Теробороні потрібні швабри: як цей запит прокоментували хмельницькі військові

Теробороні потрібні швабри: як цей запит прокоментували хмельницькі військові
  • Військові частини міста фінансують переважно з державного бюджету, частково — з місцевого.

  • Тим часом армійці просять у волонтерів господарські товари.

  • Дізналися, чому так відбувається.

Швабри, віники та матраци — ці та інші господарські речі командир однієї з військових частин територіальної оборони Хмельниччини просив у волонтерів. Відповідні листи за 17-18 березня є в розпорядженні редакції vsim.ua. Серед необхідних речей також перелічені совки, засоби для миття, порошки для чистки, губки, відра, рукавички, сміттєві пакети та спальні мішки.

Відео дня

Оприлюднив ці документи й хмельницький блогер. У своєму дописі Андрій Попик цікавиться питанням — чому за три тижні повномасштабної війни ці потреби не закриті коштом місцевих бюджетів? І, відповідно, чому командири частини змушені писати листи волонтерам, а ті — шукати й купувати ці речі?

Військові частини, зокрема й територіальної оборони, фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Так, 9 березня депутати Хмельницької міськради схвалили Програму заходів національного спротиву. Згідно з документом, на зміцнення обороноздатності планується витратити 85 мільйонів гривень до кінця 2022 року.

Програмою передбачені такі витрати:

Крім того, ще грошей на оборону додали на засіданні виконавчого комітету 22 березня. Йдеться про такі витрати:

Разом це 5,75 мільйона гривень.

І все це, нагадаємо, тільки приклад того, скільки грошей і на що виділяється. Чому ж тоді військові через волонтерів просять речі на зразок засобів для миття?

Основне фінансування військових частини, в тому числі територіальної оборони, йде з державного бюджету. Про це журналісту vsim.ua розповів начальник пресслужби Хмельницького обласного військового комісаріату Олександр Севастьянов.

Втім, через тривалу процедуру виділення бюджетних — державних та місцевих — грошей чимало потреб вдається закривати з допомогою волонтерів:

— Не так швидко провертається державна машина, не все відразу закривається. Можливо, з часом все налагодиться, але поки не надійшли якісь державні чи місцеві кошти, то волонтери швидше закривають деякі питання, — розповів військовий.

Щодо територіальної оборони, то на Хмельниччині вона фактично почала формуватися тільки цього року. До 1 січня у військовій частині було кілька десятків військових. З початком вторгнення Росії 24 лютого їх стало кілька сотень. Тому, як пояснив Олександр Севастьянов, швидко забезпечити всіх необхідним було важко, тому в цьому питанні допомогли волонтери.

— Не могло бути все ідеально і правильно зроблено. І добре те, що нам допомагають всі, в тому числі організації, міська влада, обласна влада. Звичайно, не все робиться так, як воно робилося правильно за мирного часу, — розповів начальник пресслужби військкомату.

У випадку, якщо з державного чи місцевих бюджетів надходять кошти на потреби, які раніше були забезпечені волонтерами, ними покривають інші витрати, наявні на той момент.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up