В Україні готують реформу земельного законодавства. Що хочуть змінити

В Україні готують реформу земельного законодавства. Що хочуть змінити
Ілюстративне фото
  • Земельна реформа може запрацювати менш ніж за рік.

  • Сьогодні, 25 жовтня, у Хмельницькому побував заступник міністра розвитку економіки.

  • Він розповів хмельничанам про основні зміни, які готують в уряді.

Вже наступного року в Україні може запрацювати земельна реформа. Урядовці хочуть запровадити ряд змін, які стосуються, серед іншого, продажу земель сільськогосподарського призначення, спрощення земельних відносин, відмову від бюрократичних процедур. Відповідний проект закону вже надійшов до Верховної Ради України. 

Сьогодні, 25 жовтня, у Хмельницькому побував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Він виступав перед хмельничанами у Хмельницькому університеті управління та права. Далі ми розповімо про основні зміни, які чекають на українців від 1 жовтня 2020 року. Саме цього дня, згідно з документом, має запрацювати земельна реформа.

Запровадження обігу земель. Реформа передбачає надання дозволу на продаж земель сільськогосподарського призначення. Однак придбати її зможуть не всі. «Розжитися» сільгоспземлями матимуть можливість:

Відео дня
  • громадяни України

  • юридичні особи, утворені за законодавством України

  • територіальні громади

  • держава

Землю зможуть отримати також іноземці та особи без громадянства. Проте тільки у спадок, а після цього протягом року будуть зобов’язані її продати чи припинити право власності в інший спосіб (наприклад, подарувати). Крім того, одна людина чи фірма не зможе скупити всю землю в Україні чи певній області. Обмеження становитиме 0,5% від усіх сільгоспземель в Україні та 15% у кожному регіоні.

Удосконалення переважного права орендаря. Першочергове право на придбання земельної ділянки сільгоппризначення матиме її орендар за умови сплати її вартості. Окремо передбачили ситуацію, коли людина обробляє землю державної чи комунальної власності, і при цьому має право постійного користування. У такому випадку землю можна буде придбати за нормативною вартістю з правом виплати до п’яти років. При цьому не потрібно буде проводити земельні торги.

Створення прозорої системи електронних торгів. За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, планується запровадити систему електронних торгів на придбання земельних ділянок. Чиновник вважає, що це дозволить зменшити корупційні ризики у сфері продажу земель та проводити усі процедури прозоро.

Усунення Держгеокадастру від управління землями. Держгеокадастр планують зробити виключно сервісною службою, яка лише збирає та зберігає інформацію про земельні ділянки в Україні

Розширення «земельних» повноважень громад. За словами Тараса Висоцького, щодо цього питання ще точаться дискусії. Проте наразі планується передати права на управління землями від Держгеокадастру до територіальних громад або ж сільських та міських рад, якщо тергромади ще не створені.

Простий і зручний доступ до державних реєстрів, кадастрів та планувальної документації. Всю інформацію про землі в Україні планують зробити доступною. Доступ має бути відкритим та безкоштовним. Крім того, планують забезпечити обмін даними між реєстром прав на речове майно, земельним кадастром, реєстром юридичних осіб. Це потрібно, наприклад, для унеможливлення протиправного придбання землі.

Дерегуляція землеустрою. Всі операції з землею планують максимально спростити та перевести в електронну форму

Унеможливлення рейдерства. В уряді планують захищати право власності на землю, аби її не можна була захопити в протизаконний спосіб. За словами заступника міністра, один антирейдерський закон вже прийняли, ще один перебуває на розгляді в парламенті.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олекса Шумейко

    0,5% відсотка це десь 210000га на одне рило. Бариги поспішають захапати землі за безцінь, як захапали дуркою підприємства. В США юридична особа може купити десь 170 га, а фізична 350 га. і це при тому, що в США працюють закони. В Україні при цій корупційній владі землі України опиняться в власності кількох сімей.
  • Петя Петров

    Надо дополнить: Украина первая и единственная страна Европы, что готова продавать ВСЮ свое сельхоз землю иностранным покупателя.

    Другие страны продают только реально работающим на земле, да и то: право на аренду земли....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up