Скільки коштують овочі та фрукти в Хмельницькому: ціни на ринку та в супермаркеті (ІНФОГРАФІКА)

Скільки коштують овочі та фрукти в Хмельницькому: ціни на ринку та в супермаркеті (ІНФОГРАФІКА)
  • Через окупацію Херсона в Україні подорожчали овочі.
  • Які ціни в Хмельницькому та чи буде дефіцит?
  • Дізнавайтеся про все це в матеріалі.

Повномасштабний наступ рашистів уже призвів до дефіциту пального в Україні. А окупація південних регіонів позначилася на здорожчанні сезонних овочів. За даними Державної служби статистики, у цій категорії ціни зросли на 8,5% лише за квітень, а з початку року – у середньому на 69%. 

По чому продають овочі та фрукти в Хмельницькому

Сьогодні, 24 травня, на прилавках ринку на Соборній чималий вибір товарів. Овочі та фрукти продають із цінниками не скрізь. Тож вартість слід питати в продавців, які цьому й не дуже раді. Адже розуміють: ціни нині покупців не тішать.

Окупацію Херсона згадує продавчиня полуниці. Каже - товар надходить на ринок переважно із Закарпаття. Продають полуницю за ціною від 60 до 100 гривень. Розповідають, що цьогоріч ціна є вищою, ніж зазвичай. З’явилася у продажі також вже й черешня. Її також доставляють із Закарпаття. Ціна - від 100 гривень за кілограм. 

Відео дня

Нет описания.

Помідори на ринку теж зросли в ціні. Продавці говорять - везуть їх з Туреччини. Все знову ж таки через окупацію південних регіонів. Саме тому вартість помідорів зараз стартує від 67 гривень за кілограм. Зниження ціни прогнозують на липень. Мовляв, тоді в продажі з’являться українські.

Поряд із помідорами з Туреччини продають ще одні - з Голандії. Це так звані помідори “Чері”. Ціна - 130 гривень за кілограм. 

Також у продажі вже з’явилася молода картопля, морква, буряк та капуста. Ціни на них та інші овочі й фрукти переглядайте нижче в інфографіці. 

А от в супермаркеті “Таврія В” ціни на більшість продуктів є вищими. Скажімо, полуницю продають за 124,90 гривні за кілограм, що в понад 2 рази вище, ніж на ринку. Вартість помідорів теж є вищою і складає 79,90 гривні. Крім того, в супермаркеті вибір значно менший, ніж на ринку. Скажімо, в продажі немає черешень і лохини. Детальніше знайомтеся із цінами далі. Перші дві позиції в інфографіці - стара й молода картопля.

Чи буде дефіцит?

Як повідомляють в Мінагрополітики, минулого року найбільше овочів виростили фермери Херсонщини. За певними категоріями продуктів південна область лідирує серед інших регіонів України. Серед призерів за обсягами вирощування також Львівщина та Дніпропетровщина. 

В Україні овочі вирощують переважно у відкритому ґрунті, тобто без використання теплиць чи парників. У 2021 році їх зібрали 9,42 мільйона тонн. Понад 86% припадає на фермерські господарства.

Вирощених у теплицях овочів у 2021 році зібрали 0,4 мільйона тонн. Цей обсяг майже порівну ділять огірки та помідори. Найбільші площі під теплицями розташовані в Запорізький, Херсонській та Тернопільській областях. Попри те, що частина територій з великою кількістю теплиць тимчасово окупована, це не призведе до дефіциту тепличних овочів. У цьому переконують в Мінагрополітики.

Також додають, що до надходження на ринок нового врожаю овочів буде певний дефіцит. Разом із тим заспокоюють: полиці в магазинах та прилавки на ринках не пустуватимуть. Адже все, чого бракуватиме, завезуть з-за кордону. Наприклад, огірки та помідори імпортуватимуть з Туреччини, де їхнє вирощування суттєво дешевше через кліматичні умови. 

Читайте також: Скільки хмельничани готові платити за пальне (ОПИТУВАННЯ)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • ЧитачЧитачів

    Бариги були і будуть при любій власті та любому стані.
  • Владимир Шевченко

    Дефицит топлива сделан искуственно, мойши и абрамы стараются.

keyboard_arrow_up