За мільйонні борги хмельничани ризикують залишитися без газу

За мільйонні борги хмельничани ризикують залишитися без газу
  • 180 тисяч хмельничан мають борги за газ.
  • На початок 2019 цифра “перевалила” за 618 мільйонів гривень.
  • Що світить боржникам за несплату, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Ще на початку листопада в Україні зросли ціни за газ на 23%. Хмельничанам почали надходити платіжки на космічні суми. Особливо здорожчання вдарило по кишені тих, хто залишився без субсидії. Через це мешканці міста просто перестали платити по рахунках. Лише за 3 місяці опалювального сезону борги сягнули 315 мільйонів гривень. На сьогодні споживачі блакитного палива заборгували ТОВ “Хмельницькгаз збут” більше 618 мільйонів.

Хто “наживається” на здорожчанні газу?

Борги хмельничан б’ють по кишені постачальника. Як результат, домогосподарства можуть залишитися без газу.

- Наразі ми обслуговуємо понад 400 тисяч сімей із Хмельниччини. Ми офіційно є постачальником і маємо певні зобов’язання. Для розуміння хмельничан хочу пояснити, що здорожчання газу не принесло прибутків безпосередньо нам як постачальнику, адже з кубометра газу компанія отримує лише 19 копійок, все інше забирає НАК “Нафтогаз України”, - пояснив директор ТОВ “Хмельницькгаз збут” Андрій Левицький.

Відео дня

Нещодавно були внесені зміни до закону “Про житлово-комунальні послуги”. Держава офіційно дозволила штрафувати споживачів блакитного палива за просрочку виплати. Так, з 1 травня 2019 хмельничани платитимуть пеню за несвоєчасно оплачені платіжки. Розмір штрафу складе 0,01 % за кожен день просрочки після 20 числа кожного місяця.

- Ми не плануємо відразу відключати споживача від постачання газу. У кожного буде можливість погасити борг. Якщо ми бачитимемо зрушення по рахунку, то всіляко йтимемо назустріч. Відключатимуть лише злісних неплатників, в кого борг сягне кількох тисяч, - розповів Андрій Левицький.

Субсидіантів поменшало, а борги збільшились

Крім здорожчання блакитного палива, на ріст боргу вплинуло і скорочення субсидіантів, пояснили в “Хмельницькгаз збуті”. Наразі лише 163 тисячі хмельничан отримують соціальну допомогу від держави. Порівняно з минулорічними показниками - це мізер, говорять постачальники. Кількість субсидіантів в період опалювального сезону 2017-2018 трималася позначки 260 тисяч. А нові правила нарахування субсидії дозволили “відсіяти” майже 100 тисяч споживачів.

- Через це ми маємо такі борги. Ми закликаємо хмельничан хоча б частково гасити заборгованість, адже є ризик, що підприємство в подальшому просто не зможе закуповувати газ, - зазначив Андрій Левицький.

Для контролю за власними рахунками та можливості в будь-який час перевірити стан боргу хмельничан закликають зареєструватися в “Особистому кабінеті” на сайті 104.ua.

Нагадаємо, що цьогоріч для субсидіантів запровадили новий механізм монетизації коштів. Тепер операції по сплаті рахунків за комуналку будуть проходити через “Ощадбанк”. А після опалювального сезону споживач зможе отримати зекономлені “живі” гроші та використати їх на власний розсуд.

Детальніше про це читайте: Монетизація субсидій: як хмельничани отримуватимуть “живі” гроші на комуналку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • ваня

    ви подивіться на тих всяких депутатів, прокурорів і судддів))) да там вже така морда що єлі в монітор влазить, і йому все мало і мало, коли вже нажруться!!!Подивіться декларації ---маєтки, елітні машини, квартири і тд... Ви всі от тут на кого пашете на "балаго народу і розквіт України" чи на якогось " пана бізнесмена")) Ви подивіться на ту зарплату яку отримуєте і квитанцію за комунальні послуги)) так має напевно бути!!! Хтось паше з ранку до ночі за 5 тис щоб прогодувати сімю, а хтось купує машину за 10мил (і говорить "ми зробили країну кращою"))) Скільки ще буде продовжуватись це обкрадання українського народу, бля вже сил немає ніяких!!!
  • Сергій Гриньков

    Геноцид нації !!!
  • Надя Гордієнко

    Нехай їі пришлють спершу вчасно

    Ярослава Михайліченко reply Надя Гордієнко

    Це точно.
  • Vitaly Stepanuk

    Ці новини хмельницького зламались. Відписуюсь.

    Dmitry Krivous reply Vitaly Stepanuk

    Деньги не пахнут
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up