з оренди нерухомості агентства “АрхіТек”

 

- Середня вартість орендної плати однокімнатної квартири з меблями та технікою, косметичним ремонтом становить від 2000 гривень. Ці квартири користуються найбільшим попитом. Їх орендують молоді сімейні пари, студенти та одинокі люди. Вартість двокімнатної – від 2500 гривень, трикімнатної – від 3000 гривень. Найбільш дорогим сегментом житла на оренду в місті Хмельницькому є розкішні дизайнерські квартири (одно-, дво-, та трикімнатні) вартість яких коливається від 5000 до 12 000 гривень. Останнім часом кількість таких квартир збільшується. Їх орендують особи, що займаються підприємницькою діяльністю, відряджені особи та сімейні пари. Останнім часом ціни на орендовані квартири невиправдано зросли порівняно із попереднім роком – від 15% до 30%. Власники квартир пояснюють це збільшенням мінімальної заробітної плати та зростанням цін на всі види товарів. Найчастіше житло винаймають молоді подружні пари та студенти. При огляді квартири радимо майбутнім орендарям співвідносити ціну та якість житла, звертаючи увагу на наступні моменти: якість ремонту; укомплектованість працюючою технікою; меблі. При оренді житла важливо підписати договір оренди, що регулює права та обов’язки орендодавця та наймача, а також вказує на основні технічні характеристики житлового об’єкта.  

Топ-5 найдорожчих квартир

Елітні квартири з євроремонтом та дизайнерськими меблями здають в новобудовах, переважно в «Набережному кварталі».  

1. У новобудові «Набережний квартал», що знаходиться на Зарічанській здається однокімнатна квартира за 5000 гривень. Площа – 45 квадратів. Вона розміщена на 8 поверсі. В квартирі зроблений євроремонт, є меблі та техніка. Додатково слід платити за показники лічильників.

2. Наступна в "топі" найдорожчих однокімнатних квартир йде квартира-студія з дизайнерським ремонтом. Вона також знаходиться в «Набережному кварталі». Площа – 58 квадратних метрів. Умебльовану квартиру з технікою та індивідуальним опаленням пропонують за 5500 гривень. Додатково слід платити за показники лічильників. Платити просять за 2 місяці наперед.

3. За  6000 гривень пропонують квартиру в одній із новобудов на Виставці. В приміщенні площею 48 квадратів зроблений ремонт, квартира облаштована необхідними меблями та сучасною технікою. Вона розташована на п’ятому поверсі десятиповерхівки. Власник житла прикріпив кілька фото на сайті. На сайті зазначено, що квартира здається в оренду вперше. 

4. Ще одна квартира за 6000 гривень в місяць також здається в «Набережному кварталі». Житло розташоване на 6 поверсі. Площа – 61 квадратний метр. Є індивідуальне опалення та підігрів підлоги. В є квартирі нові меблі та побутова техніка. До щомісячної плати додається вартість комунальних платежів. Квартира здається вперше.

5. І найдорожча однокімнатна квартира, яку нам вдалося знайти на сайтах оголошень, також знаходиться у «Набережному кварталі» на Зарічанській. Місячна оренда вартує 7000 гривень. Квартира має "свіжий" ремонт, вбудовані меблі та техніку, встановлене індивідуальне опалення. Площі житла не вказано.

Топ-5 бюджетних варіантів

Квартири з оплатою до 3 000 гривень за місяць здають у різних мікрорайонах. В оголошеннях часто зустрічається центр, Виставка та Гречани.

1. У центрі міста по Кам’янецькій можна винайняти житло за 3000 гривень. Однокімнатна квартира, розташована неподалік від обласної філармонії, має 35 квадратів і розміщена на 4 поверсі п’ятиповерхівки.  Помешкання з ремонтом та умебльоване. Крім вартості оренди, слід платити за комунальні.

2. Однокімнатну квартиру на проспекті Миру неподалік від костелу можна винайняти за 2800 гривень. Помешкання знаходиться на сьомому поверсі десятиповерхівки. Квартира знаходиться в новобудові та має площу 55 квадратів. Також в оголошені вказано, що у ній зроблено капітальний ремонт і є необхідні меблі. За комунальні послуги слід платити окремо.

3. Одна із недорогих квартир здається у дев’ятиповерхівці, неподалік від готелю «Поділля». Житло знаходиться на п’ятому поверсі. Загальна площа квартири – 40 квадратних метрів. В оголошенні зазначено, що у помешканні є меблі, та немає холодильника. Та є умова – квартиру здають лише сім’ї без дітей. Фото виставлено лише одне – з ванної кімнати. За місячне проживання просять 2000 гривень плюс комунальні. Точної адреси не вказано.

4. За 1800 гривень на місяць можна винайняти  квартирку на Старокостянтинівському шосе. Вона знаходиться на третьому поверсі дев’ятиповерхового будинку. Площа приміщення становить 22 "квадрати". Квартира умебльована. Точної адреси помешкання на сайті оголошень не вказали. Розмістили лише одне фото. Крім місячної оренди просять платити за комунальні послуги.

5. А найдешевший варіант ми знайшли у Дальніх Гречанах. Квартиру на 4 поверсі багатоповерхівки по вулиці Північна 4/9 здають за 1500 гривень.  Площа квартири сягає 31 квадратний метр. Її здають без меблів. Орендарі зазначили, що в кухні необхідно поклеїти нові шпалери. До щомісячної суми не входить плата за комунальні.

“Обов’язково слід укладати договір оренди житла”

 

Андрій Місяць, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Будь-який найм житла має бути підтверджений договором. Це передбачає глава 59 Цивільного кодексу України. У ній чітко вказано, що договір найманого житла має бути укладений в письмовій формі.  В угоді має бути точно зазначено яке майно (тобто, помешкання) орендується, кому воно належить, далі - хто має право там проживати. Тут чітко вказується не лише винаймач, а й всі члени сім’ї, що житимуть в орендованому помешканні. Також прописуються права і обов'язки сторін: яка оплата за житло, хто повинен ремонт здійснювати та всі деталі, які хочуть узгодити сторони. Якщо крім самого житла ще здаються меблі, то обов'язково має бути прописано яке саме там є майно. Це вже є своєрідний договір-гібрид з елементами оренди житла та майна в ньому. Особа, що здає житло, та особа, яка його винаймає, зобов’язані укладати подібні угоди лише в письмовій формі. Така угода не потребує нотаріального посвідчення. Також у ній орендодавець та орендар мають поставити свої підписи та дату.

"На орендоване житло можна оформити субсидію"

Вадим Маруняк, начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення у справах сім’ї Департаменту соцзахисту населення Хмельницької ОДА

Людина може оформити субсидію на житло, яке орендує. Для цього їй необхідно договір оренди помешкання, строком не більше року. Якщо строк оренди перевищує рік, тоді договір слід нотаріально затвердити. З цим договором орендар має піти на підприємство, яке може підтвердити, що він щомісячно здійснює оплату комунальних послуг і видасть про це довідку. З цими двома документами - договором оренди і довідкою про своєчасну оплату комунальних - орендар може звернутися до департаменту соціального захисту. Після цього йому може бути надана субсидія. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up