Симчишин збирається подавати в суд на «Укргазвидобування» (ВІДЕО)

Симчишин збирається подавати в суд на «Укргазвидобування» (ВІДЕО)
  • Теплопостачальні підприємства Хмельницького мають укладати прямі угоди на постачання газу.

  • Так вважає міський голова Олександр Симчишин.

  • На випадок незгоди у міськраді вже готують позов до суду.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин погрожує судом компанії «Укргазвидобування». Все через ситуацію з постачанням газу для «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західних тепломереж». Аби про все розповісти, він зібрав брифінг у приміщення міської ради. Розповідаємо, що про це відомо.

Про що говорив Симчишин

Міський голова розповів, що вже направив звернення до компанії «Укргазвидобування», в якому запропонував укласти прямі договори між нею та двома комунальними підприємствами — «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західними тепломережами». Такі ж звернення мають направити директори цих підприємств.

Якщо в «Укргазвидобуванні» відмовляться, Олександр Симчишин пообіцяв подати до суду позов від імені «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західних тепломереж». Він також розповів, що подібну пропозицію — щодо прямого договору — подавало «Київтеплоенерго». Вони отримали від «Укргазвидобування» відмову та вже подали до суду.

Відео дня

На думку Олександра Симчишина, укладати прямі договори дозволяє ринок природного газу, який діє в Україні від 20 травня цього року. Станом на зараз теплопостачальні підприємства укладають договори з компанією «Нафтогаз Трейдинг». Вона є посередником — «Укргазвидобування» продає видобутий газ «Нафтогазу України». Той, своєю чергою, продає цей газ через «Нафтогаз Трейдинг».

Зараз природний газ для теплопостачальних підприємств продають за ціною 7 583 гривні за тисячу кубометрів для виробництва гарячої води. Також підприємства сплачують 1 970 гривень за тисячу кубометрів за розподіл. Для бюджетних установ вартість газу зараз складає 13 000 гривень для підігріву води. На думку Олександра Симчишина, це потенційно ціна може зрости до 18 000 гривень. Такий висновок зробили з цінових пропозицій, які отримували школи сіл Хмельницької ОТГ, які планували придбати газ для своїх котелень.

— Ми робимо пропозицію «Укргазвидобуванню», зважаючи на те, що це українське підприємство, це газ власного видобутку. За оцінками експертів, його собівартість на рівні 3 600-4 000 за тисячу кубометрів. Ми готові купувати газ українського виробництва. Беремо собівартість, плюс, відповідно, заробіток державного підприємства, і за ціною 4 500 приблизно ми з великим задоволенням готові купувати газ українського виробництва в українського підприємства «Укргазвидобування», — зазначив Олександр Симчишин.

Що відомо про компанію «Укргазвидобування»

Акціонерне товариство «Укргазвидобування» є дочірньою компанією акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія „Нафтогаз України“». Такі дані є у сервісі YouControl. Компанія видобуває 73% природного газу з українських родовищ. 2020 року йшлося про 13,45 мільярда кубометрів комерційного обсягу.

Згідно з постановою Кабміну, яка діяла до 20 травня цього року, «Укргазвидобування» мало продавати весь видобутий газ «Нафтогазу». Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», компанія продовжує діяти так і надалі. Ми зверталися до «Укргазвидобування» за коментарем з приводу укладання прямих договорів з теплопостачальними підприємствами, однак відповіді поки не отримали.

До слова, у ТОВ «Хмельницькгаз збут» високу ціну на природний газ для населення пояснювали, серед іншого, тим, що компанія не має можливості укладати прямі договори на постачання з «Укргазвидобуванням».

— Після відкриття ринку газу для населення в серпні 2020 року вартість блакитного палива для наших (ТОВ «Хмельницькгаз збут» — прим. авт.) клієнтів безпосередньо залежить від цін у ЄС, адже газ до України імпортується саме з Європи. Можливості придбання українського газу за ринковими цінами наразі штучно обмежені. Наші неодноразові пропозиції про співпрацю «Укргазвидобування» відхилило. Продаж блакитного палива, що видобувається державними компаніями, відбувається непрозоро. Його контролює державний монополіст НАК «Нафтогаз України». Європейські експерти неодноразово наголошували на необхідності прозорого продажу вітчизняного газу через біржу, аби визначати справедливу ринкову ціну для всіх постачальників, — йшло у відповіді компанії на наше звернення.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віталій Гайдук

    Україна на другому місці в Європі по запасах газу та нафти Цей факт говорить сам за себе. Фактично ми видобуваєм газ в 3, в 4 рази більше. Журналісти-слідчі в соцмережах (фамілії не пам,ятаю) найшли  підпільну врізку в магістральній "Гозпромівський" трубопровід на Європу з мегватними компресорами сфотографованими збезпілотників За яку ціну мова йде? А держава цьго не бачить? Чи не хоче бачити? Потрібна націоналізація. Симчишин діє правильно, тільки міські газопроводи потрібно взяти на боланс комунального підприємства і нехай фірташ оплачує місту за його використання. Це реально.
  • Читач33

    залежить від цін у ЄС, адже газ до України імпортується саме з Європи... да, да - покупайте тот же самый росийский газ, но из Европы в  несколько раз дороже снаценкой, браво.
    Но раз ума нет, то остается только кричать майдаунам "слава"
  • Valentina Roman

    Зима на носi,а вiн тiльки надумав. Вже давно пора.
  • Ольга Вансович

    Давно треба з газ конторою розібратись

keyboard_arrow_up