У Хмельницькому запрацювали мобільні групи по стягненню боргів із зарплати. Що перевіряють?

У Хмельницькому запрацювали мобільні групи по стягненню боргів із зарплати. Що перевіряють?
Фото Dengi.ua
  • У квітні в Хмельницькому розпочнеться перевірка підприємств. Інспектори з’ясовуватимуть, чи не порушують роботодавці права працівників.
  • Виконавча служба і Держпраці перевірятимуть усіх, без винятку. Працюватимуть спеціальні мобільні групи, які перевірятимуть кожного найманого працівника.  
  • Чи запрацюють такі мобільні групи у Хмельницькому, і яка ситуація з невиплатою зарплат у місті та по області журналісти vsim.ua

Держава всерйоз взялася за боржників.  Мобільні групи зі стягнення заборгованості з виплати заробітної плати розпочали роботу в найбільш проблемних регіонах України. До них відноситься і Хмельницька область.

В Мін’юсті стверджують, що великий розмір штрафів змусить роботодавця зайвий раз подумати перш ніж не додавати працівникам винагороду за виконану роботу або не виплачувати її взагалі. Вже створили антирейтинг роботодавців-боржників. А з квітня по всій Україні розпочалися масові перевірки.

Винні працівникам кілька мільйонів

З 1 січня 2018 року набули чинності нові закони, норми та правила. Так, мінімальна зарплата тепер становить 3723 гривні на місяць, а мінімальний прожитковий мінімум – 1700 гривень на місяць. Відповідно, зросли й усі види державної допомоги, прив'язані до “мінімалки”. Але також збільшились й усі види штрафів.

Відео дня

Щомісяця Держпраці перевіряє роботодавців на дотримання вимог законодавства. І постійно виявляє тих, хто заборгував своїм робітникам.  Вже активно запрацювали мобільні регіональні штаби по погашенню заборгованості і в Хмельницькій області. Вони мають проводити регулярну перевірку стану виконання судових рішень щодо оплати праці підприємствами.

C:\Users\Користувач\Desktop\IMG_20180403_105856.jpg

- На сьогодні є лише 7 підприємств боржників, які мають заборгованість по заробітній платі. В тому числі два найбільших боржника: ПАТ «Полонський гірничий комбінат», по ньому є 161 виконавчий документ на суму майже 3 мільйони гривень. Та ПАТ «Шепетівський гранкарʾєр «Пронекс» – 61 виконавчий документ, там біля 2 мільйонів заборгованості. По цих підприємствах маємо 222 документа, а на інших боржників припадає лише 15 проваджень. Тобто таких великих боржників у нас двоє. Обидва – це кар’єри. Виконання по них ускладнюється тим, що з 2016 року дані підприємства перебувають у стадії банкрутства. Стосовно них порушено провадження про банкрутство. Справа вже два роки гуляє з одного суду в інший, рішення постійно оскаржують, то подають апеляцію, то на касацію. Виходить, що ми постійно в підвішеному стані. По інших провадженнях ми стягуємо заборгованості, вже є арештоване майно. Наприклад, можемо забрати на штраф-майданчик автомобіль боржника. Там сума не велика 7 010 гривень, але отримати свій транспортний засіб він зможе лише після погашення боргу,  - каже начальник ДВС Хмельницької області Роман Касянюк.

ТОП-7 боржників області 

Як перевірятимуть

У виконанні рішень по відшкодуванню зарплатних заборгованостей є своя специфіка. Законом встановлений порядок виплат працівникам, який безпосередньо залежить від часу надходження виконавчого документа до органів ДВС.

- Справа в тому, що відшкодовані кошти розподіляються в межах календарного надходження виконавчих документів, поки не буде виплачено повністю одному, не почнеться виплата іншим. Немає пропорційного розподілу: всім потроху. Наприклад, по ДП «Ганопільський спиртовий завод» є рішення про виплату 200 000 на користь арбітражного керуючого, і поки ми йому не виплатимо цей борг, всі інші люди не можуть отримати зарплату. І там виходить ситуація, що загальний борг 228 000, з них 200 – по одному арбітражному керуючому, а 28 000 на 4-х працівників, які не можуть отримати свої кошти поки не погаситься борг у 200 000.

Загальна ситуація по зарплатним заборгованостям в місті Хмельницький та по області в інфографіці.

Паралельно з органами ДВС за перевірки візьметься і управління Держпраці. Планові (з попередженням за 10 днів) рейди чекатимуть на підприємства усіх, без винятку, форм власності. На сайті Управління оприлюднили план на 2018 рік, згідно з яким ревізія відбудеться на 744 підприємствах міста Хмельницького та області.

Інспектор перевірятиме накази і повідомлення про прийняття на роботу, трудові договори, штатний розклад і робочий графік, відомості по виплаті заробітної плати. Представник Держпраці також має право опитувати співробітників з вищезазначених питань. В першу чергу інспектор буде шукати «неофіційних» співробітників, тобто осіб, з якими не укладено трудові угоди. Чому? Справа в розмірах штрафних санкцій. 

 Позапланові перевірки проводяться лише:

  1.  за зверненням працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;
  2.  за зверненням фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;
  3. за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань;
  4.  за рішенням суду, повідомленням правоохоронних органів про порушення законодавства про працю;
  5.  за повідомленням посадових осіб органів державного нагляду (контролю), про виявлені в ході виконання ними контрольних повноважень ознак порушення законодавства про працю;
  6. за інформацією: Держстату, ДФС, Пенсійного фонду.
  7.  за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників.

Крім фінансової відповідальності за затримку або невиплату заробітної плати роботодавцем наступає кримінальна (ст. 175 КК України) та адміністративна (ст. 40 КУпАП) відповідальність.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up