Пакунок малюка або 6 300? Що обирають хмельничанки і чи є бебі-бокси

Пакунок малюка або 6 300? Що обирають хмельничанки і чи є бебі-бокси
  • На початку війни постачання бебі-боксів до медзакладів тимчасово припинялося.
  • Яка ситуація зараз і як допомагають жінкам при народженні дитини?
  • Запитали у місцевої влади.

Пакунки малюка - коробка-колиска із десятками позицій речей для дитини та жінки. Видавати таку одноразову натуральну допомогу почали ще у 2018 році. Новоспечені мами були раді такій ініціативі. Адже там було все, що необхідно для малечі на перші роки життя. Наприклад, розвиваючі ігри чи теплі речі. Жінки зауважували, що наповнення коробки допоможе заощадити. Оскільки, засоби гігієни, одяг та різні іграшки коштують не дешево.

Надання одноразової натуральної допомоги матусям раніше скасовували. Замість неї пропонували отримати грошову компенсацію. Згодом видачу пакунків малюка повернули. Тепер жінки можуть обирати між бебі-боксом та грошима. 

На початку війни на Хмельниччині виникли проблеми з видачею пакунка малюка. Їхнє постачання тимчасово зупинилося. Жінки отримували замість них гроші - 6 300 гривень. 

Відео дня

У липні журналістка vsim.ua цікавилася наявністю пакунків малюка в міському перинатальному центрі. Тоді директорка Ірина Королюк розповідала наступне: 

- Пакунків малюка в нас є вдосталь. Їх вистачить орієнтовно до кінця року. Їх нам передав ЮНІСЕФ та ще одна благодійна організація. Однак зараз отримуємо багато відмов від бебі-боксів. 

Про наявність бебі-боксів в інших хмельницьких медзакладах розповів начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім`ї Хмельницької ОВА Вадим Маруняк. За його словами, постачання бебі-боксів відбувається відповідно до запитів перинатальних центрів. Їх подають щомісячно. 

Загалом за цей рік хмельницьким матусям уже було видано 510 бебі-боксів. Станом на сьогодні, 5 вересня, в хмельницьких медзакладах залишається 187 пакунків малюка. Проте, за словами Вадима Маруняка, жінки зараз здебільшого обирають грошову компенсацію. 

Вадим Маруняк додає: з початку року за отриманням грошової компенсації замість пакунка малюка звернулися 4 195 осіб. Каже - під час війни жінки все частіше стали обирати саме гроші. Оскільки наразі використання грошової компенсації є спрощеним. 

Тепер порядок враховує можливі непередбачувані обставини пологів та тимчасове переміщення родин. Про це кажуть у Мінсоцполітики. Під час воєнного стану не застосовується вимога використати кошти протягом одного року. Якщо раніше банки повертали до бюджету невикористаний залишок після перерахування коштів на картку, то тепер гроші залишаються у родини. Їх можна використати протягом воєнного стану та одного місяця після його скасування.

Наразі перерахування грошової компенсації може здійснюватися на будь-який рахунок, відкритий в "ПриватБанку", у разі неможливості відкриття поточного рахунка зі спеціальним режимом використання. До того ж зараз дозволено використовувати кошти на придбання різних товарів та в будь-яких закладах торгівлі. Нагадаємо, раніше розрахуватися коштами, виплаченими за пакунок малюка, можна було лише у визначених магазинах. Витратити їх дозволялося на окрему групу товарів.

Для отримання грошової компенсації замість пакунка малюка, один з батьків має подати документи до підрозділів з питань соціального захисту населення. А саме - заяву з копією свідоцтва про народження та довідкою з пологового будинку про неотримання бебі-боксу.  Якщо свідоцтва про народження немає, то до заяви потрібно прикласти копію документа, що підтверджує факт народження дитини в закладі охорони здоров’я або поза ним. 

Читайте також: Долар вгору, євро вниз. Курси валют в обмінниках Хмельницького (КАРТА)

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up