Податки-2017: як нові зарплати позначаться на приватних підприємцях

Податки-2017: як нові зарплати позначаться на приватних підприємцях
  • Через підвищення мінімалки підвищаться і податки, які стягуються з приватних підприємців.
  • Найбільше постраждають платники 2 групи, адже їм доведеться платити вдвічі більше. 
  • Скільки сплачуватимуть ФОПи, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

З 1 січня 2017 року розмір мінімальної зарплатні збільшиться вдвічі – до 3200 гривень. З підвищенням мінімалки хмельничанам доведеться з кожної заробітної плати віддавати 41,5% на податок. Зросте і податкове навантаження на приватних підприємців.

Який податок платять зараз

Існує три групи фізичних осіб-підприємців. Підприємці першої групи займаються роздрібною торгівлею або надають побутові послуги. В них не може бути найманих працівників. Їхній дохід за рік не повинен перевищувати 300 тисяч гривень.

Відео дня

До другої групи ФОПів відносяться підприємці, які мають до десяти найманих працівників, а їхній дохід не перевищує 1,5 мільйона гривень. До третьої групи відносять підприємців та юридичних осіб, які можуть мати необмежену кількість найманих працівників, а їхній дохід повинен не бути більшим за 5 мільйонів гривень.

Єдиний податок для ФОПів станом на 1 січня 2016 року:

1 група - 10% від мінімальної зарплати = 137,8 гривень;

2 група - 20% від мінімальної зарплати = 275,6 гривень;

3 група  - 3% + ПДВ або 5% від доходу.

- Ставки єдиного податку затверджують у міській раді. Хмельницька міська рада прийняла ставку у розмірі 10% і 20% відповідно для 1 і 2 групи. Для 3 групи ставки фіксовані, - розповідає vsim.ua заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Хмельницькій області Андрій Базилик. - Сплачують приватні підприємці і єдиний соцвнесок, в народі його називають внеском до пенсійного фонду. В 2016 році він становить 22% від мінімальної заробітної плати. 

Зараз єдиний соцвнесок при зарплаті у 1600 гривень становить 352 гривні. 

Що може змінитись у 2017 році
Єдиний податок:

  • 1 група - 10% від мінімальної зарплати у 3200 грн = 320 гривень; 
  • 2 група - 20% від мінімальної зарплати у 3200 грн = 640 гривень; 
  • 3 група - 3% + ПДВ або 5% від доходу.

Єдиний соцвнесок:

  • 1 група* - 11% від мінімальної зарплати = 352 гривні;
  • 2 група - 22% від мінімальної зарплати = 704 гривні;
  • 3 група - 22% від мінімальної зарплати = 704 гривні.

* - Але є один нюанс по першій групі. Планується, що стаж тоді нараховуватиметься пропорційно сплаченому внеску. Тобто якщо мінімальний страховий внесок становитиме 704 гривні, а підприємець сплачує лише половину, то йому буде зараховано тільки половина стажу, - пояснює Андрій Базилик.

"Бізнес цього просто не потягне"

Наталія Потапова, член Громадської Ради при ДФС України

- Для малого і середнього бізнесу податки піднімаються вдвічі. Але підприємці не будуть сплачувати такі податки, тому що споживчий попит зараз впав. Це видно навіть якщо подивитися на наші ринки. Нема вже тих об'ємів продажів. Якщо взяти собівартість, додати туди ті витрати, які буде покладено на фонд оплати праці, то бізнес цього просто не потягне. Поки ми зуміли відбити лише першу групу. Пробуємо вносити зміни і щодо другої. Хочемо, аби їм теж надали можливість платити єдиний соцвнесок з половини мінімальної зарплати. Також друга група не може перейти в першу, тому що там різні сфери діяльності. З цим може бути біда, бо аби не платити великих податків, підприємці будуть скорочувати людей. Ці люди підуть у центри зайнятості, а це ляже прямими видатками на бюджет. Навіть якщо підприємці платитимуть ті податки, то у свої товари чи послуги закладатимуть більшу собівартість, а від цього суттєво зростуть ціни. 

Також найбільша небезпека для бізнесу сьогодні криється в тому, що внесли зміни до закону про органи місцевого самоврядування. Тепер вони матимуть право перевіряти бізнес. Була норма, що місцеві органи не мають втручатися в господарську діяльність, то чому тоді зараз вони мають право зайти в будь-яку приватну структуру? Це все для того, аби знищити тих, хто знаходиться в об'єктах комунального майна. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Зварыч Инна

    Досить тягнути бюджет країни за рахунок бюджетної сфери!!! Досить!!! ФОПи повідкривали свої фірми, більшість з них горне гроші купами, найманці не оформлені, податки мізерні плотяться до бюджету... Що це - 275,6 грн. в місяць????? Так багато??? І на іномарках щиголяють, і в Єгиптах виснуть, а я вже 11 років чесно працюю в бюджетній сфері, із вищою освітою отримую в середньому 4000 грн. нараховано, з них 720 грн.утримують на ЄСВ. і 60 грн. на військовий збір!!! Були б гроші, я б теж відкрила свою справу і платила  б всього 275,6 грн. в місяць податків і нікого б не оформляла, тоді б може зажила!!!!!!!!! Я - за підвищення податків для малого бізнесу і за офіційне працевлаштування!!!! Всі - то всі!!!! І досить податковій за хабарі прикривати злісних неплатників!! Маю право висловлювати свою особисту думку!!!

    Петро Шапель reply Зварыч Инна

    Бери кредит і іди приватним підприємцем, прогориш це твої проблеми це ж так просто займатись цим прямо медом намазено....

    Петро Шапель reply Зварыч Инна

    Яких 275,6грн Перша група 320грн єдиного податку+352грн соц внесок, це 50% стажу. Тобто маєш пропрацювати 70 років щоб получати 1200 пенції або платити 704грн/місяць протягом 35 років після виходу на пенцію проживши ммммммааааааааакккккккксссссссиииииииимум 10 років половини сплаченої суми невитратиш і САМИЙ ГОЛОВНИЙ ПІДЖОПНИК коли ти вийдеш на пенцію її будуть заробляти твої діти і внуки 70% з них на пенцію нашим хабарникам ЗРАДНИКАМ!!!!!!!!!!!!!

    Полищук Наталья reply Зварыч Инна

    Бюджетники просижуют в теплых кабинетах от зарплаты до зарплаты, ничем не рискуя и ничего не вкладывая, а зарплату им должен заработать предприниматель у которого нет ни отпуска ни больничного ни выходных.А высшее образование милая есть почти у всех- это сейчас не редкость. Жаба задавила? Так попробуй бизнеса, зачем заглядывать в чужой двор

    Роман Новіков reply Зварыч Инна

    шановна Зварыч Инна ви на свою зарплату після сплати комуналки багато зможете купити?????але пройде місяць і вам видадуть нову а ФОП з такими покупцями як ви (а таких пів країни) заробить ще менше ніж вам залишится після сплати комуналки . І перед тим як писати конкретні цифри ви хочаб поцікавились реаліями!!!!!!!!! А не фантазували собі!!!!!!!!

    Мастер Автополив reply Зварыч Инна

    Есть замечательное выражение на этот счет!

    В чужих руках куй, всегда толще.

    И еще, сколько с госслужбы не неси, своего не вернешь.

    Щасти!

    мда reply Зварыч Инна

    А як це Ви так рахуєте? ПП-шники ЕСВ також платять, тому податок не 275,6, а ще + ЕСВ 374 грн, тобто 650 грн., а з 1 січня прийдеться платити 1500 грн податків в місяць!!!! Ви як оформлений працівник маєте і відпускні, і лікарняні, а ПП-шник нічого не має, якщо не працює, а податки мусить платити навіть якщо немає ніякого доходу. До речі є ПП-шники в яких немає найманих! І за нього самого тих грошей ніхто не заробить! Не рівняйте всіх під одну гребінку. Бо раз на то пішло, то нехай тоді і бабці що торгують молоком біля ринків, теж платять податки 1500 грн в місяць!!!!
  • Роман Новіков

    Куди вже далі податки заплати за оренду заплати комунальні заплати  весело буде як в АФРИЦІ
  • Андрей Шпулак

    Це при злочинній банді можна було кричати про високі податки, а при демократах, як написали коментатори вище, треба просто більше пахати. Нераби)

    Мастер Автополив reply Андрей Шпулак

    Ага, пахари млять. Типа будут прям очереди стоять в бесчисленные пэрукарни или очередь к лотку со сгущенкой на базари. Чудики - в нашей области промышленности уже почти не осталось. А то что рентабельно, по любому заведено через оффшоры. Трудяги мляць :)
  • Павло Лемешко

    буде привід краще працювати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up