Як опалювати будинок без газу: 6 сучасних рішень (Новини компаній)

Як опалювати будинок без газу: 6 сучасних рішень (Новини компаній)
  • Вартість газу під час цього опалювального сезону особливо висока.

  • Які є альтернативи «блакитному паливу»?

З настанням опалювального сезону традиційно зростає вартість природного газу. Він використовується для виробництва тепла як у котельнях, так і системах автономного опалення у квартирах.

Цього разу вартість газу особливо висока та б’є рекорди. Це змушує задуматись — чи не варто змінити систему опалення і які є альтернативи? Чим можна замінити газ та якими є особливості кожного з варіантів, журналістам vsim.ua розповів директор магазину «Аква-дім» Вадим Єрмолаєв.

Електричний котел. Загалом принцип його роботи полягає у нагріванні теплоносія, тобто води, яка через систему труб подається у приміщення до радіаторів. Особливістю електричного котла є те, що ним можна замінити газовий, не замінюючи систему опалення повністю, а поставивши котел. Для додаткової економії варто встановити двозонний або тризонний лічильник і опалювати житло в зоні з нижчим тарифом.

Серед різновидів електричних котлів можна назвати:

Для додаткової економії у випадку встановлення електричного котла можна придбати кімнатні програматори. Вони дозволяють налаштувати комфортну температуру в приміщенні.

Електричний конвектор. На відміну від котла, така система не потребує розведення труб, встановлення радіаторів та насоса. Фактично це окремі нагрівальні прилади, які встановлюються в кожному приміщенні та підключаються до електромережі.

Серед різновидів електричних конвекторів варто виділити такі:

Для додаткової економії варто обладнати конвектор термостатом. Він буде підтримувати задану температуру повітря автоматично, або ж, за наявності датчика руху, гріти тільки за присутності людей.

Теплова керамічна панель. Її можна вважати різновидом електричного конвектора, проте у неї є суттєва відмінність. Окрім нагріву повітря, вона також виділяє інфрачервоне випромінювання, яке нагріває не повітря, а навколишні предмети. Панель є суттєво економнішою за звичайний конвектор, не сушить повітря та не боїться потрапляння вологи. Разом з тим вона важча та потребує розміщення на стіні.

Твердопаливний котел. Конструкція такого котла передбачає згорання твердого палива, як от дров, вугілля чи брикету, та нагрівання теплоносія — води. Остання через систему труб подається на радіатори у приміщення. З допомогою твердопаливного котла також можна нагрівати воду. Це оптимальний варіант для приватних будинків та великих приміщень. У роботі твердопаливний котел економний та вигідний.

Кондиціонер. За допомогою такого приладу можна як обігрівати приміщення у холодну пору, так і охолоджувати у жарку. Крім того, кондиціонери ще й очищують повітря. Найсучаснішим різновидом кондиціонерів є інверторні, які є досить економними та тихими.

Тепловий насос. Ці прилади відбирають тепло з різних середовищ та подають її у приміщення. Джерелом тепла можуть бути навколишнє повітря, ґрунтові води, каналізаційні системи та септики. Теплові насоси споживають мало електричної енергії, при цьому дають порівняно велику кількість теплової, але зараз вони є досить дорогими.

 

#артнерський проєкт


Читайте також: Автономне опалення та гаряча вода: як перейти у Хмельницькому (ІНСТРУКЦІЯ)

keyboard_arrow_up