Пошкодили авто через яму на дорозі? Пояснюємо, як отримати компенсацію

Пошкодили авто через яму на дорозі? Пояснюємо, як отримати компенсацію
Ілюстративне фото
  • Поганий стан доріг періодично призводить до пошкодження авто.

  • Пояснюємо, хто за це несе відповідальність та як отримати компенсацію.

Від весни й до осені хмельницькі комунальники та підрядні організації ремонтують дороги. Цей процес триває практично безперервно, та у місті все ж є місця, покриття на яких у поганому стані. І йдеться не тільки про незручності, а й про ризик пошкодження авто, що може влетіти в «копієчку».

Кого визнають винним через неналежний стан доріг

У Хмельницькому вже були випадки, коли дорожників визнавали винними у неналежному виконанні службових обов'язків, яке спричинило пошкодження транспортних засобів. Зокрема, у період від 1 червня цього року дотепер відповідних рішень суду оприлюднено п’ять. У всіх випадках йдеться про виконробів комунального підприємства по будівництву ремонту та експлуатації доріг. Для прикладу наведемо два останніх рішення суду.

Як зазначено у першому документі, автомобіль «Kia», був пошкоджений через неналежний стан решітки оглядового колодязя. Відомо, що це сталося поблизу торгового центру «OK» (Степана Бандери, 5А), однак не вказана дата.

Відео дня

Суддя визнав винним виконроба КП БРЕД Володимира Цибулька у тому, що він, будучи посадовою особою, відповідальною за утримання вулично-шляхової мережі, не вжив своєчасних заходів щодо відновлення безпечних умов для руху. Покарання призначене за статтею 124 КУпАП info — штраф на суму 850 гривень та сплата судового збору на 454 гривні. Про це йдеться у рішенні від 2 вересня.

Ще один випадок — пошкодження автомобіля «Hyundai» біля «Комфорт-Центру» (Старокостянтинівське шосе, 5). Як зазначено у рішенні суду, виконроб КП БРЕД Любов Шабатура, будучи посадовою особою, відповідальною за утримання вулично-шляхової мережі, не вжила своєчасних заходів щодо відновлення безпечних умов для руху.

Працівницю комунального підприємства визнали винною у порушенні статті 124 КУпАП, а також призначили штраф на суму 850 гривень та сплату судового збору на 454 гривні. Про це йдеться у рішенні від 2 вересня.

Як отримати компенсацію за пошкоджене авто

Зафіксувати пошкодження. Для цього потрібно викликати патрульну поліцію. Правоохоронці мають оглянути місце події та авто, а після цього:

Про це журналістам vsim.ua розповіла головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Орися Підвальна. За її словами, інструкція патрульного містить вимогу зафіксувати несприятливі дорожні умови, якщо ДТП сталося внаслідок неналежного стану доріг.

— Не зайвим буде, якщо водій сам зробить фото та відео на місці події. А також переконається у відповідності всіх замірів, що зробили працівники поліції та відобразили на схемі ДТП. А також зазначить працівникам патрульної поліції осіб, які були свідками пригоди та прослідкує, щоб у них взяли письмові пояснення та зазначили засоби зв’язку, за якими, у разі необхідності, їх можна було б викликати до суду. Про наявних свідків, фото- відеофіксацію, запис відеореєстратора водій має зазначити у своїх письмових поясненнях, які запропонують йому дати працівники поліції. Всі зібрані докази у сукупності мають бути підставою для притягнення винної особи у суді до адміністративної відповідальності, — розповіла Орися Підвальна.

Працівники поліції мають скласти протокол за частиною 4 статті 140 КУпАП info відносно керівника дорожнього управління, що є виконавцем робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг на ділянці, де трапилося ДТП. Все це передається до суду.

Звернутися до дорожньо-експлуатаційної організації за компенсацією. Це можна робити тільки в тому випадку, якщо її працівники будуть визнані судом винуватими.

Замовити експертну оцінку. Якщо дорожньо-експлуатаційна організація відмовляється добровільно відшкодувати збитки, можна звертатися до суду. Експертна оцінка шкоди буде одним із доказів.

Звернутися до суду. Для доведення своєї правоти потрібно надати докази. Зокрема, йдеться про експертну оцінку завданої шкоди, документи, складені патрульною поліцією, фото та відео, розрахункові документи, що підтверджуються витрати. Наприклад, на ремонт чи виклик евакуатора.

Читайте також: Хмельничан обурив новий метод ремонту доріг: що кажуть у міськраді

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up