Зарплати підвищили, а грошей не дали? В департаменті освіти не знають, з чого платити вчителям

Зарплати підвищили, а грошей не дали? В департаменті освіти не знають, з чого платити вчителям
  • Уряд вирішив, що посадові оклади вчителів зростуть на 10%. Кошти на це мали закласти в освітню субвенцію.
  • В департаменті освіти кажуть, грошей на підвищення зарплат не вистачає.
  • Експерти ж пояснюють, субвенцію рахували за новою формулою і в ній є гроші на зарплати.

Зарплати вчителів мають зрости. Таке рішення прийняв Кабмін 11 січня. Оклад педпрацівників підвищили на один тарифний розряд. В середньому зарплата має збільшитись на 1500 гривень. Крім того, надбавка за престижність зросте до 20%, а для кращих вчителів - до 30%. Як запевнили в Уряді, ці кошти передбачили в освітній субвенції.

Підвищення не буде?

На 2018 рік Хмельницький отримає 304 мільйони від держави на зарплати вчителям. Хмельницькі освітяни кажуть, грошей вистачить лише на ті посадові оклади, що були минулого року, а на підвищення коштів не передбачили.

- Держава займається популізмом, вони оголосили про підвищення посадового окладу на 10%, але після того як прийняли бюджет. Жодної копійки вони не заклали. Це означає, що місцеве самоврядування має знайти гроші, де хоче. Як виходити з цієї ситуації, ми поки не розуміємо, - розповідає директор Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Роман Миколаїв.

Відео дня

Шукатимуть у місцевому бюджеті

На підвищені зарплати бракує 37 мільйонів гривень. Таку суму озвучують у фінансовому управлінні Хмельницької міськради. Спеціалісти бюджетного відділу підрахували видатки на посадові оклади з 10% підвищенням за січень-березень. І розрахували, скільки знадобиться до кінця року.

- Фактично на зарплату педпрацівників з урахуванням підвищення на 10% потрібно ще 37 мільйонів гривень. Ці кошти в субвенції не вистачає. Тому буде така ситуація, що потрібно буде шукати гроші з бюджету міста, - каже начальник бюджетного відділу фінансового управління Хмельницької міськради Денис Ковтун.

“Коштів має вистачити”

Іншої думки обласні освітяни. Вони вважають, що коштів з субвенції вистачить на підвищення зарплат для вчителів. А побоювання місцевих чиновників називають безпідставними. Заступниця директора Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Тетяна Дупляк пояснює, субвенцію рахували за новою формулою, тому на перший погляд здається, що грошей дали менше, аніж потрібно.

- В формулу розрахунку субвенції включили і кількість учнів в одному класі, і поділ класів на групи, і щільність навчальних закладів по місту, і ще багато різних критеріїв. Але обіцяне підвищення там закладене і коштів має вистачити, - запевняє заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Тетяна Дупляк.

“Престижність будуть давати не 20%, а лише 10”

Алла Войталюк, директор НВО № 31

- Зранку нам прийшов лист, що престижність будуть давати не 20% як раніше, а лише 10. Це вже обурило багатьох керівників. Як нам пояснити це педагогічним працівникам? Нам не потрібно сидіти на місці і треба писати листи Гриневич. Треба діяти педагогам. Наші вчителі ще й так дуже терплячі. Коли надбавка за престижність була від 5 до 20%, то нам платити по 20%. А якщо зараз кинуть на директорів, щоб вони визначали, кому скільки доплачувати, то буде обурення.

Зараз за лютий нам все нормально виплатять, компенсують ще січневу зарплату. А от в квітні буде проблема, коли не буде коштів. Тоді почнуться розмови, чому мені менше, а в когось більше.

В нас в закладі є ще така проблема, що у нас і школа, і дитячий садочок. Мене, як керівника, хвилює те, що вчителі отримують набагато більше, аніж вихователі. Вони виконують теж чимало роботи, але їм платять менше. То як мінімум несправедливо.

“Як буде зараз, ми не знаємо”

Сергій Ткач, директор СЗОШ № 6

- Я знаю, що були внесені зміни до закону стосовно підвищення зарплати і надбавки за престижність. Наскільки я знаю, то в державному бюджеті справді не передбачили коштів на збільшення заробітних плат. Він приймався у грудні, а норму запустили лише зараз. Нам мають ще роз’яснити це питання.

За престижність нам завжди виплачували з місцевого бюджету, як буде зараз, то ми поки не знаємо. За січень ми отримали підвищену на один тарифний розряд зарплату, а також по 20% надбавки за престижність. Як буде далі, я не беруся говорити.

Журналісти vsim.ua запитали у експертів, хто ж має підвищувати зарплату вчителям і що робити, якщо грошей дійсно не вистачить.

"Дуже багато запитань треба спрямувати на місцевий рівень"

Микола Скиба, експерт з освіти аналітичного центру “Український інститут майбутнього”

- Рішення про підвищення зарплати педагогічним працівникам і в Законі «Про освіту», і в урядових рішеннях в цілому є зваженими. Менше не можна, більше – не дозволяють теперішні економічні умови. У державному бюджеті на 2018 рік передбачено підвищення зарплати педагогів на один тарифний розряд, а також 20% фіксованих надбавок за престижність для всіх вчителів, а для найкращих – на 30%. Крім того, з початку 2018 року зріс прожитковий мінімум. Оскільки оклад згідно з Єдиною тарифною сіткою вираховується з прожиткового мінімуму, він також зріс – на 10,1%.

Освітня субвенція з державного бюджету місцевим зросла з 52 до 61 мільярда, тобто на 16%. Зауважу, що минулого року по факту на зарплати педагогам витратили лише близько 44 мільярдів. Тобто, реально на заплати має бути витрачено на 16,8 мільярдів або 37,8% більше. Надбавки також можливі з місцевих бюджетів.

За попередніми підрахунками Міністерства освіти і науки, середня зарплата шкільного вчителя у січні має скласти 7,6 тисяч гривень. Звісно, коштів може бракувати, враховуючи, що хтось раніше вже отримував 15–20% надбавки. Разом з тим, не варто забувати, що минулого року залишилося нерозподіленими 6 мільярдів гривень із виділеної субвенції на зарплатню педагогам. Отже, дуже багато запитань потрібно спрямувати на місцевий рівень. Зокрема – до депутатів місцевих рад, які голосують за розподіл бюджету і нерідко роблять це із політичної кон’юнктури.

"Коли не вистачає коштів, треба скоротити обслуговуючий персонал"

Дмитро Франчук, політичний аналітик

- Наразі ситуація така, що місцеві ради мають брати на себе велику частину на утримання та фінансування підвищення зарплати педпрацівникам. Коли не вистачає коштів та вони не закладені, то один із варіантів - це скорочення видатків на освіту, а саме поетапне скорочення обслуговуючого персоналу. Зазвичай директори шкіл збільшують штат працівників (сторожів, прибиральників, сезоних робітників), а гроші ділять. Також накручують години. Молодим спеціалістам нічого не залишається як 0,25 ставки. Крім того, потрібно відправляти пенсіонерів на пенсію, які собі накручують ставки та не надають якісної освіти.

Також відповідно до нового закону зазначено, що заклад освіти має право за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством, встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії та інші види заохочень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наташа Лисак

    А чому не піднімають зарплату вихователям дитячих садків?Зовсім несправедливо. Кількість годин у них  більша та й робота з маленькими дітьми важка.Зарплата вихователя набагато менша.
  • Pavel Kondrashov

    Учитесь у симчишина, жил на копейки, пошел в политику. Сейчас самый экономный мер. И так старается, так старается, воплощая советский лозунг - экономика должна быть экономной.
  • Оксана Рудик

    Знов місцеві покарманам порозкладали, молодці!!!!
  • Oleg Palamarchuk

    У симчишина нужно поискать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up