Ми перевірили: чи реально орендувати житло у Хмельницькому і за скільки

Ми перевірили: чи реально орендувати житло у Хмельницькому і за скільки
Фото квартир - DOM.RIA
  • З приїздом переселенців попит на квартири шалено виріс.
  • Люди скаржаться - власники житла безбожно піднімають ціни.
  • Орендувати 1-кімнатну у “спальному” районі - за 18 тисяч. Правда чи ні?
  • Журналіст перевірила, за скільки можна винайняти квартиру у Хмельницькому.

Хмельницький продовжує приймати і розміщувати переселенців. Вже сотні людей оселились у готелях, приватних будинках і гуртожитках. Виріс попит на довгострокову оренду. Всі місцеві спільноти “рясніють” оголошеннями про пошук помешкання. 

Фіксують випадки, коли власники квартир свідомо піднімають ціни за оренду, користуючись ситуацією. До прикладу, одне з таких оголошень викликало шквал критики серед хмельничан. Йшлося про те, що зняти однокімнатну квартиру на Тернопільській тепер коштує 18 000 гривень на місяць, за трикімнатну на Зарічанській просять - 20 000. Тобто ціни виросли учетверо.

Симчишин відреагував на таку ситуацію і вже пригрозив власникам. Мовляв каратимуть тих, хто наживається на війні і свідомо завищує ціни на житло. 

Відео дня

Журналіст “ВСІМ” спробувала винайняти житло у Хмельницькому. Чи реально зняти квартиру за довоєнними цінами і які умови для поселення?

Примітка: оголошення шукали на популярних сайтах DOM.RIA, ОLХ і соцмережах. 

Здаються за кілька годин

На сайтах оголошень актуальних пропозицій дуже мало. Квартири розбирають як гарячі пиріжки. До прикладу, пізно ввечері ви бачите оголошення про 2-кімнатну квартиру на Зарічанській. Ціна - 10 тисяч. Будьте певні, що до ранку цього житла вже не буде. 

Середня вартість оренди однокімнатної квартири зараз - від 15 000 гривень. Мешканцям пропонують все необхідне всередині - меблі й техніку. 

Таку мені вдалось знайти на Гастелло. Є два спальних місця, телевізори і меблі. Загалом - нічого зайвого. Та й до центру недалеко. Як зазначив автор оголошення, ремонт в квартирі новий, але до кінця не завершений. Аби зняти це житло, окрім вартості оренди попросили заплатити і разову комісію агентства - це + 7 500 гривень. 

Варто вказати, що на сайті DOM.RIA таки є кілька оголошень з доступними цінами за оренду. До прикладу, на Гагаріна пропонують зняти однокімнатну квартиру за 4 000 гривень. Судячи з фото, в помешканні зроблений косметичний ремонт і є всі необхідні меблі. Оголошення розміщене від ріелтора. Щоправда, за вказаним номером додзвонитись не вдалося. 

За 6 000 пропонували зняти квартиру у центрі - на Вайсера. Одне спальне місце, пралка і все необхідне на кухні. Передплату просять за 2 місяці. Поки вдалось зв’язатись з автором, оголошення стало неактуальним, але із сайту його не прибрали.

“Квартира вже неактуальна. Як тільки з’явиться щось аналогічне, буду пропонувати”, - пообіцяла ріелтор на ім’я Світлана. 

З усіх наявних пропозицій на сайті - більшість вже здані. На ваші прохання ріелтори просять зачекати. В оголошенні посередники прямо вказують про те, щоб телефонували лише ті, кому підходить пропозиція. Мовляв, бо інших немає. 

Шукаємо варіанти на підселення. Винайняти одну кімнату буде коштувати зараз від 2-3 тисячі гривень. Одну з таких мені запропонували на Озерній. Загальна площа всієї квартири - 44 “квадрати”. Ванну, кухню і вбиральню доведеться ділити ще з однією дівчиною. Є всі необхідні меблі й побутова техніка. 

У Telegram вдалось натрапити ще на кілька пропозицій. Хмельничанка запропонувала вільну кімнату для підселення на Львівському шосе. Поселяє дівчину або маму з дитиною. Ремонту немає, однак запевнила: “жити можна”. 

Таку кімнату здають у Південно-Західному мікрорайоні

За кімнату треба заплатити 2 200 гривень разом з комунальними + 50% опалення. Також власниця додала, що спочатку можна заплатити за місяць. 

Важливо: через шалений попит й такі оголошення швидко стають неактуальними. Тому якщо варіант підходить - краще не зволікати. У більшості пропозицій оплату просять відразу за 2 місяці. 
Загалом ми обдзвонили 10 оголошень, більшість з яких на момент появи цього матеріалу вже були неактуальними. 

За словами ріелторів, попит на оренду став величезним. І не лише у Хмельницькому. Якщо раніше ніхто не шукав житло за 20-50 кілометрів від міста, то зараз і ці пропозиції всі “розмітають”. 

Надають волонтерські послуги

Вікторія Катеринчук, ріелтор:

 - Під час війни у нашому місті перебуває чимало переселенців. Зараз є багато пунктів, де вони можуть зупинитись на ночівлю. Але звичайно багато людей хочуть орендувати житло - ми в цьому допомагаємо і за свої послуги не беремо кошти. Але, на жаль, не всі. Багато власників дуже підняли ціни в 4, а то й більше разів. Наприклад квартира, яка коштувала 4 000 грн, різко стала 18 000 грн. Я вважаю це справжнім мародерством. Завжди знайдуться люди, які хочуть заробити. Звичайно це добре, але не в такий важкий для країни час, коли всі стараються хоч чимось допомогти. 

Важко людям пояснити, що ціни на оренду встановлює не ріелтор, а сам власник. 
Голова Асоціації фахівців з нерухомості у Хмельницькому звернувся до міського голови з питанням стосовно підняття цін на квартири. Хмельницьке регіональне відділення АФНУ провело збори, на яких були присутні члени СФНУ та інші ріелтори міста. Проговорили та вирішили:
всіх власників, які захмарно підіймають ціни додавати у гугл диск (міськрада далі буде приймати міри).

  • професійні фахівці з нерухомості (рієлтори) не працюватимуть з власниками, які підіймають ціни в 2-3 рази. Коректно переконуємо повернутись до середньої ринкової ціни або будемо змушені передати до компетентних органів.
  • комісія по оренді житлової нерухомості має бути не більше 50% від вартості місячної оренди.

"Ріелтори", які  знищують нашу професію:

  • продовжують працювати по об'єктах, де захмарні ціни;
  • продовжують брати 100% комісії у воєнний час.

Вони будуть прирівнюватись до мародерів та передані органам місцевої влади.

Читайте також:

Підбірка сільських хат: де продають найдешевші будинки у Хмельницькому районі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (69)
  • Анеле Елена

    В мене діти знімали на Зарічанській цілий рік за 6тис гр ,з травня цього року хозяєва їм підняли на 10тис , я важаю що в такий час це просто непорядочно
  • Юлия Котова

    Вот и ответ на вопрос: почему вы не уезжаете?
    Куда? У нас нет и на пару дней аренды....
  • Наталия Ростецкая

    І в нас є бидло в такий час піднімати ціни
  • Татьяна Завтони

    Це просто страшно, реально страшно, доки заради таких от захисники ризикують своїм життям на війні, тут коять ось таке ганебне ,на передову і байдуже який вік,а квартиру в державу , на потреби армії.

keyboard_arrow_up