Як зареєструвати пошкоджене чи зруйноване майно

Як зареєструвати пошкоджене чи зруйноване майно

Покрокову інструкцію оприлюднили в Офісі Президента. 

Українці можуть відшкодувати збитки за зруйноване війною майно. Механізм пояснив у своєму телеграм-каналі заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Тож аби це зробити власник пошкодженого чи зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через Дію (на сайті або у додатку). Якщо не має можливості скористатися онлайн-реєстрацією немає, заяву слід подати через ЦНАП або у нотаріуса.

Подати заяву можна незалежно від місця перебування. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб. Власник пошкодженого чи зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через “Дію” (на сайті або у додатку). 

Відео дня

Органи місцевого самоврядування створюють спеціальні комісії для огляду пошкодженого майна. Після перевірки об’єкта Комісія складає акт обстеження будинку або квартири. В разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.

Заява та висновок комісії по кожному окремому об’єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. На деокупованих територіях в більшості органах місцевого самоврядування комісії вже проводять огляди.  Впродовж місяця з’явиться можливість для комісій створювати акти огляду в "Дії".

Якщо комісія вже сформувала акт по пошкодженому майну, це ні в якому разі не виключає необхідності подання заяви через “Дію” або ЦНАП, оскільки саме ця заява буде підставою для компенсації. Якщо ж ви вже подали заяву про пошкодження майна в “Дії”, його не треба дублювати в ЦНАПі або у нотаріуса.

“Звертаю увагу, що подання заяви про злочин до ЄРДР (фіксується поліцією), щодо пошкодження майна – це окрема процедура. Відсутність такої заяви не буде підставою для невиплат. Але громадяни України можуть скористатися своїм правом та звернутися до правоохоронних органів з заявою про злочин у зв'язку з заподіянням шкоди через збройну агресію російської федерації”, - зазначив Кирило Тимошенко

Якщо ви маєте можливість і вирішили відновити пошкоджене житло самостійно для того щоб отримати в подальшому компенсацію за нанесені збитки і не хочете очікувати приїзду державної комісії для обстеження, можете замовити обстеження пошкоджень приватною компанією. Однак, при цьому кошти за проведення обстеження компенсуватися не будуть, а складений акт переданий в органи місцевого самоврядування буде компенсований державою відповідно до закону який буде прийнято. 

Для проведення самостійного обстеження об’єкта, необхідно надати письмове повідомлення про початок робіт органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації, а після закінчення обстеження надати копію звіту про обстеження. 

Порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом. Як тільки його ухвалять і буде визначено механізм виплат українців проінформують додатково.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами в нашому Telegram-каналі▶ https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up