Порахували індекс борщу в липні: де найдешевші продукти у Хмельницькому

Порахували індекс борщу в липні: де найдешевші продукти у Хмельницькому
Зображення ілюстративне
  • Ціни на продукти харчування в Хмельницькому зменшилися вдвічі.

  • Вартість деяких, навпаки, зросла.

  • Що подешевшало, а що подорожчало й як це вплинуло на купівельну спроможність хмельничан?

Коливання цін на продукти харчування - болюча тема для багатьох мешканців міста. Звичайний похід в супермаркет чи на ринок може спустошити гаманець до копійки. Навіть на буденні страви доводиться витратити чималенькі суми, вже не кажучи про святкове застілля.

Щоб стежити за змінами цін, в Україні вигадали спеціальну величину - Індекс борщу. Він допомагає зрозуміти рівень інфляції за вартістю основних інгредієнтів традиційної української страви.

ВСІМ вже рахували вартість борщу в Хмельницькому в червні цього року. Настав час дізнатися, наскільки вона змінилася за останній місяць.

Відео дня

Для цього журналістка ВСІМ скористалася рецептом, що вже ставав у нагоді. Він простий та універсальний, а отже доступний для людей з різними статками та смаками.

Отже, для борщу знадобляться червоний буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, свинина, томатна паста, соняшникова олія та сметана. 

Щоб оцінка вартості була об'єктивною, ціни на продукти я дивилася там само, де й минулого разу. Це супермаркети “Таврія В”,  “АТБ” та ринок “Ранковий”, що біля Кам'янецького переїзду. Продукти також обирала ті ж самі - молоді овочі, свинячу лопатку, а ще сметану, томатну пасту та олію однакових виробників.

Деякі продукти за місяць значно подешевшали

У супермаркетах вартість деяких товарів разюче відрізнялися від тієї, яка була в червні. Буряк, молода картопля та морква впали в ціні більш ніж удвічі. Цибуля - приблизно на три гривні. Капуста ж, навпаки, на декілька копійок подорожчала.

На ринку овочі теж подешевшали, хоча не так різко. Буряк та цибуля там коштують на три гривні менше, ніж у червні, морква - на п’ять гривень, капуста - на гривню. Ціна на молоду картоплю така ж, як і минулого місяця. Більшість продавців віддають її по десять гривень за кілограм. 

На м’ясо у супермаркетах ціни практично не змінилися, на ринку ж свинина подорожчала на десять гривень.

Олія та сметана подешевшали і в супермаркетах, і на ринку. На томатну пасту ціни залишилися ті ж самі.

Чому змінюються ціни?

Найбільше подешевшали молоді овочі. Це зрозуміло - надворі літо, сезон. Та на ринку кажуть, що причина не тільки в цьому. Продавчиня Марічка сказала, що у них ціни змінюються чи не щодня.

Вона додала, що надалі ціни навряд чи будуть зменшувати.

У м'ясному павільйоні продавчиня розповіла, що ціна на м’ясо залежить від того, скільки товару привозять. Якщо продукту багато - продають дешевше, якщо менше - відповідно, дорожче.

А от бабусі, які торгують овочами вздовж доріжки, коли встановлюють ціну, орієнтуються на колег по ринку. Кажуть, що “дивляться по базару”. Якщо хтось продає картоплю по вісім гривень, за стільки ж віддають і вони.

Чи подешевшав борщ за місяць?

Дізнавшись ціни на продукти, я порахувала, скільки коштуватиме п’ятилітрова каструля борщу з тих продуктів, які можна купити в супермаркетах та на ринку.

У липні, якщо купувати продукти в супермаркеті “Таврія В”, п’ятилітрова каструля борщу коштуватиме 106 гривень. Якщо купувати усі продукти для страви в ”АТБ”, вона обійдеться в майже 102 гривні. Якщо ж ви віддаєте перевагу закупівлі на ринку - за борщ доведеться заплатити трохи понад 93 гривні.

Минулого місяця борщ з супермаркету “Таврія В” коштував майже 122 гривні, з “АТБ” - трохи більше ніж 112 гривень, з ринку - 100 гривень.

Так, борщ з продуктів із “Таврії В” подешевшав на 14 %, з АТБ - на 10 %, а з продуктів, які продають на ринку - на 7.4 %.

Це означає, що у порівнянні з червнем страва для хмельничан стала доступнішою.

Скільки коштують продукти наприкінці липня?

Також наводимо вам повні ціни на товари, які вибирали для страви. Ціни на овочі та м'ясо вказані за один кілограм. На томатну пасту, олію та сметану - відповідно до упаковки.

У супермаркеті “Таврія В”

Буряк - 11.90 грн

Картопля - 9.90 грн

Морква - 16.90 грн

Капуста - 7.90 грн

Цибуля - 10.90 грн

Свинина - 118.2 грн

Томатна паста - 35.50 за 450 г

Олія - 63.50 грн за 0.85 л

Сметана 20% - 33.70 грн за 350 г

У супермаркеті “АТБ”

Буряк - 12.49 грн

Картопля - 7.49 грн

Морква - 10.95

Капуста - 5.99 грн

Цибуля - 9.89 грн

Свинина - 115.90 грн

Томатна паста - 30.80 грн за 450 г

Олія - 57.70 грн за 0.85 л

Сметана 20% - 34.70 грн за 350 г

На ринку “Ранковий”

Буряк - 15 грн

Картопля - 10 грн

Морква - 10 грн

Капуста - 6 грн

Цибуля - 10 грн

Свинина - 100 грн

Томатна паста - 30 грн за 450 г

Олія - 50 грн за 1,5 л

Сметана домашня - 45 грн за 500 г

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up