Як хмельницьким студентам-контрактникам повернути кошти за навчання

Як хмельницьким студентам-контрактникам повернути кошти за навчання
  • Студенти, що навчаються у вишах на контракті, можуть частково повернути кошти за навчання. 
  • За кожен рік навчання віддають 18% від вартості.
  • У минулому році хмельницьким студентам-контрактникам повернули більше двох мільйонів гривень.
  • Які документи потрібно зібрати та куди звертатись, дізнавались журналісти vsim.ua.   

За навчання у вишах батьки студентів змушені платити чималі гроші. А вартість щороку зростає щонайменше на 10%. Проте не всі знають, що за рік навчання у ВНЗ можна повернути 18% від ціни. Називається така можливість податковою знижкою, та скористатись нею можуть лише ті батьки контрактників, які офіційно працевлаштовані і не є підприємцями. 

Журналісти vsim.ua дізналися, чи знають студенти про часткове відшкодування вартості навчання та як отримати податкову знижку.

Що кажуть студенти-контрактники

Відео дня

Віктор, 2 курс

Так, я знаю, що студентам-контрактникам повертають певний відсоток за навчання. Проте, на жаль, ще досконало не вивчив усіх нюансів щодо цієї процедури. Та однозначно планую скористатись цією можливістю.

Наталія, 4 курс

- Звісно, я чула, що держава повертає кошти за навчання. Але, чесно кажучи, досі цим не цікавилась. Ніхто з моїх знайомих теж цією можливістю ще не користувався.

Сергій, 2 курс

- Я чув від знайомих, що повертають 1000 гривень. Також знаю, що робити це слід через податкову. Мої батьки вже збирають відповідні документи, і ми надіємось, що отримаємо відшкодування.

Має бути договір з ВНЗ і чеки про оплату

Оформити податкову знижку може як сам студент, якщо він має офіційний заробіток, так і його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік). Водночас, необхідно звернути увагу на те, що у квитанції про сплату за навчання мають бути вказані дані саме того члена родини, який уклав договір із навчальним закладом.

- Податкова знижка надається платникам податків, які отримали дохід у вигляді заробітної плати для компенсації їх витрат. Студентам-контрактникам або їх батьками повертають 18% від суми, сплаченої за рік. Протягом 60-ти днів від моменту подання усіх документів, гроші надходять вам на картку. Лише за минулий рік до нас звернулись півтори тисячі хмельничан. Їм повернули більше двох мільйонів гривень. Відмовити у поверненні можуть у випадку, якщо у громадянина борг по особистій картці або були вказані невірні реквізити, - розповідає головний державний ревізор-інспектор головного управління ДФС у Хмельницькій області Ганна Якубова. 

Перелік документів для отримання податкової знижки на навчання:

  1. Паспорт;
  2. ІПН (ідентифікаційний код);
  3. Декларацію про майновий стан і доходи;
  4. Довідку про заробітну плату (за формою № 3);
  5. Копію договору з навчальним закладом;
  6. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання;
  7. Документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб);
  8. Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

Зібравши потрібні документи, необхідно піти до податкової за місцем проживання та написати заяву, в якій зазначити реквізити для перерахунку відшкодування. Заяву та пакет документів краще подавати особисто і вимагати, щоб на другому примірнику заяви поставили дату і штамп.

ПІДГОТУВАЛА Олександра Клименко

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Марі

    Тільки в самій податковій сидять люди ,які не на своєму місці ! ( Раніше самою адекватною була жіночка з темно-каштановим волоссям та худорлявої статури); всі інші -це хамло!яке тебе зрівняє з асфальтом( навіть,якщо по документах в тебе буде все ідеально)
  • Аліна Касапа

    А коли подаються документи? Протягом року? Чи може в грудні?

    алина коломиец reply Аліна Касапа

    До 1 квітня
  • Лена Кузьмук

    Чеки і квітанції мають бути іменні ! На призвище людини , яка заключала договір з навчальним закладом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up