З 21 травня Нацбанк не обмежуватиме курс продажу валют

З 21 травня Нацбанк не обмежуватиме курс продажу валют
  • Скасовуються обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту.
  • Це має зробити валютний ринок стійкішим та зменшити коливання курсу.

За останній тиждень курс долара в обмінниках суттєво виріс: на 19 травня долар подорожчав до 36,5-37,5 грн, хоча ще тижнем раніше коливався в межах 34,2-34,5 грн. 

Таке зростання зумовлено забороною конвертації коштів з гривневих рахунків на готівкову валюту в Україні та обмеження подібних операцій за кордоном, пояснює Економічна правда з посиланням на пресслужбу Нацбанку. 

Це спричинило дефіцит валютної готівки та послабило курс гривні. Зараз попит на готівковому ринку формується переважно для спекулятивних заробітків населення, фінансування сірого імпорту та переведення заощаджень у валюту. 

Відео дня

Тому з 21 травня НБУ зняв обмеження курсу продажу готівкової валюти у банках. Це повинно збільшити ліквідність готівкового сегменту та стабілізувати ситуацію з курсом.

Як повідомили у Нацбанку, скасовуються обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи, зокрема банки, можуть продавати готівкову валюту клієнтам. Раніше вони не мали відхилятися від офіційного курсу більш ніж на 10%.

Також скасовано обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. До 21 травня офіційний курс гривні до долара залишався фіксованим – на рівні 29,25 гривні за долар.

“Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій. Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті”, – зазначив заступник Голови НБУ Юрій Гелетій.

Також у Нацбанку тимчасово зменшили щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках. Зменшили до 50 тис грн в еквіваленті зі 100 тис грн. Це має зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а відтак "захистити міжнародні резерви України".  

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Игорь Шулаков

    Анархия - мать порядка...
  • ARP Strogg

    Нам від того не краще , за такі речі треба брати за барги і викидати з вікон ..Все пустили на самотік ...а з чого вот таке зробили ?  це шкідництво ...обмінки і банки будуть робити шо хотят ..
  • Владимир Шевченко

    Ну да, надож народ обв*ровывать. Банки это самое ненужное что есть всране наверное..

    ЧитачЧитачів reply Владимир Шевченко

    Твой народ за порєбріком, скотина.

keyboard_arrow_up