Скільки коштує перейменувати вулицю в Хмельницькому

Скільки коштує перейменувати вулицю в Хмельницькому
Ілюстративне фото
  • У місті все ще залишаються назви, пов’язані з Росією.

  • Але всі вони будуть змінені.

  • У скільки обходиться перейменування та хто за це платить?

Протягом останніх років у Хмельницькому активно перейменовують вулиці. Від 2016 року це відбувалося на виконання закону про декомунізацію, після чого поступово перейшли до вилучення згадок про осіб та місця, які пов’язані з Росією.

Тільки 2021 року міська рада перейменувала 46 вулиць. Все ще залишаються близько 20 назв, які будуть змінені. Такі дані журналісту vsim.ua повідомив секретар міської ради та голова топонімічної комісії Віталій Діденко.

З початком повномасштабного вторгнення Росії питання перейменування вулиць стало ще більш актуальним. Втім, з цієї ж причини процес перейменування довелося призупинити. Віталій Діденко пояснює — у зв’язку з активними бойовими діями може постати питання про надання вулицям імен людей, які відзначилися героїчним вчинком або загинули на війні.

Відео дня

В окремих випадках вулиці не перейменовують з технічних причин. Йдеться про вулицю та провулок Мельникова на Виставці. Будівництво першої зараз триває, і перейменування може призвести до проблем з кошторисною документацією. Тому вулиця та провулок будуть перейменовані вже після завершення робіт.

Крім того, затримується перейменування вулиці Майборського, що в мікрорайоні Ракове. Їй пропонувалося надати ім’я загиблого військового Андрія Рибцова, оскільки там мешкає його родина. Втім, з цією ж вулицею пов’язане життя ще двох загиблих героїв — Миколи Неживого та Олександра Фарини. Тому остаточна назва для вулиці ще не визначена.

У скільки ж обходиться перейменування вулиці? Віталій Діденко розповів, що для мешканців та юридичних осіб це не коштує нічого. Всі документи після перейменування залишаються чинними та не потребують заміни. Тим часом гроші на заміну табличок виділяють з міського бюджету.

Про яку саме суму йдеться, Віталій Діденко не уточнив, сказавши лише, що вона невелика у порівнянні з загальним бюджетом міста. Втім, розрахувати вартість табличок можна за відкритими джерелами.

Зробимо це на прикладі вулиці Пушкіна, яка має бути перейменована на Дорошенка. На ній є 24 адреси. Один із сайтів, які пропонують виготовити таблички, має такі ціни:

Таким чином таблички для вулиці Пушкіна/Дорошенка обійдуться у таку суму:

Загалом заміна табличок обійдеться у 6-20 тисяч гривень залежно від того, який саме варіант оберуть. Для порівняння, обсяг бюджету Хмельницького у 2022 році складає понад 3,8 мільярда гривень.

Втім, за даними системи електронних закупівель «Prozorro», випадків закупівлі табличок на всю вулицю в Хмельницькому не було. Серед опублікованих договорів є тільки замовлення окремих комунальних та державних установ табличок для своїх приміщень.

Додамо також, що перейменування вулиці не вимагає негайної заміни табличок. Законодавство лише вимагає, щоб вони були встановлені, і у Хмельницькому цієї норми дотримуються майже неухильно.

До слова, у міськраді також планують перевірити всі вулиці сіл громади. Частину з них уже перейменували. Серед останніх змін назв було усунення провулку Леніна у селі Пирогівці. Тривалий час про нього ніхто не знав, бо в реєстрах цієї вулиці не було. Помітили провулок з такою назвою, коли її мешканець прийшов змінювати документи.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (63)
  • Анюта Баланюк

    Бля.......у нас війна,а вам вулиці переіменовувати.Ото проблема найшли!!!!!!!
  • Педосюк Тетяна

    Це що зараз так необхідно?
  • Марина Туз

    Пушкин, кому мешает?

    Vlodco Zotov reply Марина Туз

    А хто такий Пушкін?

    Olga Matsyuk reply Марина Туз

    Марина Туз Пушкіну місце на Росії. Яким він боком до України?
  • Людмила Крук

    Гинуть люди,а ви займаєтеся піаром.Бо
    у військовий час це є не що інше,як піар.Замість
    того, щоб думати про те, як перемогти у війні, дехто шукає легких шляхів,щоб прославитись.Але
    це піар на крові людей,які гинуть.

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Людмила Крук

    Алла Хома Ви дуже помилилися із тим, кого звинувачуєте у бажанні щось відмити.  Ми - новинний сайт. І ми цією статтею пояснили, що перейменування не вимагає затрат. Змінює назву міська влада.

    Алла Хома reply Людмила Крук

    Будьте здорові та спіть спокійно

    Алла Хома reply Людмила Крук

    Новини Хмельницького на vsim.ua По-перше Ви пишеться з великої літери ,якщо людину поважають... А по-друге ви справді не тим займаєтеся , людей у цей час найменше хвилює назва вулиць ,а якщо вам потрібно відмити бюджетні кошти ....то люди нашого міста вам того не пробачить

    Людмила Крук reply Людмила Крук

    Ольга Мацідон 100%

    Людмила Крук reply Людмила Крук

    Новини Хмельницького на vsim.ua Я хочу,щоб ті гроші,які ви хочете потратити на ці всі перейменування,пішли на озброєння.

    Ольга Мацідон reply Людмила Крук

    Новини Хмельницького на vsim.ua щоб це робилося після ВІЙНИ, а не підчас... Коли ми не знаємо де наші діти знаходяться і що з ними

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Людмила Крук

    Людмила Крук ви хочете, щоб питання перейменування вулиць виносилось на референдум?

    Ольга Мацідон reply Людмила Крук

    Людмила Крук

    Людмила Крук reply Людмила Крук

    Новини Хмельницького на vsim.ua А ви пересічних громадян питали?

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Людмила Крук

    Людмила Крук ви дуже помиляєтеся на рахунок якось там піару.
    У багатьох людей хибна думка того, до перейменування вулиці вимагає великого фвнагсуванн6з бюджету. Ми пояснили, що це не так.
    А щодо доцільності перейменування всього російського ми написали вище. Це зараз потрібно розуміти без пояснень

keyboard_arrow_up