Автономне опалення та гаряча вода: як перейти у Хмельницькому (ІНСТРУКЦІЯ)

Автономне опалення та гаряча вода: як перейти у Хмельницькому (ІНСТРУКЦІЯ)
Ілюстративне фото
  • Взимку дехто з хмельничан скаржиться на холод або спеку в квартирі.

  • За кожен опалювальний сезон доводиться викладати не одну тисячу гривень.

  • Пояснюємо, в яких випадках можна перейти на автономне опалення та як саме це зробити.

Більшість мешканців Хмельницького живуть у квартирах з централізованим опаленням. У коментарях під новинами на цю тему можна зустріти чимало скарг на якість цієї послуги — комусь холодно, а хтось змушений серед зими відчиняти вікна. А в таких випадках люди почасти нарікають ще й на ціну, адже вважають її занадто високою як для такого «сервісу».

Змінити ситуацію можна переходом на автономне опалення. Така система дозволяє регулювати температуру у квартирі, досягаючи найбільш комфортної, або ж за необхідності вимикати опалення зовсім. Та от відмовитися від централізованого опалення можна далеко не всім.

Як перейти на автономне опалення

Відео дня

Згідно з чинним законодавством, мешканці квартири можуть перейти на автономне опалення, якщо в їхньому будинку таку систему мали понад половина домогосподарств станом на 1 травня 2019 року. Про це журналістам vsim.ua розповів головний інженер «Хмельницьктеплокомуненерго» Борис Кизима.

Ще один варіант — перейти на автономне опалення може весь багатоквартирний будинок, якщо всі його мешканці приймуть таке рішення. Для цього потрібно провести збори та підготувати протокол.

Право на відключення від централізованого опалення та перехід на автономне дає спеціальна комісія в міській раді. Туди входять представники різних постачальників комунальних послуг, зокрема, теплопостачальних підприємств, «Хмельницькобленерго» та «Хмельницькгазу». Комісія збирається раз на місяць та розглядає звернення від мешканців міста щодо відмови від централізованого опалення.

У цілому порядок дій для переходу на автономне опалення виглядає так:

Тепер пояснимо окремі моменти. Технічні умови потрібно замовити у теплопостачальної організації («Хмельницьктеплокомуненерго» або «Південно-Західні тепломережі»), а також у постачальника енергоносія залежно від типу автономного опалення. Тобто якщо опалення на природному газі, умови потрібно замовляти у «Хмельницькгазу», якщо на електроенергії, то у «Хмельницькобленерго».

— Якщо, наприклад, немає технічної можливості, неможливо, наприклад, там протягнути той самий газ, чи там треба якийсь кабель, то видають технічні умови, ми («Хмельницьктеплокомуненерго» — прим. авт.) свої видаємо, вони (інші постачальники комунальних послуг — прим. авт.) свої видають. Якщо люди готові йти на ті витрати, то тоді вже вони йдуть, відповідно до технічних умов. Якщо будинок в цілому захоче піти на автономне опалення, питань немає, видаються технічні умови на весь будинок, — розповів Борис Кизима.

Проєкт автономного опалення та його виконання потрібно замовляти в організацій, які мають відповідні ліцензії. За даними сайту «Мій ремонт», такі послуги у Хмельницькому надають 10 фірм. Варто також знати, що відключатися від централізованого опалення можна лише в період від закінчення опалювального сезону, тобто орієнтовно середини квітня, до 1 вересня. Виконання робіт та розробку технічної документації оплачують власники житла.

Як розповів Борис Кизима, з початку минулого року в Хмельницькому на автономне опалення не перейшов жоден споживач, хоча дозволи комісія видавала неодноразово.

Як відмовитися від централізованого постачання гарячої води

За бажанням мешканці квартири чи будинку можуть відмовитися від централізованого опалення, залишивши централізоване постачання гарячої води, або ж відмовитися від централізованого постачання гарячої води, залишивши опалення. В останньому випадку процедура дещо інша — не потрібно звертатися до відповідної комісії міської ради, а все інше потрібно зробити в тому ж порядку. Тобто почавши з технічних умов та закінчивши актом про відключення.

Яка ситуація в Україні

В Україні від централізованого опалення відмовляються не тільки окремі квартири та будинки, а й цілі міста. Так, Івано-Франківськ планує перейти на автономне опалення протягом п’яти років. У місті навіть розробили програму сприяння переведенню населення міста на автономне опалення. «Постійні проблеми та пориви зношених мереж. Погодьтесь, для міста не раціонально постійно витрачати гроші на їхні ремонти» — так коментує ці плани міський голова Руслан Марцінків.

Як повідомляє видання «Главком», на автономне опалення переходять перш за все через кращу якість опалення та нижчу вартість. Найчастіше обирають газову систему, рідше електричну, оскільки опалювати останньою дорожче. А от вкладати доводиться чимало. Як зазначає видання, середня вартість переходу на автономне газове опалення для однокімнатної квартири складає 27 тисяч гривень.

Директор компанії «Мережа тепла» Іван Попруженко назвав ряд переваг автономного опалення перед централізованим, а саме:

  • люди власноруч керують витратами за комунальні послуги
  • самостійно налаштовують необхідну температуру повітря у кожній окремій кімнаті і підтримують створений мікроклімат
  • незалежно від зовнішніх умов, температури та рішення влади люди самостійно вирішують, коли розпочати, а коли завершити опалювальний сезон
  • така система опалення не потребує щорічного обслуговування

«За» та «проти» централізованого опалення

Серед «мінусів» відмови від централізованого опалення — екологічні ризики та «прив’язка» до одного виду палива. Так, перехід на автономне опалення призводить до підвищення концентрації діоксиду азоту на нижніх шарах атмосфери у 20 разів. Системи автономного опалення можуть працювати лише на газі або на електроенергії. Тоді як системи централізованого — на різних видах палива. До прикладу, котельні в Хмельницькому працюють на природному газі, пелетах та щепі.

Разом з тим експерти наголошують на малоефективності систем централізованого опалення в українських реаліях:

— Централізоване теплопостачання «краще» тим, що там обертаються величезні гроші, які щороку витрачають на капітальний ремонт теплотрас. Там діють величезні відкати, тобто квітне корупція. А коли споживачі відмовляються від централізованого теплопостачання, втрачаються чорні доходи, відкатів не стає. Для того, щоб перевести на індивідуальне опалення таке місто як Стаханов чи Брянка, знадобиться менше грошей, ніж щороку витрачається на капітальний ремонт теплотрас. Отже, за один раз — за один-два роки — можна оснастити все місто індивідуальними котлами й при цьому населення не братиме участь у фінансуванні, — розповів колишній головний енергетик Стаханівського коксохімічного заводу Петро Кравчук.

Схожу думку має директор компанії «Мережа тепла» Іван Попруженко:

— Оскільки ми працюємо у багатьох містах України, то знаємо, що у кожному місті своя ситуація. Але у більшості випадків це неефективна система опалення, тепло втрачається на шляху до домівок українців; мережі не модернізуються, тому взимку трапляються часті пориви і люди залишаються сам на сам із холодом, при цьому заборгованість тільки зростає, — розповів експерт.

Читайте також: Хмельничани можуть залишитися без гарячої води. Що відомо

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Іванка Іванова

    Авторизація ваша не відкривається
  • Мазур Надежда

    С 2008 года на индивидуальное отопление разрешение не выдается в нашем городе , исключение составляет лишь если весь дом хочет перейти на ОИ ииотключится от централизованого
  • Николай Бижко

    Якась нерозумна метода в цих "Новинах Хмельницького" - кожного разу потрібно авторизуватись.. Що у вас такий секретний матеріал, чи ви отримуєте насолоду, коли користувач ПК нишпорить по сайтах..
  • Сергей Слободзян

    Короче ніяк не перейти)

    Олександр Гаджук reply Сергей Слободзян

    Сергей Слободзян зимовий комплект на кондиціонер, і Африка 😉
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up