Спекуляція на оренді квартир: що загрожує власникам і куди звертатись хмельничанам

Спекуляція на оренді квартир: що загрожує власникам і куди звертатись хмельничанам
  • З приїздом переселенців багато власників квартир підняли оренду майже вчетверо!
  • На такі спекуляції відреагували не лише прості хмельничани, а й чиновники. 
  • Хто зараз контролює вартість оренди житла і куди звертатись, якщо власники завищують ціни?

Однокімнатна квартира у Хмельницькому за 15-18 тисяч гривень замість звичних 4-5.  За такі суми власники пропонували зняти житло з початком війни. Причиною став шалений попит, адже в місто щодня прибували тисячі переселенців. 

На такі спекуляції тоді відреагували в міській раді. Зокрема, міський голова Олександр Симчишин пообіцяв, що у Хмельницькому каратимуть тих, хто наживається на війні і свідомо завищує ціни на житло. А голова обласної військової адміністрації Сергій Гамалій додав, що квартири у недобросовісних власників будуть вилучати і надавати в безоплатне користування переселенцям. Щоправда, таких випадків у Хмельницькому ще не було. 

Яка ситуація зараз, хто контролює власників-спекулянтів і як про них можуть повідомляти хмельничани? Про все це журналістці “ВСІМ” розповів голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Денис Кімаковський. 

Відео дня

За його словами, випадків, коли власники свідомо завищують ціни за оренду, зараз поменшало. Мовляв, всі вони на контролі Асоціації і повідомляються до органів місцевої влади. 

Працювали на волонтерських засадах

“З перших днів війни до нас їхала велика кількість людей, яких потрібно було розміщати. Усі ріелтори Асоціації працювали виключно на волонтерських засадах. Питання комісії не стояло абсолютно. Ми розселяли безкоштовно у квартири, центри, будинки, направляли по області. Та усі ми знаємо, що в період воєнного стану реєстри прав на нерухоме майно не працюють, тому єдиним способом підтримати економіку ріелторами було зафіксувати мінімальну оплату послуг. Через це з 18 березня було прийнято рішення про комісію не більшу ніж 50%”, - пояснює Денис Кімаковський. 

З недобросовісними власниками не співпрацюють

В АФНУ кажуть - тенденції, коли власники завищували вартість оренди в 3-4 рази існувала на початку. Зараз проявляється менше. Ситуацію на ринку нерухомості постійно моніторять і відмовляються співпрацювати з такими людьми.

Нагадаємо, Асоціація фахівців з нерухомості у Хмельницькому зверталась до міського голови з питанням стосовно підняття цін. Тоді ж вирішили про те, що додаватимуть власників, які захмарно піднімають вартість оренди до так званого “чорного” списку, а далі міська рада прийматиме міри. 
За словами голови Асоціації, сертифіковані ріелтори проти підняття цін на оренду житла під час війни. 

“З перших днів війни доносимо власникам, щоб не спекулювали цінами на оренду. Члени Асоціації не співпрацювали і не співпрацюють із такими власниками. Це питання зараз контролюється кожним членом Асоціації та владою міста. Ми взяли на себе обов’язок повідомляти органи місцевого самоврядування про завищення цін на оренду житла”, - додає голова АФНУ. 

Як хмельничанам повідомляти про власників-спекулянтів і яка відповідальність?

За позицією Асоціації ріелторів, недобросовісні власники квартир повинні бути покарані - сплатити штраф, потрапити на розгляд податкової або долучитись до суспільних робіт. 

Хмельничанам, які стикнулись із захмарними цінами на оренду, радять звертатись до Асоціації, написати на сторінку @afnu_km, зателефонувати або ж звернутись до органів місцевого самоврядування. 

Що робити, коли постійних орендарів виселяють?

Хмельничани також нарікають, що буває так, коли постійних орендарів квартири виселяють на користь вимушених переселенців. Про такі  одиничні випадки знають і ріелтори. Радять таке питання вирішувати юридично  - через суд на основі договору. Також хмельничанам рекомендують співпрацювати лише із сертифікованими спеціалістами, адже це безпечніше.

“Правильно складений договір захистить орендарів від неправомірних дій з боку власників квартир, а власників квартир договір захищатиме від безвідповідальних орендарів”, - зазначив Денис Кімаковський. 

Також на запитання, чи вилучали вже квартири і передавали для проживання переселенцям, в АФНУ кажуть - випадків передачі квартир у безоплатне користування поки не було.

Наразі Асоціація фахівців з нерухомості нараховує трохи більше ста людей. У Хмельницькому працює близько 80 сертифікованих ріелторів. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up