Скільки заробляють медики “швидкої”, які виходили протестувати на майдан Незалежності

Скільки заробляють медики “швидкої”, які виходили протестувати на майдан Незалежності
  • Працівники “швидкої”, які не залучені до “ковідних” бригад, обурені заробітною платою.
  • Кажуть, із хворими на Covid працюють всі, а заробляють по-різному. 
  • Мовляв, одні отримують 60 тисяч на місяць, інші - 13. 
  • Що про це каже керівництво центру екстреної медичної допомоги та яку зарплату мають працівники?

Ще два роки тому водії “швидкої” збиралися на майдані Незалежності й вимагали підвищення заробітної плати. Свої обурення вони висловлювали й на сесії Хмельницької облради. Тоді журналістці vsim.ua водії розповідали: зароблять 3 800 на місяць. Мовляв, цих коштів катастрофічно не вистачає, аби прогодувати сім’ю та заплатити за “комуналку”. В результаті, заробітну плату їм все ж підняли до 7 й 8 тисяч гривень. 

Скрін з відео МТРК "Місто"

З новими обуреннями працівники “швидкої” вийшли на майдан Незалежності знову. Було це у вівторок, 2 листопада. Там зібралися лікарі, фельдшери та водії, які не відносяться до так званих “ковідних” бригад. Останні виїжджають на виклики до хворих чи людей із підозрою на коронавірус. Створили такі бригади із початком пандемії. Тоді ж у МОЗ України заявляли, що всі медики, які надають допомогу пацієнтам з Covid чи підозрою, отримуватимуть доплати від НСЗУ. Тож саме на тлі цього між медиками “швидкої” почалися конфлікти. 

Ті, хто не працює в “ковідних” бригадах, висловили на майдані Незалежності своє обурення. Мовляв, вони теж часто виїжджають і стикаються із хворим на Covid. Таким чином наражають себе і свої сім’ї на небезпеку. За словами медиків, заробітну плату вони мають меншу ніж ті, хто їздить на виклики в статусі “ковідної” бригади. Про це працівники “швидкої” розповіли у сюжеті МТРК “Місто”.

Відео дня
Скрін з відео МТРК "Місто"

Журналістка vsim.ua поспілкувалася із працівницею “швидкої”, яка розповіла про ситуацію детальніше. Жінка погодилася це зробити, не називаючи своє ім’я та посаду. За її словами, всі працівники на “швидкій” мають дійсно різні заробітні плати. Лікарі “ковідних” бригад мають близько 60 тисяч. Фельдшери - 40-45 тисяч гривень, а водії - 30-35 тисяч гривень. А от ті, хто до “ковідних” не відноситься, каже жінка, заробляють значно менше. Наприклад, водії та фельдшери мають близько 10 тисяч, а лікарі - близько 15 тисяч гривень. 

Що про все це каже керівництво

Щоб почути коментар керівництва стосовно протестів і обурень медперсоналу, журналістка vsim.ua звернулася до медичного директора Лариси Чубенко. За її словами, більшість тих, хто долучився до протесту на майдані, не являлися працівниками “швидкої”. Вона додала: у колективі є внутрішні конфлікти й через це страждає увесь медзаклад. 

Нет описания.

Лариса Чубенко каже, що наразі в місті Хмельницькому працює 4 “ковідні” бригади. За її словами, їхня пріоритетність полягає в наступному:

Вона пояснила, що такі бригади виїжджають не лише до пацієнтів з Covid чи підозрою на нього. Мовляв, вони їздять й на інші виклики. Лариса Чубенко говорить, за 9 місяців цього року одна “ковідна” бригада здійснила 2 134 виїзди. З них - 481 виклик не через коронавірус. 

А от звичайні бригади за 10 місяців роботи здійснили в середньому 20-30 виїздів до хворих на Covid чи з підозрою. За словами Лариси Чубенко, це приблизно декілька викликів на місяць. 

Також директорка каже: фінансування центру екстреної медичної допомоги з квітня стало нижчим. Наприклад, у вересні й жовтні заклад отримав близько 7 мільйонів гривень. Проте більшу частину цих коштів, додає Лариса Чубенко, витратили на забезпечення колективу респіраторами, костюмами та іншими речами, без яких неможливий виїзд на виклик.

Крім того, вона пояснила, хто й скільки заробляє серед медперсоналу. І додала: слова лікарів про зарплату 60 тисяч гривень - неправда. Мовляв, усім працівникам є надбавки до ставки: у вигляді премій або “ковідних” доплат. Загалом медичний директор надала наступні відомості про заробітну плату колективу: 

Середня зарплата за 9 місяців 2021 року одного працівника

Звичайні бригади

  • Лікарі - 25 169
  • Середній медичний персонал - 20 191
  • Водії - 16 775.

“Ковідні” бригади

  • Лікарі - 38 322
  • Середній медичний персонал - 30 826
  • Водії - 23 406.

Лариса Чубенко повідомила, що в закладі вже проводили опитування стосовно того, аби скасувати “ковідні” бригади. Адже саме цього хотіли ті, хто вийшов на протест. Однак, за словами медичного директора, 70% працівників проголосували за їхнє збереження. Крім того, опитування будуть проводити повторно. Згідно із ним і будуть вирішуватимуть подальшу долю бригад, які частіше виїжджають до хворих на Covid.

У січні цього року “швидкій” виділялося понад 50 мільйонів за пакетом Covid

Виплати за пакетами Covid і оплата наданих медичних послуг - відомості про все це є в аналітичних дашбордах НСЗУ. Там можна спостерігати динаміку виплат по кожному медзакладу. Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф - не виняток. 

Загалом усіх працівників у закладі є 1 334. Що стосується “ковідних” виплат, на панелях НСЗУ є дані лише за січень цього року. Там вказано, що медзаклад за один місяць отримав за пакетом Covid 50 564 251 гривню. Тобто, саме із цієї суми працівникам “ковідних” бригад у січні виплатили додаткові до зарплатні кошти. 

На аналітичних панелях є відомості про середньомісячну зарплату всього персоналу станом на 18 серпня цього року. Відомості, що будуть подані далі, стосуються одного штатного працівника на “швидкій”. 

Нагадаємо, що НСЗУ не встановлює заробітні плати, а лише оплачує надані закладом медичні послуги. Отож, фінансове питання залишається компетенцією керівників. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Ничаюк

    При зарплатах 60 тисяч ковід  ще не скоро закінчиться.
  • Василий Розуман

    Ось чому й відлілення переповнені...
  • Світлана Женжебір-Плахтій

    Якщо лікарі швидкої невдоволені своєю з/п, то що казати про лікарів другої ланки...
  • Оксана Паліга

    Такої зарплати у вас немає на швидкій , ви краще скажіть скільки отримують працівники на руки , а не  те що нараховано,в інших областях всі отримують 100 , і ніхто без Зіз на виклик неїздить.

keyboard_arrow_up