Скільки може коштувати гектар землі на Хмельниччині

Скільки може коштувати гектар землі на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Пропонують встановити мінімальну ціну за гектар землі.

  • Вона повинна бути не меншою за нормативну грошову оцінку.

  • Скільки це у гривнях та які ще новації пропонують?

В Україні триває підготовка до відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення. Ще з минулого року нардепи готують зміни до законодавства. Відповідний проєкт вже прийняли у першому читанні. Після цього врахували отримані зауваження та підготували документ на друге читання. Про це повідомляє сайт Кабінету міністрів України. Ми розповімо детальніше про особливості цього проєкту.

Скільки може коштувати земля на Хмельниччині?

Законопроєктом пропонується встановити мінімальну ціну землі сільськогосподарського призначення. Вона має бути не меншою за нормативну грошову оцінку. Таке обмеження діятиме до 1 січня 2030 року.

Зараз нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення на Хмельниччині становить (за гектар):

Відео дня

Такі дані вказані на сайті Держгеокадастру станом на 1 січня 2020 року.

Скільки земель сільськогосподарського призначення є на Хмельниччині?

За даними сайту OneSoil, на території Хмельницької області є 1,4 мільйона гектарів земель, що висаджені сільськогосподарськими культурами. Ці дані стосуються 2018 року. Переглянути ділянки можна на карті.

За даними сайту BBC, у 2019 році в Україні було 42,7 мільйона гектарів сільськогосподарських земель. Серед них під дією мораторію на купівлю-продаж перебував 41 мільйон гектарів.

Хто зможе купувати землю?

В інфографіці на сайті Кабміну вказаний перелік тих, хто матиме право купувати сільськогосподарські землі:

Купувати землі не можна буде:

За словами голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського, допустити іноземців до придбання земель можуть лише за результатами всеукраїнського референдуму. І навіть у такому випадку купувати землю не дозволять громадянам Росії.

Якою може бути процедура придбання землі?

Законопроектом пропонують впровадження трьох особливостей придбання сільськогосподарських земель:

За яких умов не можна буде придбати землю

Фізична або юридична особа зможе придбати не більше 10 тисяч гектарів землі. При цьому враховуватимуть також інших юридичних осіб, де особа є засновником або власником. Юридичними особам, засновниками яких є іноземці, не можна буде придбати земельну ділянку, що ближче за 50 кілометрів до державного кордону.

Банки зможуть отримати землю у власність лише в разі вилучення застави. Після цього протягом 2 років будуть зобов’язані продати ділянку на земельних  торгах. Якщо земля буде придбана з порушенням закону, її можуть конфіскувати.

У жовтні минулого року у Хмельницький приїхав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Він розповів, що для продажу землі планується створити систему електронних торгів. За повідомленням Кабміну, за певних умов земельну ділянку можна буде придбати без аукціону. Це стосується фермерів, які самостійно обробляють землю, яку хочуть придбати. Умови придбання є такими:

За будь-якої з цих умов земельну ділянку можна буде придбати без аукціону за ціною нормативної грошової оцінки. При цьому можна буде отримати розстрочку на термін до 7 років.

Опитування

Чи підтримуєте ви вільний продаж земель сільськогосподарського призначення?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • украинеець

    7000 евро************************************************************
  • Євгенія Прокопишина

    Хитро оцінили....
  • Ольга Цыбульская

    це моя земля-як схочу,так зроблю-фермерам,які тримають мою землю-їм НЕ РІШАТИ

    украинеець reply Ольга Цыбульская

    А ришалово тильки в зони***********************************

    Юрій Гудок reply Ольга Цыбульская

    Твоя земля буде тоді коли тебе  поховають)))

    украинеець reply Юрій Гудок

    Зовсим правильна думка!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up