В Україні власники земельних паїв платитимуть додатковий податок: деталі

В Україні власники земельних паїв платитимуть додатковий податок: деталі
Фото - ілюстративне з відкритих джерел
  • За середньостатистичний пай доведеться викласти близько 6 тисяч.

Від 2023-го власникам або користувачам земельних ділянок, згідно з діючим земельним законодавством, треба буде сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за пай.

На цьому акцентував старший проєктний менеджер зі земельної реформи Офісу реформ КМУ, доктор економічних наук Андрій Мартин, повідомляє «Агротренд».

«Наразі в Україні близько 30% орендованих земель перебувають у «сірій» оренді — використовуються аграріями неофіційно, а розрахунок із власником паю відбувається готівкою чи у натуральній формі, наприклад, зерном, — пояснив. - Це дозволяло таким орендарям економити на податках до місцевого бюджету».

Відео дня

Із введенням мінімального податкового зобов’язання власнику паю, що офіційно не переданий в оренду, доведеться сплачувати в середньому 1,5 тис. грн у бюджет громади. Тобто за середньостатистичний пай потрібно буде заплатити близько 6 тис. грн.

Якщо земельна ділянка в офіційній оренді, тоді платити має орендар. 

Для орендодавців та орендарів, які чесно сплачують податки, наголосив Мартин, нічого не зміниться — введення мінімального податкового зобов’язання не повинно призвести до збільшення їх податкових зобов’язань.

«Звичайно, в умовах війни новий податок однозначно викличе обурення у частини власників паїв, яким відтепер доведеться його сплачувати, - зауважив. - Як бути? Повністю скасовувати мінімальне податкове зобов’язання я б не радив, але якби був політиком, то розглянув би доцільність перенесення його  на рік».

За 2022-ий та 2023-ий мінімальне податкове зобов’язання, за словами Мартина, не сплачуватиметься тільки за земельні ділянки, які розташовані:

  • на окупованих територіях;
  • на територіях, де ведуться або велися бойові дії;
  • ділянки, що засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди.

Нагадаємо, що в парламенті наразі немає ініціатив щодо відтермінування мінімального податкового зобов’язання.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Гудок

    Це потрібно було запровадити давно

keyboard_arrow_up