В Україні подорожчають пакети. Коли і на скільки

В Україні подорожчають пакети. Коли і на скільки
Фото ілюстративне
  • В уряді вважають, що цей крок допоможе покращити екологічну ситуацію.

В магазинах все рідше можна побачити пластикові пакети. А якщо їх використовують, то мають за них окремо платити. А вже із 1 лютого ціни на них зростуть. У такий спосіб в уряді надіються зменшити використання пластикових пакетів, які не розкладаються. Й покращити екологічну ситуацію. Про це йдеться у повідомленні міністерства економіки.

“Кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Вони слугують лише декілька хвилин, а потім розкладаються понад століття, забруднюючи довкілля. Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні торбинки та дозволить захистити довкілля і здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику”, - цитують в міністерстві слова першого заступника міністра економіки України Дениса Кудіна.

Які ціни?

Відео дня

Мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг становитимуть:

  • 2,00 грн – пакет без ручок і бокових складок;

  • 2,50 грн  –  пакет без ручок, але  з боковими складками або з ручками без бокових складок;

  • 3,00 грн –  пакет з ручками і боковими складками.

У червні 2021 року набув чинності Закон № 2051−1 “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Законом, зокрема, забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування з 10 грудня  2021 року. 

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Руслана Величко

    я вважаю це правильно. про екологію потрібно думати роками наперед

    Вова Достоєвський reply Руслана Величко

    Руслана Величко продавати пакети, це думати про екологію?))
  • Читач99

    Шопери, сітки зі старої тюлі, мішечки з плащівки, старої простині- все це не проблема пошити. І не купувати ці пакети. Не буде спросу- не буде пропозиції. Одна людина за рік з'їдає пластикову картку. Мікропластик, на який розпадається пакет є у воді, у рибі, у молоці і т.д. Більше року ними не користуюсь, все інше сортую. За пару місяців різних обгорток, упаковок виробників назбирується величезний чорний мішок, і це тільки пакети. Замість того, щоб їх купувати, ношу з собою сіточки і шопери з плащівки, зручно і екологічно. Інакше залишимо після себе сміттєзвалище
  • Вова Достоєвський

    Щоб покращити екологічну ситуацію, треба їх взагалі заборонити! Як це роблять в Європі! А не підняти ціни, щоб на цьому добрячи заробити

    Читач62 reply Вова Достоєвський

    Через одноразові стаканчики заборонити вуличну каву, а машин стільки їздить, а газів скільки вихлопних... екологи...
  • Віктор Шляховий

    Ага , подорожчання покращить фінансове становище власників торгових мереж...а екологія їм до жопи!!!

keyboard_arrow_up