“Тисяча Зеленського”: в уряді детально пояснили, як отримати виплату за вакцинацію

“Тисяча Зеленського”: в уряді детально пояснили, як отримати виплату за вакцинацію
Фото - Міністерство цифрової трансформації
  • В уряді озвучили детальну інструкцію, як отримати і що робити з COVID-тисячею.
  • Аби витратити виплату за вакцинацію, українці матимуть 4 місяці. 

Повністю вакцинованим українцям пообіцяли тисячу гривень. Виплати за вакцинацію будуть нараховувати з 19 грудня. Нагадаємо, ці кошти не можна буде зняти з банкомату чи комусь переказати. Буде лише можливість витратити на окремі товари і послуги впродовж чотирьох місяців. Якщо не встигли - держава повертає кошти назад. До слова, на це Верховна Рада виділила з бюджету 8 мільярдів гривень. 

Сьогодні, 9 грудня, уряд затвердив усі деталі процедури. Отож, як українцям отримати 1 000 і що для цього потрібно зробити:

В уряді повідомили, що виплати будуть здійснюватись в кілька етапів. Для того, аби отримати гроші на першому етапі цього року, потрібно подати заявку в Дії до 29 грудня. Пілотний проєкт почне діяти з 13 грудня, а повністю система подачі запрацює 19-го. Про це передає BBC News Україна

Відео дня

 Які умови для того, аби отримати тисячу:

  • мати 18 років,
  • отримати два щеплення від коронавірусу,
  • завантажити додаток Дія,
  • згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку Дія.

Як заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, якщо людина просто вакцинована, але не має сертифіката, то отримати гроші не зможе. 

Сертифікат потрібно згенерувати вже зараз у Дії і не чекати 19 грудня. Адже у Мінцифри побоюються, що тоді сервіс може не витримати великої кількості запитів за день. 

До слова, станом на початок грудня в Дії вже згенерували 30-35 тисяч сертифікатів.
 
Гроші за вакцинацію доступні лише для громадян України. Кошти не можна буде отримати, якщо є лише паперовий сертифікат від лікаря з мокрою печаткою.

Фото - BBC

Куди прийдуть гроші: 

Офіційно програма запрацює саме з 19 грудня. У додатку "Дія" для повністю вакцинованих українців з ковід-сертифікатами цього дня має з'явитись додаткова опція "єПідтримка". Що потрібно зробити:
 

  • Потрібно оновити додаток Дія, зайти у розділ "Послуги" і натиснути кнопку "єПідтримка".
  • Потім слід підтвердити, що вам є 18 років. Після цього має підтягнутися перелік банків, в яких можна відкрити віртуальну картку. Наразі переліку банків ще немає (оприлюднять згодом).
  • Далі користувача має перекинути в банк, де він створює віртуальну картку у кілька кліків. Потім знову у додатку Дія буде відбуватись підтвердження створення картки.
  • Віртуальна картка спочатку буде лише в Дії. 

У Міністерстві цифрової трансформації заявили, що пізніше віртуальну картку з 1000 гривень можна буде відкрити у додатках банків. Але через сайт Дії відкрити такий рахунок поки що не можна. 

  • Після того, як користувач вказав банк, гроші мають прийти орієнтовно за два дні.

 Офлайн теж можна буде отримати картку у відділеннях банків. Для цього потрібно сказати, що вам потрібна картка "єПідтримка". Вже під час отримання послуги, "Дія" підтягне ваш рахунок і не потрібно буде оформлювати віртуальну картку в онлайн-банкінгу.

Нагадаємо, аби встигнути отримати гроші цього року, потрібно подати заявку до 29 грудня.

На що можна буде витратити "тисячу Зеленського":

Як вже повідомлялось раніше, кошти можна буде витратити на квиток у кінотеатрі, купити квитки у театри, музеї, на концерт, придбати книги чи розрахуватися у спортзалі, купити квитки на залізницю. Також віртуальною карткою можна буде розраховуватись онлайн, наприклад замовивши книги через сайт. У продуктових магазинах чи супермаркетах ці кошти діяти не будуть. Про це повідомила заступниця міністра культури Анастасія Бондар. 

"Якщо людина отримала гроші і вирішила купити собі светр, оплата не пройде. Бо ця торгова точка має mcc-код "одяг". А якщо людина піде купувати книжки або квитки, то платіж пройде. Тому що ця торгова точка має відповідний mcc-код, який входить у програму єПідтримка. Програма спрямована на підтримку креативної індустрії, культури, внутрішніх перевезень. Вони найбільше постраждали від карантинних обмежень", - зазначила заступниця міністра.

 Окрім цього, аби витратити тисячу, українцям дається 4 місяці. Якщо кошти не витратили, вони повертаються державі, а рахунок закривається. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Eva Solntseva

    Ресторани теж без роботи сиділи!! А книгарні працювали на виніс,так що несесно виходить
  • Танюша Нюша

    А квартиры давать когда будут????)

    Читач99 reply Танюша Нюша

    35-го мая
  • Любовь Влпдимировна

    почему то с каждым днем все больше и больше посещают мысли что живу в стране неадеквата
  • Рита Титаренко

    І, ЯК ВАС ТЕПЕР НАЗИВАТИ? Турбуєтеся за людей? Профанація повна! Боже! Кого понавибирали? Це, ці умникі, що таке придумали, можуть ходити до фітнес клубів, на концерти, тощо! А, про простих людей ви, д...и, подумали? Старих людей, які ледве ходять, які в телефоні не можуть розібратися, не те, що в вашій ДІЇ! А, навідь якби і розібралися ці старі люди, що, підуть у ваш фітнес клуб, чи, на концерт, чи, книжку куплять, аби читати? Нині не ходять як треба, очі не бачать, теж! Для кого ви цю 1000 ВІРТУАЛЬНУ  даєте? Для себе? В мене обуренню за людей немає межі і матюків не хватає на вас! Така моя думка!

keyboard_arrow_up