Вінчання і відспівування. Яка ціна таїнства у хмельницьких храмах

Вінчання і відспівування. Яка ціна таїнства у хмельницьких храмах
Фото ілюстративне
  • Деякі життєві події не обходяться без церковних обрядів.
  • Раніше ми розповідали вам скільки коштує таїнство хрещення в хмельницьких храмах.
  • Цього разу дізналися стосовно вінчання і відспівування.
  • Кожен храм самостійно визначається із так званим “прайсом”.

Одні з найважливіших подій у житті людини супроводжуються релігійними обрядами. Як правило, їх проведення узгоджують в храмі. Хрещення, вінчання, відспівування - всі ці ритуали можна замовити чи не в кожній церкві, соборі абоо костелі міста. Та якою є плата за таїнство?

Раніше ми вже розповідали вам про обряд хрещення. Тоді дізналися в скільки обійдеться обряд в різних церквах міста. Цього разу журналіст vsim.ua поцікавилася таїнством вінчання й відспівування. 

Заупокійне богослужіння може обійтися в ціну 10 гривень або й зовсім безкоштовно. Натомість за вінчання в деяких церквах просять не одну сотню гривень. При чому залежати ціна може і від дня, в який чоловік і жінка вступатимуть в шлюб.

Відео дня

Крім замовлення обряду вінчання в церкві, подружня пара має подбати про вінчальні свічки та ікони. Також необхідно мати білий рушник і дві хустки, якими будуть обгортати вінчальні свічки. Всі ці атрибути теж мають свою ціну, на які в магазинах вже є встановлені прайси. 

Що стосується заупокійного богослужіння - воно супроводжується молитвами і псалмами. Обряд може відбуватися або в храмі, або вдома - на розсуд близьких покійного. Додаткових атрибутів для відспівування не потрібно.

Ми запитали стосовно обрядів вінчання й відспівування в різних храмах Хмельницького. Якою є ціна таїнства, читайте на нашому сайті. 

Кафедральний собор Андрія Первозванного

Адреса: Козацька, 69

У цьому храмі за вінчання потрібно заплатити 500 гривень. Ціну за відспівування не повідомили.

Храм прп. Іова Почаївського 

Адреса: Залізняка, 12/1

У цьому храмі вартість вінчання обійдеться на 100 гривень дорожче, ніж в попередньому. Пара, що збирається повінчатися має заплатити 600 гривень. За відспівування встановленої ціни тут немає. Мовляв, дають хто скільки може. 

Свято-Покровський кафедральний собор

Адреса: Володимирська, 113

Отець Олександр розповів, що такого поняття, як вартість вінчання і відспівування в них не існує. Він сказав, що це називається пожертва. Люди замовляють ці обряди, їх проводять, а згодом вони за власним бажанням роблять добровільні внески. 

Свято-Георгіївський храм

Адреса: Івана Франка, 30

Схожу до попередньої відповіді ми почули і в цьому храмі. Цін на обряди тут немає. “Хто скільки може, стільки й дає”, - відповіли нам.

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

Адреса: Вайсера, 15-а

У цьому храмі є встановлена ціна і на вінчання, і на відспівування. Ціна останнього - 10 гривень. Вартість за укладання шлюбу перед Богом залежить від дня тижня, в який це буде відбуватися. 

У соборі кажуть, що в неділю бажаючих повінчатися зазвичай є кілька пар. Тож у цей день таїнство коштує 500 гривень. Проведення обряду в інший день тижня, без сторонніх подружніх пар - обійдеться у 800 гривень. 

Собор Архістратига Михаїла

Адреса: Курчатова 4А

“Усі таїнства безкоштовні”, - сказали в соборі. І додали, що люди за власним бажанням можуть дати десятину церкві. Що вважається так званим церковним податком. 

Храм вмч. Юрія Переможця

Адреса: Курчатова 98/2

“Хто скільки може, стільки дає”, - кажуть в цьому храмі. Встановлених цін на церковні обряди тут немає.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Адреса: Зарічанська 10/3

“Будь-яке таїнство - безцінне”, - сказав отець Іван. І додав, що в храмі немає жодних тарифів і цінника. За обряд вінчання чи відспівування людина може залишити хіба що пожертву, розмір якої визначає самостійно. 

У католицьких храмах обряд вінчання дещо відрізняється від церковних. Як раніше журналістам vsim.ua розповідав настоятель римо-католицького храму Христа Царя Всесвіту отець Микола Лучинський, в католиків підготовка до шлюбу триває півроку. За цей час молоді повинні відвідати щонайменше 10-15 тематичних зустрічей, які проводить священик. Він і готує їх до таїнства сповіді і причастя.

 - Коли пара приходить до нас на вінчання, ми спершу дивимось, чи це є шлюб між католиками чи змішаний. Є певні норми – католицька церква має певні вимоги до своїх парафіян. Пара приходить до настоятеля, де в них відбувається розмова. Головне, аби наречені були охрещені і бажання повінчатись було прийняте за власною волею, без примусу. При другій зустрічі зі священиком укладається передшлюбний протокол.  В католиків підготування до шлюбу триває півроку. За цей час молоді повинні відвідати щонайменше 10-15 тематичних зустрічей, які проводить священик. Він і готує їх до таїнства сповіді і причастя. Якщо вони обоє католики, можна сповідатись разом. Якщо ж інших конфесій, то одна сторона може обрати свою церкву. Однак, якщо захоче укласти шлюб у католицькій, то потрібно буде заповнити необхідні документи. Сам обряд у католиків інший, аніж у православній церкві. Служба йде інакше. До прикладу, у православній свідки тримають корони. У нас такого немає. Однак присутність свідків теж обов'язкова. Є важливий момент – слова подружньої пари, присяга у вірності і любові, - розповів Микола Лучинський.

 У католицькому храмі Христа Царя Всесвіту, що на проспекті Миру, 55, розповіли, що обряди вінчання і відспівування супроводжуються добровільними внесками. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (117)
  • Виктория Сиренко

    У нас в храме на все есть цена : сорокауст, литургия, панихида, отпевание, венчание, я незнаю, что б просто ложили деньги идёшь в кассу и все оплачиваешь
  • Лариса Мельник

    Річ не в тому, скільки давати, а з яким відчуттям. "...хто сіє скупо, той скупо жатиме, а хто сіє щедро, той щедро пожне. Кожний нехай дає за велінням серця, а не з жалем чи з примусу, адже Бог любить того, хто дає з радістю. А Бог має силу збагатити вас всякою благодаттю, щоб ви, завжди в усьому мали всілякий достаток, і збагачувалися всяким добрим ділом, як написано: Розсипав та вбогим роздав, Його справедливість триває навіки!
    (2Кор.9:6-9)

    Алла Скалій-Гремечевська reply Лариса Мельник

    Лариса Мельник духовні закони і гроші несумісні.Ніщо інше,як афера всі ваші "посланніки Бога" і вся разом взята духовність.Ваше право у все це вірити,але не ваше право заставляти іншодумців у все це вірити.

    Лариса Мельник reply Лариса Мельник

    Алла Скалій-Гремечевська Ми живемо не лише в матеріальному світі. Є духовні закони.

    Алла Скалій-Гремечевська reply Лариса Мельник

    Лариса Мельник куди їде "обмолот після сівби"?
  • Сергий Дворницкий

    Не судите да не судимы будете .так написано в писании , а священников грех осуждать , через них нам дано грехи свои прощать
  • Алексей Самохин

    Люди. Вы своих детей считаете рабами?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up