Скільки коштує навчатися у хмельницьких вишах: найдорожчі і найдешевші спеціальності

Скільки коштує навчатися у хмельницьких вишах: найдорожчі і найдешевші спеціальності
  • Вартість навчання цьогоріч в Україні стане вищою.
  • Щоправда, ціна зросте на 38 спеціальностей.
  • Журналісти vsim.ua зробили огляд найдешевших і найдорожчих спеціальностей, які пропонують хмельницькі виші.

За даними Міністерства освіти і науки України, цьогоріч мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника. Стосується це 38 спеціальностей. Серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологія, фармація, педіатрія тощо. 

Чому вартість навчання зростає

За підрахунками міністерства освіти, у середньому за рік навчання контрактник віддає 16 тисяч гривень, тоді як на бюджетника держава витрачає понад 40 тисяч, а суми мають бути однаковими. Мінімальна вартість навчання враховує доходи людей і не може бути вищою за три середні зарплати у області. Через це запровадили індикативну собівартість навчання. У міністерстві впевнені, що саме це дозволить привести плату у відповідність до фактичних витрат.

  • Відео дня
    /li>

Так, мінімальна вартість контрактного навчання в 2020 році коливається у межах 6-19 тисяч гривень у 24 закладах вищої освіти, 13-20 тисяч - у 97 ЗВО, 20-27 тисяч - у 30 й 27-39 тисяч у 9 ЗВО України.

Скільки коштує навчання у Хмельницькому

У місті є близько десятка закладів вищої освіти. Для вступників щороку на сайтах ЗВО з’являється свіжа інформація щодо вступу. Серед неї перелік документів, спеціальностей і вартість навчання. Побували в ролі абітурієнтів і журналісти vsim.ua. Ми дізналися, які спеціальності пропонують для вступу на бакалавра. Ознайомилися із вартістю навчання за один рік на денній формі. 

Так, вартість за здобуття освіти в Хмельницькому коливається від 11 620 до 51 500. Яка спеціальність при цьому є найдешевшою і найдорожчою, дивіться далі.

Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова

Найдорожча спеціальність: Право

Вартість: 20 770

Найдешевша спеціальність: Соціальна робота

Вартість: 14 780

Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія

Найдорожча спеціальність: Музичне мистецтво

Вартість: 51 500

Найдешевша спеціальність: Початкова освіта

Вартість: 27 800

Національна академія державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького

Найдорожча спеціальність: Право

Вартість: 16 900

Найдешевша спеціальність: Філологія

Вартість: 15 700

Хмельницький університет економіки і підприємництва

Усі спеціальності подані за однією вартістю:

Економіка, Облік і оподаткування, Фінанси, Менеджмент, Туризм

Вартість: 14 000

Хмельницький національний університет

Найдорожча спеціальність: Міжнародні відносини і Економіка управління

Вартість: 15 800

Найдешевша спеціальність: Технологія і дизайн, Інженерна механіка, Середня освіта, Професійна освіта, Філологія, Екологія, Фізична культура і спорт, Образотворче мистецтво

Вартість: 13 300

Хмельницький інститут Міжрегіональної Академії управління персоналом 

Найдорожча спеціальність: Право

Вартість: 17 300

Найдешевша спеціальність: Психологія

Вартість: 11 620

Хмельницький інститут соціальних технологій університету “Україна”

Найдорожча спеціальність: Право

Вартість: 17 500

Найдешевша спеціальність: Середня освіта (біологія та здоров’я людини)

Вартість: 12 500.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (25)
  • Анонім

    Ще новоявлені студенти наших рідненьких Вузів часто бувають шоковані трансформації викладачів. Коли здавали документи і поступали вони були хорошими, хоч до серця прикладай. А коли починається навчання вони перетворюються у істеричних стерв і жіночого і чоловічого роду. Це нормально, вони не хочуть допомагати студентам, вчіться самі, а я буду перевіряти. А потом це підвищує розмір хабарів, викладач не лох, йому треба платити.

    Вася reply Анонім

    Багато викладачів ХНУ не тільки не хочуть, але й не можуть вести заняття. А чому вони мають їх нормально вести, вони блатні або заплатили за посаду. Кидають як лекції і лабораторні неперевірені копіпасти з Інтернету. І чіпляються до будь якої маленької помилки у відповідях А коли якісь перевірки вузу беруть дурників, щоб зробили реальну роботу, яких потім скорочують або дають 0,25 ставки, щоб тримати на прив'язі. Таке є напевно в будь якому вузі України, але в такому провінційному напівсільському місті як Хмельницький цвіте махровим цвітом.
  • Оля Ляля

    Ще взнайте, скільки коштує в школах і дитсадках. А дуже розповідають,що заборонено з батьків кошти збирати
  • Виталий Гордеев

    Дешевше в Європі навчатись, якщо правда є бажання...)))
  • Наташа Кушнір

    мені потрібно знати де можна навчатися після 11 класів ректор недвіжимості і які потрібно здати екзамини зара навчається 10

    Анонім reply Наташа Кушнір

    А якщо на ріелтора, то тут вчитися особливо не треба. Якщо Ваша дитина має хист до обману і продасть навіть рідну мати, то вона готовий ріелтор. Хоча у деяких викладачів ХНУ цьому можна ще як повчитися.

    Анонім reply Наташа Кушнір

    На ректора ви вже не встигли в погранакадемію, тільки нового патріота і батька курсантів вибрали. Але на весну будуть вибори ректор в ХНУ. Там спробуйте порішати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up