Ринок землі в Україні: що зміниться і як це буде працювати

Ринок землі в Україні: що зміниться і як це буде працювати
Ілюстративне фото
  • Зміни передбачають відкриття вільного ринку сільгоспземель.

  • Проте запрацює він не відразу.

Верховна Рада прийняла закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Рішення ухвалили на пленарному засіданні вчора, 31 березня. Прийняті зміни передбачають можливість продажу земель. Проте все це набуватиме чинності не відразу, а поступово і з певними обмеженнями. 

Як повідомляє «Економічна правда», така реформа була однією з вимог Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною. Прийнятий закон ще має схвалити Президент України Володимир Зеленський. Пояснюємо, що зміниться та як це буде працювати.

Більша частина змін набудуть чинності 1 липня 2021 року. Відтоді набувати у власність земельні ділянки зможуть:

Відео дня

Набувати землю сільгосппризначення можуть також банки. Проте їхнє право значно обмежене. Землю вони зможуть отримувати, лише стягнувши її як заставу. А після цього будуть змушені продати її на земельному аукціоні протягом двох років.

Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам буде заборонено набувати землю у власність. Також їм буде заборонено бути учасниками українських юридичних осіб, якщо останні мають землю у власності. Однак ці заборони можна змінити, провівши всеукраїнський референдум. На ньому українці матимуть можливість дозволити продаж землі іноземцям або залишити все як є.

І навіть якщо більшість українців на це погодяться, є обмеження, які змінити не можна. Безумовно заборонено набувати у власність земельні ділянки:

Фізичні та юридичні особи можуть набути у власність не більше 10 тисяч гектарів. Земельну ділянку не можна буде купити за готівку. Потрібно буде перераховувати гроші лише у безготівковій формі. Будь-які зміни права власності земельних ділянок забороняються, якщо вони розташовані на окупованих територіях. Виключення становить передача їх у спадщину.

Хоч зміни і набудуть чинності наступного року, окремі положення почнуть діяти пізніше. Так, обмеження щодо 10 тисяч гектарів землі в одні руки для громадян діятиме від 1 січня 2021 року. Доти можна буде отримати лише 100 гектарів. До цього ж часу юридичні особи взагалі не зможуть отримувати землю сільськогосподарського призначення у власність. Крім того, до 1 січня 2030 року пай не можна буде продати за вартістю, яка є нижчою за нормативну грошову оцінку.

За даними Держгеокадастру, вартість земель сільгосппризначення за нормативною грошовою оцінкою на Хмельниччині становить:

Такими є показники станом на 1 січня 2020 року.

На сайті Держгеокадастру також є інформація щодо кількості землі сільськогосподарського призначення в області:

Депутати від Хмельниччини за цей закон віддали п’ять голосів. Не підтримав зміни один народний обранець:

Опитування

Чи підтримуєте ви запровадження відкритого ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анонім

    Нормально буде працювати. Більш сильні і розумні народи скуплять уккраїнську землю. Будуть жити нащадки українців, як палестинці у таборах, бо продали свою землю евреям.
  • Таня

    Всі країни продають землю чи здають в аренду, але так щоб вигодно було саме цій країні, яка продає. Тобто народу вигідно, вони з цього мають гроші.
    А в нас фігня. комусь в кармани піде.
    А так то землі не продають всякі гандураси і зімбабве, ми що типа їх? ми стали як всі, цивілізовані), але все буде через одне місце. те сами яким ми придавлюєм дивани вже 3 тижні.
    Я бачу тут Порохоботи зібрались, а ну покажіть що Порошенко зробив за 5 років в Україні і до чого він нас довів? Може він армію створив? може апарати ИВЛ і лікарні завіз.
    Добре шо в Іспанії домік зафігачив, але прийшлось втікти

    Омон Ра reply Таня

    То есть, по Вашему мнению, те, кто против политики правящей партии, автоматически причисляются к т.н. порохоботам? Недалёко, недалёко...
  • Sergiy Tkachuk

    Ще закон навіть не опублікували, а вже пишуть, що зміниться...
  • Омон Ра

    Тем временем, Кабмин разрешил больным коронавирусом посещение магазинов и аптек. Что ж, землю продали, теперь осталось её очистить от скота, то есть простых граждан.
    73-процентные, вы тут?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up