Монетизація субсидій: як хмельничани отримуватимуть “живі” гроші на комуналку

Монетизація субсидій: як хмельничани отримуватимуть “живі” гроші на комуналку
  • З 1 січня 2019 стартувала монетизація субсидій.
  • Хмельничани зможуть отримати “живі” гроші на комуналку та витратити залишок на власний розсуд.
  • Як можна отримати зекономлені кошти та які перепони чекають на людей похилого віку, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Наприкінці минулого року Уряд ухвалив рішення про монетизацію субсидій. Вже з 1 січня хмельничани зможуть отримати “живі” гроші на опалення будинку чи квартири. Монетизація проходитиме у два етапи. Як діятиме нова система субсидій та що чекати хмельничанам, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Буде дві хвилі монетизації

Хмельничани, які досі не оформили субсидію на опалювальний сезон і збираються подати документи у січні, матимуть нарахування вже за новими правилами. Це і буде перша хвиля монетизації.

- Субсидія у грошовій формі буде нарахована всім, хто звернеться з січня. В основному домогосподарства вже оформили субсидію на опалювальний період, тому кількість осіб, які отримуватимуть субсидію з січня по квітень буде незначною. За прогнозами - близько 500 осіб, - розповідає заступник начальник управління соцзахисту Хмельницької міськради Євгенія Мельничук.

Відео дня

Процедура стане простішою

Другий етап стартує з травня 2019 року і стосуватиметься абсолютно всіх. В соцзахисті обіцяють, що процедура стане простішою. Необхідно буде подати лише заяву та декларацію за новим зразком, затвердженим Мінсоцполітики. Далі реєстр одержувачів субсидії подадуть до “Ощадбанку”. Там субсидіанту відкриють соціальну картку спеціального режиму для оплати житлово-комунальних платежів. На неї і надходитиме субсидія від держави і з цих коштів автоматично банк оплачуватиме рахунки щомісяця. І робитиме це за пріоритетністю: спочатку здійснюється зарахування на оплату опалення, далі — за газ, потім — за гарячу воду, холодну воду тощо. Доступу до грошей на рахунку споживачі не матимуть.

- На відділення Ощадбанку подаватимуть рахунок за тепло кожного місяця і вони здійснюватимуть розрахунок за комунальні послуги самостійно. Домогосподарства не братимуть участь у цьому процесі. Це буде набагато простіше для самих людей, - говорить Євгенія Мельничук.

Нові умови для отримання субсидії

Обов’язкова умова для отримання субсидії в 2019 році - наявність мобільного телефону. Будь-які комунікації будуть здійснюватися за допомогою мобільного зв’язку. В соцзахисті прогнозують, що це створить проблеми для людей похилого віку і їх таким чином просто “відсіють”.

- Про все “Ощадбанк” буде інформувати одержувача субсидії по мобільному зв’язку. Тому отримуватимуть її лише ті, хто має мобільний. Це створить проблеми для людей, які не мають телефону чи погано ним користуються, - каже Євгенія Мельничук.  

Залишок субсидії можна забрати собі

Після опалювального періоду залишок від субсидії, якщо такий буде, хмельничани можуть забрати собі. Клієнт просто має проінформувати “Ощадбанк” про рахунок, на який йому необхідно перерахувати зекономлені кошти. Це можна зробити навіть дистанційно по телефону.

- Якщо мешканці будинку чи квартири зекономлять кошти, то їх більше не потрібно буде повертати державі. Залишок можна використати на власні цілі. Про наявність невитрачених коштів клієнта повідомить “Ощадбанк”, - пояснює Євгенія Мельничук.  




 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності Від читача 14:24 Маленьким хмельниччанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up